Retur: Metz – CSM București 23-22 (11-9)
Tur: CSM București – Metz 26-31
Final de meci. 31-26 pentru Metz, care este mare favorită la calificarea în Final Four, înaintea returului programat pe 13 aprilie.
Minutul 58. Metz pare să fii rezolvat ecuația partidei, conducând cu patru goluri (30-26) cu două minute înainte de final.
Minutul 50: CSM a ratat șansa să se apropie la un singur gol de Metz, care se distanțează la trei „lungimi”.
Minutul 45: Handbalistele de la CSM se zbat, dar nu reușesc să se apropie pe tabela de marcaj de adversarele lor. Metz continuă să aibă un avantaj liniștitor (23-18).
Minutul 35: Metz s-a desprins la șase goluri, 19-13, diferența maximă în acest meci.
Minutul 31: CSM marchează primul gol al reprizei secunde.
Pauză.
Minutul 23: Radicevic înscrie de la 7 metri. 10-9 pentru Metz.
Minutul 16: Bucureștencele egalează la 6! Metz este în degringoladă, nu a mai înscris de minute bune.
Minutul 15: Poarta CSM-ului a făcut minuni în ultimele minute, apărând cel puțin patru aruncări ale franțuzoaicelor, inclusiv un 7 metri!
Minutul 12: Perioadă mai bună pentru campioana României, care revine de la 1-6 la 4-6.
Minutul 7: Lazovic marchează primul gol pentru CSM.
Minutul 5: Au trecut cinci minute, dar „tigroaicele” nu au reușit să înscrie.
Minutul 2: Nocandy deschide scorul din lovitură de la 7 metri.
Partida CSM Bucureşti – Metz va fi condusă de cuplu din Austria format din Ana Vranes şi Marlis Wenninger.
Metz a venit la Bucureşti cu opt campioane europene: Laura Glauser (portar), Astride Ngouan (pivot), Grace Zaadi (centru), Manon Houette (extremă stânga), Laura Flippes (extremă dreapta), Orlane Kanor (inter stânga), Beatrice Edwige (pivot), Gnonsiane Niombla (inter stânga). Practic, campioana Franţei ar putea alinia un prim „7” din aceste handbaliste, chiar dacă nu ar avea interul dreapta de meserie. În sezoanele trecute, spre exemplu, Niombla a jucat oriunde la linia de 9 metri, inclusiv inter dreapta.
ACTUALIZARE 4 aprilie. CSM București nu se va putea baza nici pe pivotul Dragana Cvijici, accidentată la genunchi.
”Nu e un joc imposibil, nu e imposibil să câștigăm și să ne calificăm. Metz joacă un handbal foarte bun și a avut rezultate bune în ultimul timp, dar și noi avem jucătoare de valoare. Toate vom da totul pentru a ajunge în Final 4”, promite portarul croat Jelena Grubisici.
”Nu pot să spun că ele sunt favorite să câștige, totuși vin pe terenul nostru, dar au avantajul că aproape tot sezonul au fost ferite de accidentări, și joacă de mult în această formulă. Dar nu ele sunt favorite”, spune cu toată convingerea croata.
E convinsă că echipa sa va găsi soluții pentru a opri Metzul, formația cu șapte campioane mondiale în lot și tot atâtea campioane europene.
”Cheia acestui meci cred că va fi apărarea pentru noi. Să ne apărăm și să le oprim tranziția ofensivă. Deși Grace Zaadi este creierul echipei, pericolul vine de pe toate posturile pentru că au o echipă omogenă și sunt relațiile sudate.
Anul trecut am făcut probabil, cel mai bun meci al sezonului cu Metz acasă. Ne-a fost mai ușor acolo să ne calificăm. De data asta vor fi două meciuri foarte echilibrate”, a încheiat Grubisici.
ACTUALIZARE 3 aprilie. ”Cele mai importante jocuri ale sezonului”. Așa caracterizează handbalistele de la CSM București ”dubla” întâlnire cu Metz, din sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Fetele noastre au în gând rezultatul din sezonul trecut și promit să facă totul pentru ca istoria să se repete.
Pentru biletele de Budapesta, ”tigroaicele” sunt obligate să învingă echipa pe care au scos-o din competiție și în primăvara lui 2018. Atunci a fost o victorie la 13 goluri diferență pe teren propriu pentru CSM București (34-21) și o înfrângere în deplasare, 27-20.
