Tricolorii, calificați la Coppa del Mondo ’90 din Italia, au fost invitați de controversatul om de afaceri Bernard Tapie să joace un amical cu campioana Franței, Olympique Marseille.

Contul Libertatea 90 a rămas gol. „E adevărat”

În jurul primei partide susținute de reprezentativa noastră în libertate s-au învârtit sume de bani despre care nu s-a auzit la noi. Românii de rând nu au știut nici dacă fondurile pentru copiii Revoluției au intrat vreodată în controversatul cont „Libertatea 90”.

După 29 de ani, Cornel Dinu, care a condus delegația tricoloră în primul turneu postdecembrist, în calitate de adjunct al ministrului sportului, a confirmat pentru Libertatea ceea ce lumea fotbalului bănuia de mult: „Cunosc foarte bine afacerea Marsilia. E adevărat că nu a ajuns niciun ban în România!”.

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Cornel Dinu a fost fotbalist, antrenor, conducător

Îi punem stop lui Dinu și ne mutăm în Franța. Acolo unde procurorii au aflat ce s-a întâmplat cu banii copiilor Revoluției din România. În timpul procesului demarat după celebrul meci trucat, în 1992, contra celor de la Valenciennes (scor 1-0), au fost demascate toate ingineriile financiare făcute de patronul lui OM, Bernard Tapie, în perioada 1989-1993, inclusiv cele de la meciul cu România.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

Potrivit rechizitoriului, „caritabilul” Bernard Tapie s-a folosit de doi impresari foarte influenți, croato-belgianul Ljubomir Barin și grecul Spiridon (Spyros) Karageorgis, pentru a falsifica facturi în valoare de peste 1,5 milioane de franci francezi, circa 260.000 de dolari la vremea respectivă.

Potrivit rechizitoriului, „caritabilul” Bernard Tapie s-a folosit de doi impresari foarte influenți, croato-belgianul Ljubomir Barin și grecul Spiridon (Spyros) Karageorgis, pentru a falsifica facturi în valoare de peste 1,5 milioane de franci francezi, circa 260.000 $ la vremea respectivă (curs oficial la acea dată: 1 dolar – 5.8 franci) .

  • Imediat după Revoluție, o franzelă costa 4 lei la București, 1 kg de zahăr era 11 lei, un litru de lapte era 4,50 lei, un kilogram de carne de porc era 33 de lei, iar o pereche de pantofi – 200 de lei. Un autoturism Dacia costa 70.000 de lei, însă cei care doreau să cumpere o mașină trebuiau să economisească la CEC și le venea rândul la onorarea comenzii după câțiva ani.
  • Cu 260.000 $, circa 5.200.000 de lei (curs oficial prin decret lege la 1 februarie 1990: 1 $ = 21 de lei), se puteau cumpăra 1.300.000 de pâini, 472.000 kg de zahăr, 1.150.000 de litri de lapte, 157.000 kg de carne de porc, 26.000 de perechi de pantofi ori 74 de Dacii 1300!
  • Cursul oficial era de 21 de lei pentru un dolar, un curs comercial. Cursul real și cel de pe ”piața neagră” era de 35-40 de lei.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

155.000 $, către grec dat în urmărire pentru trucare de meciuri

Conform L’Express, procurorii francezi au descoperit că banii destinați copiilor orfani din România, inclusiv încasările de pe bilete, au ajuns în conturile grecului Spiridon Karageorgis. Elenul s-a folosit de o firmă fictivă cu sediul la București, Ainos 57, pentru a încasa 900.000 de franci (155.000 $) prin intermediul companiei RMGP (Réalisation Marketing Gestions Publicitaires).

Spiridon Karageorgis, 61 de ani acum, un personaj aproape invizibil, ar fi fost la vremea respectivă directorul unei companii imobiliare din Atena și consultant al unei companii de finanțare de la Geneva. Pe numele lui a fost emis și un mandat internațional de arestare pentru trucare de meciuri.

