În decembrie anul trecut, când a împlinit 50 de ani, Ionuț Lupescu explica într-un interviu-eveniment pentru Gazeta Sporturilor motivele pentru care a renunțat repede la ideea unei cariere de tehnician: „Trebuia să fac multe compromisuri. N-am vrut. Erau «cooperativele» și am preferat s-o las baltă. Când eram la Brașov, am pierdut cu 1-3 un meci cu cântec cu Bistrița și mi-am dat seama că nu e normal să continui așa această meserie”.
Referirea era la un meci FC Brașov – Bistrița, disputat în etapa a cincea a sezonului 2004-2005, pe 28 august, când Lupescu abia începuse aventura la poalele Tâmpei, dar startul fusese șchiop: un singur punct în primele runde.
Așa avea să rămână și după partida cu Gloria, pierdută pe teren propriu. Fostul internațional părăsea imediat banca Brașovului și abandona pentru totdeauna ideea de a mai antrena.
”Demisionez dacă pierd!”
Astăzi, fostul președinte al Brașovului, Romeo Pașcu, dezvăluie istoria secretă a acelei întâlniri.
”Cu Pădureanu mă aveam ca și cu un frate și făceam înțelegeri la meciuri. La Bistrița putea urca pe oricine pe garduri, fiindcă își construise echipă serioasă, așa că-mi convenea să-mi asigur victoria acasă. Înainte de acel Brașov – Bistrița din 2004, am fost împreună la Adunarea Generală a Ligii, la București, iar când ne-am întors m-a abordat pe drum despre partida directă. «Uite, te las în pace acum, dar la retur vedem care e situația!» , mi-a zis. Seara, l-am chemat pe Ionuț într-un separeu al hotelului Tâmpa, unde era cazată echipa: «Nea Jean ne-a promis că mâine n-avem probleme, vom câștiga, cu o singură condiție. Dacă va fi nevoie, vom bate și la retur, dacă nu, trebuie să lăsăm meciul Bistriței!». «Nu fac așa ceva!», a fost reacția lui Lupescu. A apărut acolo și patronul Ion Neculaie. «Nu mă băgați pe mine în treburile astea!»”.
Scenariul a rămas în suspans până în preajma startului jocului. Pașcu își continuă amintirile:
”Mai era puțin până să înceapă meciul, iar Pădureanu îmi spune că va juca foarte corect dacă, înainte de partidă, Lupescu nu-i confirmă personal că va respecta înțelegerea. Ne-am întâlnit toți trei la sala de protocol, unde Ionuț i-a transmis lui nea Jean că nu acceptă niciun pact. «Eu joc și azi, și la retur! Și vă bat de fiecare dată, dacă pot! . «Și ce facem dacă nu câștigi azi?», l-am întrebat. «Îmi dau demisia». Până la urmă, am pierdut cu 3-1, iar la final am intrat în vestiar și i-am anunțat pe băieți că Lupescu s-a angajat să plece dacă nu bate Bistrița, așa că i-am mulțumit pentru servicii și am comunicat că de echipă se ocupă secundul”.
”Știa că fac orice să salvez Brașovul”
Pașcu mai vine cu o completare: ”Ionuț s-a ținut atunci de cuvânt. Dar știa bine că venise la o echipă angrenată în anumite relații de prietenie. Când te duci într-o casă, te interesezi de obiceiuri și le respecți. Știa că sunt prieten cu Pădureanu și fac orice pentru ca Brașovul să reziste în prima ligă și să aibă rezultate”.
Din cauza lui Ionuț, mi-am pierdut și un bun prieten la Oradea, care mi-a repoșat că nu m-am dus la întîlnirea cu el, când a venit la Brașov în campania pentru FRF. Nici n-am știut atunci că e în oraș. O spun însă cu tărie, Ionuț are o gândire onestă, dar cam obtuză! D-aia nici n-a ajuns președinte la federație
Romeo Pașcu, fost președinte FC Brașov
FC Brașov – Gloria 1-3
Stadion ”Municipal”, Brașov, 28 august 2004
Au marcat: Iodi (8, autogol) / Coroian (25), Iftodi (53), Negrean (62)
FC Brașov: Dossey – Brujan, Bodea, B. Nicolae, Sărmășan (70, Miclăuș) – V. Ghindaru (63, S. Stângă), Satmar, Fl. Pârvu, Buga – Surdu, M. Dăscălescu (55 Șandor). Antrenor: Ionuț Lupescu
Gloria: Câmpeanu – Pelecaci, V. Popa, Frăsinescu, Iodi, A. Rus – C. Vlad, Iftodi (68 Vasilache), D. Sânmărtean – Coroian (90+2 Dăncuș), Negrean (86 Pereș). Antrenor: Constantin Cârstea
A arbitrat: V. Stănișteanu (Buzău). Spectatori: 1.000
Doar două borne ca antrenor: Bacău și Brașov
Ionuț Lupescu și-a încheiat cariera de jucător în 2002, în tricoul lui Dinamo. Un an mai târziu a obținut licența de antrenor la Koln, după care și-a început cariera de tehnician la FCM Bacău, club patronat atunci de Dumitru Sechelariu.
A reușit salvarea de la retrogradare a echipei moldave, după care s-a mutat pe banca lui FC Brașov, unde nu a rezistat însă decât patru meciuri, cu un singur punct obținut în ediția 2004-2005 a Ligii 1.
La scurt timp, a intrat în administrația FRF, unde Mircea Sandu l-a numit director general, oferindu-i șansa unei cariere în administrație, încununată cu un post de director tehnic la UEFA. Anul trecut, a pierdut categoric alegerile federale în fața lui Răzvan Burleanu, revenind în structurile UEFA pe proiecte cu celelalte continente.
este locul pe care a încheiat FC Brașov sezonul 2004-2005, retrogradând în divizia secundă, în timp ce Bistrița s-a salvat de pe locul 13, ultimul ce asigura menținerea în Liga 1
Foto: Hepta