Prăjeala e foarte grasă, se foloseste foarte mult ulei. Astfel că, dacă un cartof conține 0,5% lipide, un cartof prajit conține aproximativ 25%. Cu cât cartoful este tăiat mai subțire, cu atât suprafața care intră în contact cu uleiul este mai mare și, de aceea, conține mai mult ulei. Prepararea sub forma unor chipsuri este si mai bogata în grăsimi!

Cum să scapi de uleiul în plus

Este necesară scurgerea cartofilor imediat dupa prajirea lor, așezându-i, după scoaterea din friteuză, pe un șervet de hârtie dublu .
În urma prăjirii și scoaterii din friteuză, cartofii nu sunt deloc grași: uleiul nu poate pătrunde în ei deoarece este impiedicat de evaporarea apei din cartof în timpul prajirii. De îndată ce cartofii încep să se răcească, vaporii încă prezenți în cartoful prăjit se condensează și se transformă în apă.

Cartofii trebuiesc puși în ulei doar în momentul în care uleiul este încins, pentru că, altfel, ei se vor îmbiba cu ulei și vei ingera odată cu cartofii prăjiți foarte mult ulei.

Ce condimente să folosești

La fel, sărarea sau adăugarea de condimente se face imediat după scurgere, și nu în farfurie, atâta timp cât mai există vapori. În acest caz, sarea se dizolvă mai bine și, în timpul răcirii, pătrunde mai bine în cartof, parfumul condimentelor va fi absorbit. La final evită să mai adaugi sare sau orice fel de condimente. Totul trebuie să fie pregătit pentru aceste operațiuni înainte de scoaterea din ulei a cartofilor.

Dar toate acestea vor fi absolut inutile, dacă vor fi mâncați alături de maioneză. 

Sunt de preferat în acest caz mirodeniile : pătrunjelul proaspăt tăiat mare, condimentele piper, boia de ardei, sosul de roșii (NU, ketchup-ul@).

*Sfat: poți să înlocuiești cartofii normali cu cartof mov. Vei avea o surpriză plăcută!

Urmărește-ne pe Google News