Vineri, de la ora 19.00, se joacă în Sala Dinamo primul episod al confruntării cu echipa campioană a Franței, iar handbalistele și tehnicanul Dragan Djukici nu concep să iasă de pe teren învinși.
„Sunt cele mai importante meciuri ale sezonului pentru noi. Contează că am luptat de fiecare dată, indiferent de situație. Știm că Metz a jucat foarte bine tot sezonul, dar eu am încredere în mine, în colege și în suporteri că vom reuși împreună. Trebuie să fim deștepte, să încerăm să nu ne enervăm, să gândim lucid, să ne apărăm bine și să fim disciplinate în atac… Ele au un contraatac foarte puternic. Chiar dacă ne lipsesc multe jucătoare importante, avem calitate și promit că vom lupta până la capăt” – Jovanka Radicevic, handbalistă CSM București.
”Suntem gata pentru duelul cu Metz. Nu credem că este un meci imposibil, ele joacă bine, au avut rezultate foarte bune, dar noi suntem în creștere de formă și vom face totul să câștigăm. Nu sunt favorite, jucăm primul meci la noi, avem avantajul meciului de acasă. Cel mai important aspect în acest joc cred că va fi defensiva, trebuie să ne apărăm foarte bine. Grace Zaadi este creierul lor, e cea mai periculoasă jucătoare, dar sunt puternice la toate capitolele. Anul acesta nu va fi la fel ca în sezonul trecut, ci mult mai greu, vor fi meciurile mai echilibrate. Cel mai important lucru este să câștigăm primul joc, cel de vineri, apoi vedem” – Jelena Grubisic, handbalistă CSM București.
Așteaptă recital din partea fanilor
Campioanele României și-au lăudat mereu fanii, care le-au încurajat indiferent de situație. Acum, mai mult ca oricând, fetele noastre au nevoie de susținerea publicului, care va umple până la refuz Sala Dinamo.
”Metz este una dintre cele mai bune echipe ale lumii, sperăm să fim pregătiți la ora jocului. Credem că putem să le batem, primul meci este foarte important, nu jucăm în Polivalentă, ci la Sala Dinamo și sper să conteze avantajul publicului. Sunt sigur că suporterii ne vor încuraja și ne vor forța să jucăm cel mai bun handbal al nostru. Am discutat despre acest meci cu mulți oameni, cu toate fetele, cu Cristina Neagu și am analizat jocul din toate perspectivele. Metz este favorită, dar ei au probleme cu sferturile de finală, cum s-a întâmplat anul trecut… Știm tot ce au făcut în acest sezon, au încredere în ele, dar probabil au în cap și ”dubla” din sezonul trecut. Mă aștept să fie un joc spectaculos, sunt sigur că nimeni nu și-ar fi imaginat un astfel de sfert de finală” – Dragan Djukici, antrenor CSM București.
Neagu și Kurtovici, șefe de galerie
Ca în toate meciurile disputate în acest an, CSM București nu se va putea baza pe două dintre cele mai bune jucătoare ale lumii, Cristina Neagu și Amanda Kurtovic. Ambele au fost operate în urma unor accidentări grave și se află în perioada de recuperare. Fetele nu stau însă departe de echipă, își încurajează coechipierele și le susțin din tribună la meciurile importante. Iar jocul cu Metz nu face excepție.
”Sper ca oameni care vor veni la sală să ne susțină și să le facă meciul greu celor de la Metz. Îmi doresc o galerie fantastică, sper să ne încurajeze cât de mult pot. Șansele sunt egale, nu există o favorită clară” – Jovanka Radicevic, handbalistă CSM București.
”Îmi doresc ca fanii să creeze o atmosferă incredibilă și să ne împingă de la spate, așa cum au făcut-o de fiecare dată la meciurile importante” – Jelena Grubisic, handbalistă CSM București.
La Metz evoluează campioane mondiale și europene
Metz, liderul al zi al campionatului din Hexagon, vine la București după înfrângerea din competiția internă cu Brest, 33-36, o partidă în care antrenorul Emmanuel Mayonnade a preferat să odihnească pentru confruntarea cu ”tigroaicele” multe dintre titularele de bază ale echipei. Fetele noastre vor fi față în față cu câteva dintre componentele naționalei Franței, în prezent campioană europeană și mondială: portărița Laura Glauser, fosta ”tigroaică” Gnosiane Niombla, Grace Zaadi, Astride NGouan, Manon Houette, Orlane Kanor și Beatrice Edwige.
