Pustai a urmat cursurile Colegiului Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu şi a absolvit facultatea de matematică cu 10, totul în paralel cu activitatea de fotbalist. “Mi-au plăcut şi matematica, şi fotbalul. Am mers de multe ori în cantonamente cu cărţi şi cursuri pentru a învăţa”, explică antrenorul liderului.

În 2000, scârbit de jocurile de culise din fotbal, Pustai a renunţat la sport, şi-a luat definitivatul, a susţinut concursul de titularizare, la care a luat nota 9.60, şi s-a făcut profesor: “Am predat matematica, lucru care mi-a prins bine acum, când stau pe bancă, deoarece şi fotbalul, şi predarea lecţiilor au în comun aspecte ale pedagogiei”.

Antrena, apoi dădea meditaţii

În primul an ca antrenor în Liga a II-a, a trebuit să meargă şi la şcoală, şi la antrenamente: “Am avut şi meditaţii, pentru că e o materie căutată, era greu să-i refuz pe elevi. Am terminat şi un master în economie”.

Are un băiat fotbalist

”Când am cunoscut-o pe Cristina, cea de-a doua soţie, ea nu ştia că fusesem fotbalist, mă cunoscuse ca profesor de matematică. Ea este bibliotecară şi avea idei preconcepute despre fotbalişti. Uşor-uşor a început să vină la meciuri cu fetiţa, iar acum chiar ştie cum stă treaba cu ofsaidul. Am un baiat de 17 ani, Chris, care joacă atacant la tineretul Gazului şi dă multe goluri, şi o fetiţă, Maia Hiperboreea, de 5 ani”, mărturiseşte Pustai.

A făcut de toate la Mediaş

Pustai a început fotbalul în 1986, la Şoimii Sibiu. În 1987, s-a mutat la Mediaş, unde a petrecut 8 ani şi a înscris 100 de goluri. A evoluat, apoi, trei ani la Unirea Alba Iulia şi alţi doi la Chimica Tarnăveni, înscriind peste 70 de goluri pentru cele două echipe. La Tarnăveni a început sa cocheteze cu antrenoratul. În 2000 a preluat echipa din postura de ”principal”, iar trei ani mai târziu devenea ofiţerul de presă al clubului Gaz Metan. Apoi a antrenat grupa de juniori a clubului, unde activează şi fiul său. În 2005 a preluat echipa de seniori, aflată într-o situaţie grea, -8 la adevar, după desfăşurarea turului, şi a reusit să termine campionatul pe locul al 6-lea. Douăsprezece luni mai târziu, sarbătorea promovarea în prima ligă cu Mediaş.

Prieten cu Sabau şi cu Lucescu jr

”Dintre antrenorii români, cel mai bine mă înţeleg cu Neluţu Sabău, care a fost antrenor la Mediaş, cand eu eram director sportiv, şi cu care am lucrat foarte bine. Cu Răzvan Lucescu şi cu Dinu Gheorghe, de asemenea”, explică matematicianul.

Nu vrem locul 1, suntem o echipă care ne-am propus să terminăm în primele 10. Eu mai am un an de contract, poate vom trage la titlu în 2016, că tot suntem singura echipă fără datorii” – Cristi Pustai.

 
 

Urmărește-ne pe Google News