UPDATE. Un oficial din Ministerul de Finanțe din Spania, Jose Maria Mollinedo, a declarat că pedeapăsa minimă pentru Cristiano Ronaldo ar fi de 6 ani de închisoare.

„Dacă se dovedesc toate aceste informații am fi în fața unui delict fiscal foarte grav, iar pedeapsa minimă este de 2 ani de inchisoare pentru fiecare an în parte în care s-au găsit nereguli. Dacă ancheta este deschisă pe 3 ani, ar urma să ia minimum 6 ani de închisoare, iar dacă recunoaște faptele și plătește frauda cu două luni înainte să înceapă ancheta penală, atunci își poate reduce pedeapsa cu 2 ani”, a zis Mollinedo, conform Mundo Deportivo.


Publicarea primelor informații a avut loc vineri seara și va dura trei săptămâni, potrivit sursei menționate, primii incriminați fiind Ronaldo, Mourinho și atacantul columbian Radamel Falcao, de la AS Monaco, toți făcând parte din portofoliul agentului portughez Jorge Mendes, acuzat de asemenea de evaziune, dar care neagă acuzațiile.

Mendes a prevăzut publicarea acestor informații și a publicat vineri dimineața, prin societatea sa Gestifute, un comunicat asigurând că Ronaldo și Mourinho respectă ”toate obligațiile lor fiscale față de autoritățile spaniole și britanice”. Gestifute s-a plâns că a fost anchetată în mod ”insidios” de publicațiile în cauză.

Sute de milioane de euro, în paradisuri fiscale

Consorțiul European Investigative Collaborations (EIC) îl acuză pe Ronaldo, marele favorit la câștigarea ”Balonului de Aur”, pentru cel mai bun fotbalist al anului, că ar fi ”ascuns 150 de milioane de euro în paradisuri fiscale, grație unor conturi offshore în Elveția și Insulele Virgine Britanice”.

Documentele consultate de EIC — obținute de hebdomadarul german Der Spiegel — demonstrează cum CR7 (Ronaldo) a ”încasat, discret, un total de 149,5 milioane de euro din sponsorizări în aceste paradisuri fiscale în ultimii șapte ani”. ”Pentru această avere, atacantul nu a plătit decât un impozit de 5,6 milioane de euro, adică doar 4%, fără a fi urmărit penal”, afirmă EIC.

Ancheta ”Football Leaks” denunță de asemenea și ”roata sistemului de evaziune fiscală pusă la punct” de Mendes, pentru a ”sustrage cel puțin 185 de milioane de euro proveniți din sponsorizări administrațiilor fiscale, printr-o rețea de societăți paravan și conturi offshore în Irlanda, Insulele Virgine Britanice, Panama și Elveția”.

Mourinho, acuzat pentru evaziune fiscală de 12 milioane de euro

EIC îl acuză și pe Mourinho de o ”evaziune fiscală de 12 milioane de euro, aflați într-un cont elvețian, deținut de o societate paravan înregistrată în Insulele Virgine Britanice”.

Nici Ronaldo și nici Mourinho ”nu au fost implicați în procedurile judiciare ale comisiei de fraudă fiscală”, a subliniat Gestifute în comunicatul său.

Un control fiscal a demarat în legătură cu veniturile lui Ronaldo în perioada 2011-2013 și potrivit avocaților săi ”inspecția fiscului spaniol” este în progres, menționează EIC. Portughezul a ”adunat între 2009 și 2014, 74,8 milioane de euro printr-o societate offshore (…) înregistrată în Insulele Virgine Britanice, fără a a anunța fiscul”, iar apoi, ”de teamă că va fi descoperit, a declarat o parte din venituri”, mai arată ”Football Leaks”.

EIC susține că pe ”20 decembrie 2014, Ronaldo a vândut, pentru 74,7 milioane de euro, drepturile sale de marketing pe perioada 2015-2020”, pentru a profita de un ”regim fiscal ultraavantajos, care urma să dispară 12 zile mai târziu”. Portughezul a eludat astfel un impozit de ”31 de milioane de euro”.

Acuzațiile vin cu o zi înaintea meciului derby dintre FC Barcelona și Real Madrid, El Clasico.

E vizat și Rademel Falcao

Gestifute nu pomenește nimic în comunicatul său de Radamael Falcao, vizat și el de EIC. În perioada 2011-2013, când juca la Atletico Madrid, el ar fi ”încasat 1,3 milioane de euro într-un cont elvețian deținut de o societate din Insulele Virgine, vărsați, prin societățile irlandeze ale sistemului Mendes”, de diferiți sponsori.

Falcao deține, potrivit EIC, ”ca persoană fizică, 2,2 milioane dolari, într-un cont din Miami și 8,5 milioane de euro într-un cont din Monaco, fără a număra averea din Columbia”.

Proiectul ”Football Leaks” reunește publicații precum Der Spiegel (Germania), Mediapart (Franța),The Sunday Times (Regatul Unit), Expresso (Portugalia), El Mundo (Spania), LEspresso (Italia), Le Soir (Belgia), NRC Handelsblad (Olanda), Politiken (Danemarca), Falter (Austria), Newsweek Serbia (Serbia) etc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News