”Guriță” este selecționerul cu cel mai mare credit din istoria naționalei. Pe vremuri, alți antrenori ai naționalei erau demiși în situația lui. Contra a ratat calificarea directă în play-off-ul Ligii Națiunilor, iar calificarea din grupa preliminară este în mare pericol.
La jumătatea campaniei, naționala României se află pe locul 4, cu 7 puncte, din cinci meciuri, șase puncte fiind câștigate cu cenușăresele grupei F, Feroe și Malta.
Mai mult, în clasamentul pentru locul 2, avem un singur punct și acela obținut norocos la Oslo, 2-2, și suntem după Suedia (4 puncte) și Norvegia (două puncte).
Suntem încă la mâna noastră, dar perspectivele nu sunt prea încurajatoare. Presiunea este mare. Arena Națională găzduiește patru meciuri de la Euro 2020, iar absența naționalei ar provoca o mare dezamăgire fanilor români. Cu Cosmin Contra pe bancă, România nu a învins în meciurile oficiale nici o echipă cu pretenții.
În Liga Națiunilor am terminat pe locul 2, după Serbia, care ne-a fost net superioară, dar căreia i-am luat două puncte, 2-2 la Belgrad și 0-0 la București.
Totuși, Cosmin Contra ar mai putea beneficia de o a treia șansă. Dacă nu prinde nici locul 2 în grupa preliminară, naționala României poate juca în play-off-ul Ligii Națiunilor. Cu o condiție: toate cele 20 de echipe calificate direct la turneul final trebuie să se fi clasat mai bine decât noi în Liga Națiunilor.
Cosmin Contra împotriva echipelor cu pretenții
1-2 cu Spania (acasă)
1-2 cu Suedia (deplasare)
2-2 cu Norvegia (deplasare)
2-2 cu Serbia (deplasare)
0-0 cu Serbia (acasă)
1-1 cu Danemarca (deplasare)
Singura victorie notabilă în oficiale din mandatul lui Cosmin Contra poate fi considerată, 1-0 cu Muntenegru, la Podgorica, în Liga Națiunilor.
Bineînțeles că plec dacă nu ne calificăm! Clar, fără discuții…Dacă eu simt în septembrie că nu mai pot să transmit ceea ce îmi doresc sau să fac ceva, atunci sigur aș lăsa o altă persoană să vină în locul meu. Ca să facă lucrurile mai bine ca mine. Nu am fost niciodată genul care să țina de scaun”
Cosmin Contra, selecționerul României (18 iunie 2019, Fanatik)
Fără victorie importantă acasă de 5 ani
Pe teren propriu, naționala României a câștigat ultima dată acasă împotriva unei contracandidate la calificare în urmă cu aproape cinci ani. A fost acel 2-0 cu Irlanda de Nord, pe 14 noiembrie 2014, în preliminariile Euro 2016.
De atunci, tricolorii au făcut patru egaluri și au suferit două înfrângeri pe teren propriu cu echipe implicate în lupta pentru calificare: 1-1 cu Ungaria, 0-0 cu Grecia, 0-3 cu Polonia, 0-0 cu Danemarca, 0-0 cu Serbia și 1-2 cu Spania.
Dacă mai punem la socoteală și cele trei remize cu Finlanda (1-1) și Muntenegru (1-1 și 0-0) avem imaginea unei echipe a României pentru care terenul propriu nu constituie un avantaj esențial.
Spuneam că selecționerul Cosmin Contra are cel mai mare credit din istoria echipei naționale a României. Puțini selecționeri au beneficiat de sprijinul FRF și nu au fost schimbați când calificarea era în pericol sau compromisă.
Cornel Dinu, demis deși mai erau șanse
După 1990, cele mai cunoscute exemple de selecționeri care au plătit cu postul pentru compromiterea șanselor de calificare sunt Gheorghe Constantin, Cornel Dinu, Victor Pițurcă și Răzvan Lucescu.
”Profesorul” Constantin a fost demis după două înfrângeri consecutive în debutul preliminariilor Euro 1992: 1-2 cu Scoția (deplasare) și 0-3 cu Bulgaria (acasă).
În 1993, Cornel Dinu era înlocuit cu Anghel Iordănescu după dezastrul de la Kosice, 2-5 cu Cehia/Slovacia, chiar dacă șansele de calificare erau intacte. Cu Iordănescu pe bancă, România a câștigat ultimele trei meciuri din grupă, 4-0 în Feroe, 2-1 cu Belgia, acasă, și 2-1 cu Țara Galilor, la Cardiff, și s-a calificat la CM 1994 din SUA.
De asemenea, Victor Pițurcă a fost destituit la jumătatea preliminariilor CM 2010, după ce a compromis șansele de calificare. În locul lui a fost instalat Răzvan Lucescu, care nu a mai putut salva situația.
La rândul său, Lucescu jr. a părăsit și el naționala, schimbat cu Victor Pițurcă, după ce naționala acumulase doar opt puncte din șase meciuri în preliminariile Euro 2012.
Spre deosebire de Cosmin Contra care este susținut necondiționat de FRF, Loți Boloni a plecat de la națională deși dusese naționala aproape de barajul pentru CM 2002, deoarece nu a simțit sprijinul președintelui FRF, Mircea Sandu.