Alan Gilpin, directorul turneului, a instruit toate echipele să-și anunțe sportivii și membrii staff-ului să-și acopere desenele de pe corp când sunt în public (săli de sport, săli de gimnastică, piscine, băi publice).

Gilpin afirmă că afișarea în public a tatuajelor din Japonia este asociată cu Yakuza, mafia locală. El a avertizat jucătorii tatuați care folosesc săli de sport sau piscine publice să-și ”mascheze” tatuajele ”pentru a nu jigni obiceiurile locale”.

”Stigmatizarea tatuajelor din Japonia este intrinsec legată de Yakuza. Iar jucătorii de rugby nu trebuie confundați cu membrii mafiei. Toate delegațiile sunt dispuse să își arate respectul față de cultura japoneză. Am făcut multă muncă de convingere cu staff-urile pentru a le face să înțeleagă asta. Ne așteptam la o reacție de frustrare din partea lor, dar nu a existat deloc o astfel de reacție”.

Alan Gilpin, director de turneu

Un sondaj din 2015 a arătat că 56% dintre hotelurile nipone nu au permis oaspeților care și-au lăsat tatuajele la vedere să folosească facilitățile comune clienților, cum ar fi piscinele.

Totuși, ministrul Turismului din Japonia a anunțat că lasă la latitudinea unităților modul în care vor acționa pe durata Cupei Mondiale, când sunt așteptați peste 400.000 de turiști străini pe teritoriul Japoniei.

”Sperăm că ne putem îmbunătăți toleranța și înțelegerea cu ocazia Cupei Mondiale de rugby”

Seiji Hori, președinte de asociație hotelieră

Operatorul național Hoshino Resorts Inc. a adoptat o abordare diferită, oferind stickere clienților pentru a-și acoperi tatuajele mai mici.

Una peste alta, unitățile ar trebui să notifice clienții prin internet dacă acceptă sau nu persoane cu tatuaje.

Federația engleză de rugby a anunțat deja că toți jucătorii său vor avea tatuajele acoperite, indiferent dacă sala de fitness a hotelului în care stau e rezervată exclusiv.

”Dacă jucătorii utilizează un bazin public, vor trebui să-și acopere desenele. Jucătorii vor trebui, de asemenea, să poarte treininguri când sunt în aer liber, la plimbare!”

Federația Engleză de rugby

Tatuajele nu au avut întotdeauna o imagine negativă în Japonia, dar au ajuns strict legate de Yakuza, mafia japoneză, în anii 60, când o mulțime de filme au arătat gangsteri cu trupuri pline de desene.

Bandele Yakuza fac parte din societatea japoneză de secole și au aproximativ 35.000 de membri.

Urmărește-ne pe Google News