Pasaje întregi din ”Alianțe matrimoniale în politica principilor Țării Românești și Moldovei în secolele XIV-XVI”, cartea ”scrisă” de George Copos, fostul patron al Rapidului, în temniță, se aseamănă cu ce scrisese Cătălin Parfene, fost ziarist, în lucrarea de disertație de la Facultatea de Istorie, ne arată Gazeta Sporturilor. Asemănările sunt izbitoare, textul fiind realizat parcă prin folosirea cu aplomb a tastelor Ctrl-C și Ctrl-V! Mai jos aveți detalii care apar în cele două lucrări despre mari domnitori români.
Radu cel Frumos
Parfene – ”Radu cel Frumos (1462-1475, cu întreruperi), s-a căsătorit în 1462 cu Maria Despina. Despre fiica lor Maria – Voichița devenită ultima soție a lui Ștefan cel Mare, cronicile amintesc că «era de sânge și de viță înaltă»”.
Copos – ”Radu cel Frumos (1462-1475, cu întreruperi)… Soția lui a fost Maria Despina, despre care cronicile moldovene spu că «era de sânge și de viță înaltă»”.
Petru I
Parfene – ”Într-o scrisoare din 1388 regele Poloniei îl numește pe Petru I «zjat», termen tradus prin ginere sau cumnat”
Copos –” În corespondența dintre senior și vasal, regele polon îl numea pe Petru «zjat», termen ce poate fi tradus din slavă prin cumnat sau ginere”.
Vald Țepeș
Parfene – ”Vlad Țepeș (1448, 1456-1462, 1476), pentru a întări alianța anti-otomană cu regele Ungariei Matia Corvin (1458-1490), s-a căsătorit cu o riudă apropiată a acestuia. Căsătoria, probabil doar proiectată la 1461, a avut loc în timpul refugiului sau captivității lui Țepeș la Vișegrad”.
Copos – ”În captivitate, Vlad se căsătorește cu fiica unui nobil maghiar catolic, unul dintre frații soției lui Iancu de Hunedoara. În acest fel, alianța lui Matia Corvin cu Vlad Țepeș, scos din temniță, se întărea”.