„Șacoșa neagră” a organizat meciul: OM i-a dat 20.000 $, dar a facturat 124.000 $

Potrivit cotidianului Liberation, impresarul Ljubomir Barin, decedat în 2017, la 85 de ani, a primit 120.000 de franci (20.000 $) pentru organizarea meciului cu România, dar factura a fost umflată la 720.000 franci (124.000 $). Barin, poreclit „Șacoșa neagră”, se ocupa cu mituirea arbitrilor pentru OM. El era admirator al mareșalului Tito, președinte al fostei Iugoslavii, și apropiat de președintele naționalist croat Franjo Tudjman.

Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara
Recomandări
Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Ljubomir Barin

Așadar, Spiros și-ar fi tras 155.000 $, iar Batin, 104.000 $. Orfanii de la București au rămas cu buza umflată!

Tapie, condamnat 7 luni

Miliardarul Bernard Tapie a fost condamnat la șapte luni de închisoare pentru împrumuturi fictive de 17 milioane de franci (3.400.000 $) fotbaliștilor de la OM și pentru „facturi false și plăți nejustificate” în valoare de 80 de milioane de franci (16.000.000 $) către diverși intermediari din fotbal.

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Așa arată Bernard Tapie, după ce s-a vindecat de cancerul la stomac  FOTO: Hepta by Jerome Domine/ABACAPRESS.COM

Contactat de Libertatea, Cornel Dinu a povestit cum s-a derulat „Afacerea Marsilia”. „Eu eram de o lună adjunctul ministrului sportului, Mircea Angelescu, care mi-a dat sarcina să răspund de pregătirile și de participarea echipei naționale la Campionatul Mondial din Italia. În ianuarie 1990, Federația era condusă de Andrei Rădulescu, pus interimar până la alegerile din februarie. Erau lupte tipice românești între Mircea Angelescu și Mircea Pascu”.

Dinu: „Piști Covaci a ținut legătura cu Barin. Tapie știa să acopere banii de ani”

Cornel Dinu susține însă a fost doar un simplu pion la Marsilia, indicându-l ca maestru de ceremonii pe răposatul Ștefan Covaci:

„După Revoluție, Mircea Angelescu l-a pus vicepreședinte la FRF pe Piști Covaci. El și cu machedon, Dimitrie Metta, care era stabilit la Paris, s-a ocupat de toate detaliile financiare ale meciul cu Marsilia. Covaci era ca acasă în Franța, unde avea relații importante. Fusese selecționerul Franței și antrenase Monaco. Piști a ținut legătura cu impresarul croat Ljubomir Barin, care a stat cu noi în hotel. De altfel, Covaci ne-a împărțit plicurile cu diurna. Îmi amintesc că a fost o diurnă mare pentru acele vremuri. Eu știam că banii din încasări trebuia să intre în contul Revoluției, nu la Ministerul Sportului sau la FRF. După un timp am aflat că în România nu a ajuns niciun ban după acel meci cu Olympique Marseille. Tapie era puternic, omul lui François Mitterrand în sudul Franței. Știau să acopere banii de ani întregi. Repet, nu am avut nicio legătură financiară cu acel meci caritabil”.

  • „A fost un zbor cu peripeții, avionul s-a zgâlțâit din toate încheieturile. Am fost cazați o noapte la Paris, apoi am stat la hotel Concorde din Marseille”.
  • „Președintele Tapie a oferit un cokteil la o oră de la aterizare”.
  • „Meciul s-a disputat duminică, pe Stade Velodrome. Au fost 30.000 de spectatori. OM era campioana Franței, deținătoarea Cupei și era calificată în sferturile CCE” – Cornel Dinu

Legătura Hidalgo – Covaci

Un pion important în „Afacerea Marsilia” a fost și legendarul Michel Hidalgo, care i-a fost secund lui Ștefan Covaci la naționala Franței (1973-1975). Hidalgo a fost director general la Olympique Marseille (1986-1991).

