Matt Zemek, un jurnalist american care cunoaște bine „sportul alb”, a comentat despărțirea anului în circuitul WTA, accentuând contribuția esențială a lui Darren Cahill în progresul înregistrat de Simona Halep. „Cahill a avut parte de o provocare uriașă, deoarece Halep era cea mai bună jucătoare de tenis care încă nu câștigase un turneu major. Sarcina a devenit și mai grea după finala pierdută în 2017 la Roland Garros”, a declarat Zemek în timpul podcastului „Tennis with an Accent”.
În viziunea jurnalistului, principalul secret al succeselor obținute până la urmă de perechea Cahill-Halep a fost intransigența antrenorului australian, care nu a fost dispus să renunțe la principiile sale, chiar dacă risca să fie concediat și să piardă salariul de circa un milion de dolari pe care i-l plătea sportiva din Constanța. „Lui Cahill nu-i păsa cum reacționa Simona, ce decizie va lua. Lui i-a păsat doar de meseria lui, să o învețe lucrurile corecte! Putea să-l și demită, dar lui nu-i păsa, ținea la principiile lui. Și-a riscat relația antrenor-jucător, nu a ținut de bani. A fost gata să renunțe la bani, pentru că avea încredere în abordarea lui! Și dacă ar fi plecat, tot dormea bine noaptea! A avut încredere în el și a provocat-o când a părăsit-o temporar (n.r. – în primăvara lui 2017, după turneul de la Miami). Darren poate că nu i-a fost cel mai bun prieten, poate nici nu trebuia asta, dar a fost acel om care i-a spus tot timpul adevărul în față”, a afirmat Zemek.
Ultimatumul pe care Cahill i l-a dat Simonei după sfertul de finală pierdut anul trecut, la Miami, în fața Joahannei Konta, a fost punctul de cotitură în relația celor doi și începutul transformării în bine a sportivei, care avea ulterior să devină numărul 1 WTA (octombrie 2017) și să câștige un turneu de Mare Șlem (Roland Garros 2018). „Din acel moment, Simona a fost capabilă să treacă la nivelul următor. Asta este cheia unei relații dintre antrenor și jucătoare. Nu totul este lapte și miere, nu poți ajunge în vârf fără să treci prin aceste momente. Trebuie să treci prin suișuri și coborâșuri, aceasta este calea obișnuită. În cele din urmă, Simona a devenit mai puternică, mai tare ca oricând. Darren a demonstrat că, uneori, trebuie să iei măsuri extreme, iar acum își ia un an sabatic, după ce a reușit tot ce și-a propus alături de Simona”, explicat Zemek.
Performanță unică pentru antrenorul australian
Matt Zemek l-a numit pe Darren Cahill „antrenorul superstar”, deoarece australianul a reușit o performanță uriașă în tenis. ”Cahill l-a luat pe Lleyton Hewitt și l-a făcut câștigător de turneu de Mare Șlem (US Open 2001) și cel mai tânăr lider ATP din istorie (n.r. – în noiembrie 2001, la vârsta de 20 de ani, 8 luni și 26 de zile). L-a luat pe Andre Agassi și l-a făcut câștigător de Mare Șlem (Australian Open 2003) și cel mai bătrân lider ATP din istorie (n.r. – în aprilie 2003, la vârsta de 33 de ani și 13 zile; recordul a fost depășit în 2018 de Roger Federer). Același lucru a reușit cu Simona Halep, o jucătoare aflată la vârsta maturității sportive”, a explicat jurnalistul american.
FOTO: instagram.com/simonahalep