Andrzej și Wiesława Szeremeta, părinții Juliei, nu și-au putut aplauda fiica din tribune. Un drum la Paris a fost prea scump pentru ei, așa că au aplaudat-o pe tânăra pugilistă, din fața televizorului, la casa lor din satul Bieniów (voievodatul Lubusz, vestul Poloniei)

„Fiica mea poartă aceiași pantofi de cinci ani. Poate că nu mă credeți, dar acesta este adevărul. Nu a avut nici bani, nici sponsori, a economisit tot. Nici noi nu avem bani. Am investit tot ce aveam în casă, în renovare”, povestit, pentru Sportowy Fakty, Andrzej Szeremeta, care lucrează într-o herghelie..

„Vremurile sunt grele acum. Vă spun sincer, am fost în bazar și mi-am luat haine de 100 de zloți (circa 20 de euro), să arăt cât de cât bine în fața camerelor, acum că sunt solicitat la interviuri. Mi-am cumpărat pantofi după șapte ani, dar nu regret nimic. Am făcut tot pentru copiii noștri”, explică bărbatul.

Părintele a povestit că fiica lui a început la karate, când avea 5 ani. La 13 ani, a trecut la box, antrenându-se la Liceul din Chełm, apoi a trecut la clubul Paco Lublin.

Rudele, antrenorii și prietenii ei subliniază că Julia nu este doar un sportivă talentată, ci și „o persoană sensibilă, inteligentă și nobilă”.

Julia Szeremeta. Foto: Facebook

„Locuiește cu mama unui prieten într-o cameră minusculă, de vreo doi metri pe trei metri. Este o clădire veche cu o bucătărie întunecată, la fel ca pe vremuri în comunism“, a spus tatăl ei.

Cum aurul olimpic era răsplătit de Comitetul Olimpic Polonez cu un apartament, Julia și-a setat următorul obiectiv: primul loc la JO de la Los Angeles, peste 4 ani!

Povestea Juliei seamănă cu cea a halterofilei române Mihaela Cambei, care a cucerit tot argintul olimpic.

Ce bani va primi sportiva poloneză:

  • 200.000 de zloți (46.000 de euro), de la Comitetul Olimpic Polonez;
  • 70.000 de zloți (16.000 de euro), de la Ministerul polonez al Sportului și Turismului (plus un diamant, un tablou creat de un pictor renumit și un voucher de vacanță);
  • 100.000 de zloți (23.000 de euro), de la Asociația Poloneză de Box;
  • 50.000 de zloți (12.000 de euro), de la Federația Internațională (IBA);
  • O mașină Suzuki.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Bătută de o sportivă taiwaneză care a fost descalificată la Mondialele de anul trecut

În drumul spre finală, Szeremeta a învins-o pe venezueleanca Omailyn Alcala (4-1), pe australianca Tina Rahimi (5-0), pe portoricana Ashleyann Lozada Motta (5-0) și pe filipineza Nestha Petecio. Poloneza, a cărei zi de naștere este pe 24 august, a fost învinsă în finală de taiwaneza Yu Ting Lin.

Lin, 28 de ani, două ori campioană mondială (2018, 2022), și algeriana Imane Khelif fuseseră descalificate de Federația Internațională de Box anul trecut.

IBA a susținut că au eșuat la un test pentru determinarea sexului. Lin și Khelif au primit permisiunea de a boxa la Olimpiadă și au cucerit aurul olimpic.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Foto: Hepta și Facebook Julia Szeremeta

Urmărește-ne pe Google News