Sportnews.ro: Cât de important este Salonul Calului în contextul activității ecvestre și așa restrânse din România? Față de Salonul Calului de la Paris, la ce nivel se află cel de la Tâncăbești?
Cristian Țopescu: Încă de la prima ediție, Salonul Calului a promovat valorile sportive ale echitației și reintegrarea echitației românești în circuitul european. Salonul Calului de la Paris a fost un model celebru pentru sportul echitației din România, propunând în premieră în toamna lui 2012 două zile de spectacol ecvestru care a provocat un deosebit interes mediatic.
Există control antidoping la acest concurs? Recent, Estimate, calul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord, a fost găsit pozitiv cu morfină la un test antidoping după ce se presupune că a fost hrănit cu mâncare contaminată.
Se fac controale antidoping, însă niciun rezultat nu a fost pozitiv. Cazul din Marea Britanie este o excepție nefericită. Cred că a fost o neglijență a unui îngrijitor al calului Reginei Elisabeta a II-a, nicidecum o intenție.
Credeți că românii au o simpatie aparte pentru cai așa cum o au să spunem pentru câini? Este suficient cultivată această dragoste?
Simpatie este puțin spus. Este o legătură de secole între români și cai. Împreună au luptat în războaie. Împreună fac acum sport. Poate câinii au întâietate în reflexul românilor fiindcă sunt mai aproape de casă, de copii, dar atunci când încaleci în șaua unui cal simți, cum spun unele popoare, că ”fericirea pe pământ se află în șaua unui cal, mergând la pas, la trap și la galop.
Ce trebuie să știe un spectator neavizat care vine la Salonul Calului? Enunțați succint câteva reguli minime, de bază. Spre exemplu, la tenis se interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul punctelor.
Să știe că asistă la un spectacol cu doi protagoniști, omul și calul, parteneri la întrecere într-o competiție. Calul este foarte sensibil la zgomote. Urmăriți-l cum își mișcă urechile. De aceea trebuie să păstrăm liniște pe durata săriturilor peste obstacole fiindcă orice zgomot perturbă concentrarea calului. În fond, reușita unei sărituri depinde în mare măsură de cal și în mai mică măsură de călăreț.
Echitația este un sport dur din punctul dumneavostră de vedere? Părinții au motive să se teamă pentru siguranța copiilor lor dacă îi îndrumă spre echitație?
Pare dur pentru că mai apar și căzături printre obstacole, dar părinții nu trebuie să se teamă pentru siguranța copiilor. Ei vor fi prieteni ai cailor care îi vor purta prin cele mai frumoase ”aventuri hipice” fără să le facă vreun rău. Bătrânii spun că dacă Dumnezeu ar mai fi dat o ”poruncă” aceasta ar fi fost: ”Iubiți caii!”. În plus, germanii spun că fericirea unui om stă în şaua unui cal!
Cu siguranță că este un sport scump și, din acest motiv, exclusivist. Vedeți vreo posibilitate ca el să devină unul ”de masă”? Cât costă un cal de competiție, dar întreținerea lui pe lună?
Este un sport scump, într-adevăr. Un cal de rasă, cu aptitudini pentru sărituri costă în unele țări cât un automobil de lux, dar bine antrenat poate aduce proprietarului său premii importante și sponsorizări pe măsură. Nu poate fi ”un sport de masă” fiindcă numărul cailor care pot fi dresați este mult mai mic decât numărul celor dornici de a practica acest sport.
Se închide hipodromul de la Ploiești. Nu e rușinos pentru România faptul că nu deține niciun hipodrom?
România este singura țară europeană fără hipodrom. Până și la Tirana există unul. Mizeria de la hipodromul de la Ploiești – starea grajdurilor, a tribunelor și a pistei de trap – este o rușine! Bine ar fi să se închidă.
Sportivii de la Steaua nu mai au unde să se pregătească, baza lor fiind închiriată de SRI. Vi se pare o situație normală?
Nu. Orice comentariu este inutil.
Se spune despre câine că este cel mai bun prieten al omului. Calul ce reprezintă pentru om în interpretarea dumneavoastră? Aveți vreo definiție în privința lui?
Din proprie experiență, am constatat că aceste animale, caii, sunt mai bune, mai prietenoase și mai generoase decât unii oameni.
Echitația mai puțin, dar cursele de cai au devenit o afacere. Se pariază la foc automat la acestea. Tinde să devină și aceasta o afacere de talia fotbalului?
Din păcate, da. Dar distanța față de mafia pariurilor din fotbal este mare. Sper să nu se micșoreze. La concursurile de sărituri nu se fac pariuri. Poate doar între prieteni.
Care a fost cea mai frumoasă performanță cu un cal pe care l-ați călărit?
Am câștigat două titluri naționale la sărituri peste obstacole, în 1960 cu calul Gelu și în 1962 cu calul Răsunet.
Care a fost cea mai urâtă căzătură de pe un cap de care ați avut parte? Este doar o legendă faptul că un cal nu calcă pe om fiindcă evită să calce pe ceva moale?
În anii 70, la un concurs la Timișoara, am căzut cu cal cu tot în mijlocul unui obstacol și am suferit o dublă fractură de claviculă. Dar nu din cauza calului, care m-a ferit. M-am ciocnit de una dintre barele de lemn ale obstacolului. Legenda nu este… legendă! Este realitate. Calul nu calcă niciodată pe coechipierul său cu excepția, cazul meu, când ei cad împreună.
Iepele sunt mai performante decât armăsarii?
Tatăl meu, Felix Țopescu, care a fost un călăreț de valoare internațională, a obținut cele mai bune rezultate cu o iapă. Se numea Jolka. Eu am câștigat, pe plan intern, cu doi armăsari.
Sir Alex Ferguson are calul lui, dar există și alte vedete care și-au cumpărat cai. A devenit ”o fiță” să ai cal sau este vorba chiar de pasiune?
Nu-mi place cuvântul ”fițe”. Nu există în vocabularul hipic. Vedetele – alt cuvânt nepotrivit – o fac din pasiune pentru cai. Veniți la Salonul Calului și veți vedea ce înseamnă pasiunea pentru cai.
Citește și: CFR Cluj vrea să transfere un jucător care a fost la Chelsea!
Citește și: Scandal în arbitrajul feminin: ”Delegările se fac pe pile și pe Facebook!
Citește și: ŞOC în sportul românesc: a fost ARESTAT! Pe cine a AGRESAT
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!