Duminică, 7 martie, la un joc din turul doi al calificărilor, Pletea a avut o reacție vulgară și rasistă, după ce a pierdut la avantaj, 11-13, primul set al meciului cu asiaticul Cheng-Ting Liao (Taiwan).

„Dacă-i f.. una în freză îi sare și capul, și paleta. P… pe rasa lui”, se aude sportivul român pe înregistrare.

Finalmente, Pletea a cedat în partidă, scor 1-3 (11-13, 14-16, 11-9, 8-11).

Românul trecuse în primul tur de Can Akkuzu (Franța), scor 3-2 (9-11, 11-6, 12-10, 7-11, 11-7).

Contactat de Libertatea, Cristi Pletea, care să pregătea de un nou meci la Doha, nu a dorit să comenteze. În schimb, a dat câteva explicații directorul de marketing al Federației, Beatrice Romanescu, care a spus că era la curent cu cazul.

„Ieșire nepotrivită. Lucrează cu un psiholog, pentru a-și controla comportamentul”

„A fost o iesire total nepotrivită. Nu vreau să-i găsesc circumstanțe, dar vine după an greu, fără meciuri. Iar în Qatar, jucătorii stau în condiții de izolare, sală, masă, camera de hotel și atât. În plus, la sfârșitul acestei săptămâni, tot la Doha, Cristi are calificările pentru Mondiale, competiție care e criteriu pentru participarea la Jocurile Olimpice la simplu masculin. După cum se știe, echipa feminină și Berni Szocs și Eliza Samara au obținut deja biletele pentru Tokyo”, a transmis Romanescu.

„Cristi Pletea a venit la concursul din Qatar cu o accidentare la spate. A făcut RMN, nu era nimic foarte grav și a intrat la acest turneu. A crescut presiunea și dorința lui de a se califica e mare. De-a lungul timpului, i-am atras atenția referitor la comportamentul lui, acea exteriorizare aproape incontrolabilă la masa de joc. Există un psiholog la lot, lucrează intens cu Cristi”, a completat oficialul FRTM.

„Pierde din cauza stării lui de iritare permanentă”

Ieșirile lui au fost în văzul lumii. Îi pare rău! Are tot viitorul înainte, este extrem de talentat, muncește din greu, dar trebuie să învețe să-și controleze reacțiile. El nu se concentrează pe meci, chiar jocul cu taiwanezul putea fi câștigat. A pierdut numai din cauza nervilor, din cauza acelei stări de iritare permanentă.

Beatrice Romanescu, despre reacția lui Cristian Pletea:

Considerat puștiul teribil al tenisului de masă românesc, Pletea nu e la primul episod reprobabil.

Cristian Pletea, la Naționalele României de anul trecut, de la Sala Polivalentă.

Anul trecut, în martie, la Naționalele de la București, Pletea a avut o ieșire necontrolată în semifinala cu Rareș Sipoș, coleg de lot.

Nervos că a condus cu 3-0 la seturi, iar colegul său de la națională a revenit la 3-2 și conducea cu 7-2 în setul al șaselea, Pletea a șutat cu piciorul în paletă în direcția unui arbitru. A primit cartonaș roșu, iar adversarul a mai primit un punct. În cele din urmă, Pletea s-a calmat și s-a impus cu 4-3.

Cristian Pletea, în 2019, la Openul Cehiei.

Scandal și înjurături la Openul Germaniei

Iar în ianuarie 2020, la Openul Germaniei, într-un meci cu francezul Alexander Cassin, transmis live pe facebook de ITTF, Pletea și-a descărcat nervii prin același procedeu, lovind paleta cu piciorul, vinovată, în opinia lui, că loviturile lui nu mai trec peste fileu.

Frustrat că a condus cu 2-1 la seturi, iar adversarul preluase controlul jocului, Pletea a urlat în gura mare: „Numai în jos, mânca-ți-aș. Las-o, mă, în p..a mea, numai în jos! Toate mi s-au dus numai în jos. Fețe de unică folosință, mânca-ți-aș! Dă-o-n p..a mea, că se duce numai în jos!”.

Conform profilului său de pe pagina Comitetului Sportiv și Olimpic Român, Pletea a început să practice tenisul de masă la 6 ani, la LPS Nicolae Rotaru din Constanța, fiind descoperit de antrenorul Stelian Hașoti. Între 2013 și 2015, a avut dublă legitimare la TOPSPIN Constanța și LPS Nicolae Rotaru, după care a devenit component al clubului Top Star Constanța.

Cristian Pletea.

Ploaie de medalii la juniori

  • locul I la Naționalele de juniori III (2012), la dublu mixt, și Trofeul Speranțelor;
  • două medalii de aur, la simplu și la dublu mixt, una de argint, la dublu masculin, alături de Rareș Sipoș, și una de bronz cu echipa, la CE de juniori 2015. În acelasi an, el a câștigat Top 12 la seniori;
  • aur la dublu masculin, alături de rusul Denis Ivonin, argint în proba de simplu și bronz cu echipa de juniori (alături de Rareș Sipoș, Florin Spelbul și Dragos Oprea) și bronz la dublu mixt, alături de Adina Diaconu, la CE de juniori 2017;
  • bronz la dublu mixt, alături de Adina Diaconu, și cu echipa, la CM de juniori 2017. Învingător în Top 10 Europa Juniori;
  • argint la simplu, la CE de tineret 2018, două medalii de bronz, la dublu masculin, alături de Irvin Bertrand, și cu echipa României, la CE 2018.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News