Pentru un biciclist amator, 300 de kilometri, în șa, până la mare, şi să mai și plătească pentru asta, poate să sune destul de descurajator, însă, cum spune vorba, “pofta vine mâncând” – în cazul de faţă, pedalând.
Ce anume iti trebuie pentru a ajunge cu bicla la mare, adica pentru a parcurge 300 de km in doua zile? (detalii despre expeditie pe www.cubicicletalamare.com sau AICI)
Doua lucruri:
- Rezistenta fizica (care mi se pare mai importanta decat termenul generic “muschi”)
- Abilitatea de a sta 10 ore pe zi in sa. Asta tine in intregime de cat de “batatorita” e partea posterioara.
S-o luam pe rand. 1. Cum ne antrenam rezistenta fizica? Cea mai buna metoda e fara indoiala mersul zilnic la slujba cu bicicleta. Pentru cei mai multi bucuresteni asta inseamna 10-20 de km pe zi, ceea ce, in timp (adica vreo cateva luni) iti da un avantaj la drum lung.
Pe langa asta (sau ca inlocuitor) as recomanda o ora de bicicleta stationara (la sala), din maxim 5 segmente, fara mari pauze intre ele.
In fiecare zi, daca puteti, in ultima luna de dinainte de cursa. Setarea nu trebuie sa fie cea mai grea, ci una de anduranta, pentru ca ideea e sa pedalezi mult, nu sa pedalezi din greu. Asta te ajuta sa tii ritmul in cursa. Nu exista alternativa la aceste doua activitati, desi am constatat ca oamenii care alearga zilnic au de asemenea un avantaj fata de cei care nu practica nici un sport.
Pe langa asta, antrenamentele pe sosea sunt esentiale, pentru ca iti dau cu adevarat un feed-back despre cat de pregatit esti. Poti sa tii o viteza constanta de 20 km/h fara sa-ti iasa sufletul, mai mult de 30 de minute? Atunci esti gata.
Cum afli? Pedalezi. Macar 10 km pe zi in medie. Adica vreo 50 pe week-end. Sau vino cu noi. Am fost in februarie 60 de kilometri, de la Bucuresti pana dincolo de Uzunu. In 14 am iesit din nou, cu plecare tot de de la OMV-ul de la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Traseul a fost de doua ori mai lung: cam 130 de km, pana la Giurgiu
Dincolo de aceste lucruri, un element esential: cursa la mare cu bicicleta nu se potriveste cu dieta. Nu veti slabi in aceasta perioada, pentru ca trebuie sa mancati bine. Proteine in timpul saptamanii, sa faceti muschi, paste in week-end, cand si pedalam macar 50 de km in cele doua zile libere.
2. Abilitatea de a sta 10 ore in sa. Cu se poate antrena asta? Pur si simplu stand in sa. Nimic nu inlocuieste asta, desi pantalonii de ciclism cu buretel ajuta in cursa pe cei mai putin batatoriti. Pe langa asta, recomand talc pentru copii, aplicat in fiecare dimineata inainte de cursele mai lungi, ca sa reduceti eventualele iritatii.
Pe langa asta, nu uitati ca esentiala este o sa confortabila. Daca aveti o cursiera noua cu o sa agresiva si extrem de dura, poate ca merita in primul an sa luati una mai confortabila – eu asa am facut.
Concluzii: pentru a ajunge cu bucicleta la mare nu e nevioie sa fii ciclist inscris la Federatie sau Superman. Dar e nevoie sa fii un om perseverent. Cu o luna inainte de marsul nostru (programat pe 25 si 26 aprilie) e bine sa petreceti pe bicicleta macar 7 ore pe saptamana, ideal cate una pe zi. Afara e mai bine decat pe cea stationara, dar daca ploua sau e prea urat, merge si la sala. Cat despre spinning, nu il recomand decat ca ultima solutie. Ceea ce facem noi la distanta mare nu e prea asemanator efortul de scurta durata de acolo.
Acestea fiind spuse va urez succes la antrenament!
Inscrieri? ciclism@echipapr.ro