//////////////////////////////////////////////////////////
UPDATE / Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarului, Cristina Cârlan, a declarat pentru romanialibera.ro:
”Cărțile respective se află în dosarul individual și, potrivit legii, datele sunt confidențiale, nu pot fi făcute publice, fără acordul scris al persoanei în cauză, care acum este liberă, nici măcar nu mai este deținut”, a spus Cârlan. Dosarul său a fost evaluat de comisia de eliberare condiționată, al cărei președinte este judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Rahova.
Din comisie au mai făcut parte directorul penitenciarului, directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, directorul adjunct pentru educație și asistență pentru educație și un asistent psihosocial.
Penitenciarul nu are competențe legale de a se pronunța cu privire la caracterul științific al lucrărilor elaborate de deținuți. Aceasta atribuție îi revine Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS). Aceste lucrări ar trebui publicate în reviste științifice de către CNCSIS, publicate la edituri cunoscute sau susținute la o conferință națională sau internațională”.
UPDATE / Avocatul Ioan Cazacu, unul dintre apărătorii lui George Copos, a declarat pentru SportNews.ro: ”Acuzațiile de plagiat sunt absolut neîntemeiate. Am văzut rapoartele înainte de editură conducerii Penitenciarului Jilavași au fost comunicate inclusiv verificări de plagiat”.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Toţi arestaţii din fotbal au scris pe rupte în puşcărie, pentru că la fiecare carte nouă publicată, li se mai scădeau câte 30 de zile din pedeapsă. Cel mai prolific a fost George Copos, care a semnat cinci lucrări (n.r. – a spus-o chiar avocatul lui Copos), scăpând astfel de 150 de zile de puşcărie.
Un istoric susţine că una dintre lucrările lui Copos ar putea fi un plagiat ordinar. Cătălin Parfene reclamă că George Copos este posibil să-i fi plagiat lucrarea de doctorat, mai ales că numele este identic: „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Există un singur impediment. Lucrarea lui Copos nu poate fi găsită nicăieri. La fel ca toţi ceilalţi scriitori de după gratii, nici Copos n-a scos la vânzare „capodoperele ştiinţifice” realizate în timp-record după gratii. Probabil că tuturor le e frică să nu-şi vadă lucrările în public, pentru că astfel ar putea fi analizate şi s-ar descoperi dacă sunt falsuri sau creaţii proprii. Dacă se va dovedi că a plagiat, Copos riscă să vadă revocată decizia de eliberare condiţionată. Iată mesajul postat pe Facebook de Cătălin Parfene:
Iată lista titlurilor semnate de puşcăriaşii din fotbal: AICI.