Numit pe 1 februarie 2017 la cârma naționalei Norvegiei, Lars Lagerback are în palmares șapte prezențe la turnee finale: cu Suedia la Euro 2000 (grupe), CM 2002 (optimi), Euro 2004 (sferturi), CM 2006 (optimi), Euro 2008 (grupe), cu Nigeria la CM 2010 (grupe) și cu Islanda la Euro 2016 (sferturi).
Lars Lagerback, al cărui nume a fost vehiculat și ca înlocuitor al lui Anghel Iordănescu la naționala României după Euro 2016, are amintiri memorabile legate de naționala României.
Puțini știu că ”Lasse” a spionat adversarii Suediei pentru selecționerul Tommy Svensson la World Cup ’94 SUA, unde scandinavii au cucerit bronzul, după ce în sferturi au eliminat dramatic România, la loviturile de departajare. Lagerback, care avea atunci 46 de ani, spune că meciul Suedia – România reprezintă cea mai pregnantă amintire sportivă din viața lui.
Pe 10 iulie 1994, la San Francisco, Hagi și compania au fost la cinci minute de o semifinală istorică împotriva Braziliei. România a condus cu 2-1 în prelungiri, dar Kennet Andersson a egalat în minutul 115, marcând cu capul din fața portarului Prunea, ieșit neinspirat pe o centrare înaltă. Suedia s-a impus la loviturile de departajare, 5-4, după ce portarul Thomas Ravelli a apărat șuturile lui Belodedici și Dan Petrescu.
”Am călătorit mult la mondialul din SUA, dar am și petrecut ceva timp cu echipa. Îmi amintesc că a fost o atmosferă fantastică, la fel cum s-a întâmplat la naționala Islandei după calificarea în sferturi la Euro 2016”, a rememorat Lars Lagerback.
Motivează jucătorii cu citate din Einstein
Lagerback îi are ca mentori pe englezii Bob Hoghton, care a pregătit Malmo în anii ’70, și pe Roy Hodgson, dar pe partea motivațională a furat meserie de la legendarul Tommy Svensson, cel pentru care a spionat adversarii la Euro ’92 și la CM ’94.
În timp ce Svensson a ajuns, în America, la sufletul jucătorilor cu versuri din poeziile scriitoarei suedeze Karin Boye, Lagerback se inspiră din Einstein în discursurile cu fotbaliștii. ”Noi folosim citate pentru a sublinia cum să ne pregătim”, a precizat selecționerul Norvegiei, care are ca obiectiv calificarea la Euro 2020.
Nordicii, care n-au mai ajuns de 20 de ani la un turneu final, au un singur punct după primele două meciuri disputate în preliminarii: 1-2 cu Spania (deplasare) și 3-3 cu Suedia (acasă). ”Lasse” nu disperă însă, deoarece Norvegia mai are o alternativă, fiind calificată în semifinalele Ligii Națiunilor C.
Fost jucător de ligi inferioare, Lars Lagerback este tipul de antrenor care pune accent pe disciplină și pe forța grupului. Nu le caută în coarne vedetelor. În 2006, l-a trimis acasă pe Zlatan Ibrahimovici, după ce starul suedez a părăsit cantonamentul la miezul nopții, înaintea unui meci cu Liechtenstein, alături de alți doi colegi, Olof Mellberg și Christian Wilhelmsson.
Fotbalist modest, antrenor cu școală
Lars Lagerback a studiat Științele Politice și Economice la Universitatea din Umea, iar în paralel a jucat mijlocaș la Gimonäs CK și a construit echipa de juniori. ”Am avut o tehnică bună, dar am fost prea lent pentru a deveni un jucător bun”, a povestit ”Lasse”, care a trăit revolta internațională a studenților din 1968. ”Cred într-o societate solidară, nu cred în comunism și dictatură”, spune Lars Lagerback.
În 1974, la 26 de ani, a început cursurile Școlii Suedeze de Științe Sportive din Stockholm. Prima experiență ca antrenor a avut-o între 1977-1982, la echipa suedeză Kilafors, liga a patra. Până în 1990 când a intrat în corpul tehnic al Federației Suedeze de Fotbal, Lagerback a mai pregătit două formații de ligi inferioare, Arbra IK (1983-85) și Hudiksvall (1987-89).
A făcut tandem cu Tommy Soderberg
În 1991, a preluat loturile de juniori și de tineret, pe care le-a antrenat timp de patru ani. În 1996, a fost avansat la reprezentativa B a Suediei, iar după două ani a devenit secund la prima reprezentativă. În 2000, la 52 de ani, Lars Lagerback a fost numit principal, Suedia alegând să meargă pe mâna unui cuplu de selecționeri. Tandemul cu Tommy Soderberg a rezistat patru ani, timp în care nordicii nu au ratat nici o calificare la un turneu final.
Rămas singur pe bancă din 2004, Lagerback a continuat şirul calificărilor, dar nu a impresionat. Presa suedeză era nemulțumită de jocul plictisitor. A ratat calificarea pentru CM 2010 şi a fost nevoit să îşi dea demisia. Totuşi, ”Lasse” avea să meargă în Africa de Sud, pentru că în februarie 2010 a semnat un contract pe cinci luni cu naţionala Nigeriei.
Trăiește cu o fost angajată la UEFA
Lars Lagerback trăiește cu o fostă angajată la UEFA, Helene Fors, 61 de ani. Aceasta a lucrat ca asistentă a englezului Andy Roxburgh, directorul tehnic al UEFA. Selecționerul Norvegiei a divorțat în 2007 de Barbro, 69 de ani, femeia pe care a cunoscut-o în școala primară și cu care are doi copii, Petra, 48 de ani, și Johan, 44 de ani. În tinerețe, Lagerback a scăpat ca prin urechile acului dintr-un accident de mașină. Abia își luase carnetul de șofer și se plimba cu iubita lui prin Ange, la volanul mașinii tatălui său, un Opel Rekord, când a fost izbit în lateral și proiectat în afara drumului.
6 lucruri inedite despre Lagerback
- a practicat fotbal, baschet, hochei, schi alpin
- jucătorul favorit: Jonas Thern
- filmul preferat: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”
- alte pasiuni: citirea cărților, proiecte sociale
- provine dintr-o familie de pădurari
- a studiat Științele Politice și Economice