CSM și Metz, trasee diferite în Liga Campionilor
Ambele echipe au avut, încă de la începutul competiției, obiectiv calificarea în Final Four-ul de la Budapesta. Atât CSM, cât și Metz, au trecut fără probleme în Main Round-ul Ligii Campionilor, iar de acolo au avut un parcurs relativ diferit. Metz a mers foarte bine în actuala ediție a Ligii Campionilor, a terminat prima Main Round-ul în Grupa 1, cu 15 puncte, înregistrând șapte victorii, un egal și două înfrângeri. ”Tigroaicele” au încheiat Grupa 2 pe poziția a patra, adunând 11 puncte în Main Round (cinci victorii, un egal și patru înfrângeri).
ACTUALIZARE 2 aprilie 2019. Sportivele de la CSM București s-au antrenat marți seară, pregătind jocului cu Metz, de vineri, de la ora 19.00, meci programat în Sala Dinamo. Fetele s-au jucat cu mingea de volei și au practicat o combinație de volei cu handbal, la încălzire. Atmosfera a fost relaxată, cu multe zâmbete. Curea și Ungureanu s-au pregătit separat. Probleme medicale are și Curtovici, care și-a îmbrățișat cu foc colegele, oferindu-le un surplus de energie pentru ședința tehnică.
FOTO: Vlad Chirea
ACTUALIZARE 1 aprilie 2019. Echipa de handbal feminin CSM București va susține marți, 2 aprilie, un antrenament la Sala Dinamo, începând cu ora 17.30. Primele 15 minute vor fi deschise presei, iar înaintea ședinței de pregătire, la ora 17.15, antrenorul Dragan Djukic și două jucătoare vor oferi declarații.
ACTUALIZARE 31 martie 2019. CSM Bucureşti, SCM Râmnicu Vâlcea şi HC Zalău s-au calificat, duminică, în semifinalele Cupei României la handbal feminin, după victoriile obţinute în sferturi.
CSM Bucureşti, deţinătoarea trofeului, a învins formaţia AHCM Slobozia (Divizia A), cu 30-22 (16-11), în deplasare. SCM Râmnicu Vâlcea, liderul la zi al Ligii Naţionale, a dispus de CSM Galaţi cu 29-12 (13-3), după o primă repriză în care a încasat doar trei goluri. Florentina Craiu şi Samara Vieira au marcat câte 5 goluri pentru gazde. HC Zalău a dispus de CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud cu 28-27 (16-14). Roxana Szollosi a reuşit 8 goluri pentru echipa antrenată de Gheorghe Tadici, iar Cristiana Nica 7. Ultima echipă calificată la turneul Final Four al Cupei României se va decide luni, dintre CS Măgura Cisnădie şi CSU Cluj-Napoca (Sala Polivalentă – Cisnădie, 18:00).
”Precizăm faptul că reprezentanții clubului au fost anunțați în urmă cu câteva zile despre desfășurarea competiției de grappling, calendarul datelor posibile pentru meciurile din sferturile Champions League fiind comunicat în mai multe rânduri de către club, încă din anul 2018.
Conform Ordinului nr.2345 din anul 2010, accesul în Sala Polivalentă este prioritar pentru Federațiile sportive și echipele naționale, nu pentru cluburi. Din păcate, indiferent de tipul competițiilor în care sunt angrenate echipele de club, acestea sunt nevoite să se supună ierarhizării stabilite de Ordinul mai sus menționat.
Vă asigurăm că s-au făcut toate demersurile necesare pentru ca meciul de handbal din EHF Champions League, care era programat la Sala Polivalentă, să se desfășoare conform planificării, însă discuțiile purtate la Ministerul Tineretului și Sportului cu toți cei implicați nu au generat o soluție diferită.
Toate persoanele care și-au achiziționat bilete și abonamente la acest meci vor fi anunțate, în perioada imediat următoare, cu privire la modalitatea de relocare. Precizăm că în prezent, din cauza acestei mutări, vânzarea de bilete a fost oprită și meciul se va juca cu casa închisă”, a anunțat clubul Primăriei într-un comunicat.
”Este greu să nu fiu pe teren, dar ușor, ușor în revin. Vreau să le susțin pe fete și sunt convinsă că pot trece de Metz. Fiecare meci are istoria lui, în sport totul e posibil. Știu că dacă fetele se concentrează și joacă cel mai bun handbal al lor, pot câștiga. Este foarte important să ne apărăm bine și să revenim rapid în defensivă” – Amanda Kurtovic, handbalistă CSM București.