Leziuni la genunchi: în baschet, un sportiv execută opriri bruște și plecări rapide de pe loc, care pot supune ligamentele și meniscul genunchiului unei presiuni uriașe. Leziunea la ligamentul colateral medial este cea mai frecventă. Pot fi fi adesea tratate cu gheață. O afecțiune a ligamentului încrucișat anterior este un prejudiciu mult mai grav. Poate apărea la o schimbare bruscă de direcție sau la aterizarea după o săritură. Cel mai frecvent, aceste leziuni necesită intervenție chirurgicală de corecție. Tehnicile actuale folosite pentru a repara ligamentul permit jucătorului să se întoarcă pentru a juca în sezonul următor.
Vânătăi – Tratamentul include repaus, gheață sau comprese; dacă accidentările apar în zona feței, se poate interveni cu cusături sterile.
Fracturile de stres – pot apărea de la supraantrenament. Fracturile de stres în baschet apar cel mai frecvent în zona mușchilor ischoitibiali. Odată diagnosticată, se recomandă o perioadă de imobilizare.
Cum pot fi prevenite leziunile de baschet?
În ultimii 30 de ani, producătorii de echipament sportiv au conceput produse pentru a proteja picioarelor și gleznele.
Jucătorii de baschet sunt expuși accidentărilor severe. Un jucător accidentat, membru al unei echipe profesioniste, nu numai că este ținut departe de teren, de competiții, de antrenamente, ceea ce îl scoate complet din formă, dar devine o povară și pentru antrenorul echipei care nu îl poate folosi în meciuri. Dacă este un jucător-cheie, impactul asupra echipei este și mai mare.
Pentru a evita astfel de evenimente neplăcute, fiecare jucător ar trebui să ia în considerare câteva reguli de prevenție a acestor accidentări severe a căror consecințe pot cântări greu în economia unei competiții.
1. Antrenamentul zilnic. Forma fizică este primul element care previne accidentările. Antrenamentele zilnice de forță, mobilitate și rezistență vor duce la întărirea punctelor sensibile. În plus, mușchii și articulațiile se vor mula după nevoile sportivului, ca rezultat al antrenamentului zilnic.
2. Optimizarea mișcărilor. Un pas greșit, o mișcare forțată, poate duce la o accidentare severă. De aceea este foarte important ca, în timpul antrenamentelor să fie exersate mișcările caracteristice jocului, personalizate pentru fiecare jucător. Astfel atât corpul, cât și mintea vor memora și vor coordona fiecare pas.
3. Nu te epuiza. Antrenamentele intense te ajută să-ți crești performanțele, dar nu te antrena până la epuizare. Lasă-i corpului timp să se refacă. Altfel, își va pierde din rezistență, iar apariția unei accidentări este doar o chestiune de timp.
4. Limitează-ți mișcările pretențioase. Baschetul are și partea sa de spectacol, dar pentru a impresiona audiența, sportivul se expune unui risc sporit de accidentare. Nu te avânta la mișcări pretențioase pe care nu le stăpânești foarte bine.
5. Odihna și echipament. Lasă organismului timp de refacere. O sesiune intensă de antrenament te lasă fără energie, așa că ar trebui să-ți refaci forțele. De asemenea, echipamentul este important.