Campionul balcanic la bodybuilding, Remus Octavian Mihăiță, decedat la finele săptămânii trecute sala de fitness Professional Gym din Brașov, consumase mai multe substanțe dopante aflate pe Lista Interzisă 2015, elaborată de Agenția Mondială Anti-Doping. Aceasta este concluzia analizelor efectuate de către Laboratorul de Control Doping din București la solicitarea Agenției Naționale Anti-Doping.

Din analizele pentru proba de urină recoltată în cadrul autopsiei medico-legale, au fost identificate următoarele substanțe aflate pe Lista Interzisă:

  • metandienonă, (S1.1.a Steroizi anabolici androgeni; 3 metaboliți);
  • nandrolon (S1.1.a. Steroizi anabolici androgeni; metabolitul 19-norandrosteron);
  • trenbolon (S1.1.a. Steroizi anabolici androgeni; metabolitul 17-epitrenbolon);
  • clenbuterol (S1.2. Alți agenți anabolici; compus părinte).

ANAD aduce la cunoștința publicului că imediat după consumarea nefericitului incident, s-a dispus un control la sala de sport în cauză. De asemenea, ANAD reamintește că în cursul anului 2012, un control efectuat la aceeași sală a avut ca rezultat amendarea societății comerciale Mezcom 95 SRL, care administrează spațiul, cu suma de 15.000 de lei, pentru comercializarea suplimentului nutritiv cu denumirea comercială „Jack3d”, care conține o substanță activă aflată pe lista substanțelor dopante de mare risc.

Agenția Națională Anti-Doping derulează mai multe campanii de educare a sportivilor și practicanților sportului recreativ, de informare a acestora în legătură cu pericolele pe care le prezintă consumul de substanțe interzise și suplimente nutritive care conțin asemenea substanțe. Dintre acestea, menționăm acțiunile educative din seria „Riscul utilizării suplimentelor nutritive” și „Efectele adverse ale substanțelor interzise”, derulate direct în mediul practicanților de fitness, respectiv în săli de sport din Capitală și din marile orașe ale țării (inclusiv Brașov).

Obiectivul principal al campaniilor derulate de ANAD este de creştere a nivelului de conştientizare în rândul tinerilor care practică sport recreativ în săli de culturism şi fitness, în legătură cu riscurile la care se expun prin consumul de substanţe interzise. Se urmărește totodată și sensibilizarea opiniei publice din România în legătură cu pericolele pe care le reprezintă consumul, sub diverse forme, a substanţelor interzise şi nu în ultimul rând, constituirea unor parteneriate educaţionale între Agenția Națională Anti-Doping şi deţinătorii sălilor de culturism şi fitness, cu scopul de a asigura un mediu sănătos pentru practicarea exerciţiilor fizice.

COMUNICAT: Agenția Națională Anti-Doping

 
 

Urmărește-ne pe Google News