„Piști Covaci a câștigat mult, dar a murit sărac. În decembrie 1994, cu câteva luni înainte să moară, și-a vândut colecția de casete ca să trăiască” – Cornel Dinu

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Michel Hidalgo (stânga) a fost secundul lui Ștefan Covaci (dreapta) la naționala Franței

Sponsorul de pe tricourile tricolorilor a ajuns și în România. E una una dintre cele mai importante firme mondiale în domeniul activităților nucleare!

La meciul cu Olympique Marseille din 1990, naționala României a jucat cu numele unui sponsor pe tricouri. E vorba de ONET, o societate din Marsilia. „Acolo s-au decontat mulți bani. De acolo s-au dat diurnele alea mari”, a precizat Cornel Dinu. ONET Tehnologies a devenit una dintre cele mai importante firme mondiale în domeniul managementului și ingineriei activităților nucleare, construirii reactoarelor nucleare, decontaminării și tratării deșeurilor radioactive. ONET a semnat un memorandum cu Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) din România.

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Tricolorii care au început partida cu Olympique Marseille

Tapie a vrut să-l înfieze pe „Gavroche al României”

La partida de pe Stade Velodrome au asistat și 50 de tineri fotbaliști din România, invitați de clubul OM. Plus Florin Vieru, copilul de 13 ani devenit celebru după ce revista Paris Match a publicat o poză pe coperta cu el înfășurat în steagul României. Potrivit ziarului Gazeta Sporturilor, organizația Médecins du Monde a strâns în stadion fonduri pentru întrajutorarea României. Bernard Tapie, care era ahtiat să-și facă imagine, a invitat și doi răniți în Revoluție, Mariana Farcău din Timișoara și Daniel Iancu din București, care erau internați la spitalul din Marseille.

„În 1990 a vrut să mă înfieze Bernard Tapie, bogătaşul francez, dar mama nu a vrut nici în ruptul capului! Eram copilul ei, nu putea să mă vândă!”, a povestit în urmă cu 10 ani Florin Vieru, poreclit Gavroche al României.

Cornel Dinu, dezvăluiri după trei decenii despre "Afacerea Marsilia". Cum i-au păcălit francezii pe copiii Revoluției - VIDEO

Bernard Tapie l-a prezentat la TF1 pe Gravoche de România

Olympique Marseille – România 2-1

28.01.1990, Stade Velodrome, spectatori 30.0000
Au marcat: Vercruysse (14), Mozer (51) / Iovan (63)
Olympique: Huard (80 Castaneda) – Sauzee, Mozer, Di Meco, Amoros (56 Germain) – Deschamps, Tigana, Vercruysse, Waddle – Francescoli, Papin. Antrenor: Raymond Goethals.
România: S. Lung – D. Petrescu, I. Andone, Iovan, Rotariu – Sabău (64 Mateuț), Hagi, Gh. Popescu, Lupu – Balint, Lăcătuș (58 Șt. Stoica). Selecționer: Emeric Ienei.
Arbitru: Joel Quiniou

Tapie se luptă cu un dublu cancer, la stomac și la esofag

Născut pe 26 ianuarie 1943, Bernard Tapie și-a făcut mâna cu echipa de ciclism La Vie Claire (victorii în Le Tour, prin Hinault, în 1985, și LeMond, în 1986). A devenit celebru după ce a preluat clubul Olympique Marseille, pe 12 aprilie 1986. A adus jucători precum Papin, Abedi Pele, Waddle, Francescoli, Desailly, Voeller și antrenori precum Beckenbauer și Raymond Goethals. În 1993, OM a atins „Everestul”, câștigând Liga Campionilor (1-0 cu Milan, gol Basile Boli), dar la scurt timp după aceea a fost retrogradată pentru blaturi – celebrul scandal „Valenciennes”. În era Tapie, OM a cucerit patru titluri și o Cupă. În 2017, Tapie, care are două fete și doi băieți, din două mariaje, a fost diagnosticat cu cancer la stomac și la esofag și duce o luptă dificilă pentru supraviețuire.

Romania – Olympique MarsiliaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4


Citește și: 

Mizerabilii: de ce nu privim cerșetoria ca pe un abuz la adresa copiilor

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
FANATIK.RO
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Observatornews.ro
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI