Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend. Două românce, în showul icarilor moderni din localitatea brașoveană.
ACTUALIZARE 29 ianuarie. Duminică, la Râșnov, a învins Sara Takanashi, a 50-a victorie a niponei în cariera sa. Maren Lundby a fost a doua. Dana Haralambie a fost a 24-a, la fel ca în etapa de sâmbătă.
epa05183776 Sara Takanashi of Japan poses with her gold medal on the podium after winning the Women’s HS106 competition at the FIS Ski Jumping World Cup in Almaty, Kazakhstan, 27 February 2016. EPA/IGOR KOVALENKO
ACTUALIZARE (28 IANUARIE): Proba de sărituri de sâmbătă a fost adjudecată de către Maren Lundby, din Norvegia. Pe locul doi a fost Sara Takanashi (Japonia), iar pe trei, Yuki Ito (Japonia). A fost o surpriză, Sara fiind lidera Cupei Mondială.
Maren e a treia la general, dar la distanță mare, iar Ito ocupă poziția a doua. Etapa de sâmbătă, de la Râșnov, a fost a 11-a (din 19). Runda a 12-a are loc duminică, tot la Baza Olimpică de la Râșnov.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Recomandări
Nicolae Ciucă, despre Klaus Iohannis: „Epoca lui s-a terminat”
Premierea s-a făcut sâmbătă seară, în centrul orașului Râșnov.
Niponele au avut galerie la Râșnov!
În ceea ce le privește pe sportivele noastre, Dana Haralambie a terminat pe locul 24, în timp ce Diana Trâmbițaș nu s-a calificat în finală.
::placeholdeR–>
La concursul de sâmbătă au asistat circa 3.000 de fani entuziaști.
Maren Lunby a remarcat condițiile excelente. Cele mai bune din ultimii trei ani. Râșnovul e a treia oară pe harta mondială a săriturilor.
::placeholdeR–>
––––
Două etape din Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend. Săritoarele Dana Haralambie și Diana Trâmbițaș vor reprezenta România în spectaculosul concurs de pe trambulina H100 din orașul brașovean.
Recomandări
Tarom a vândut 7 avioane cu elice și a primit pentru ele 10 milioane de dolari de la o companie aeriană din Caraibe
La concursul de Cupă Mondială feminină la sărituri cu schiurile de la Râșnov (baza olimpică) vor participa circa 50 de sportive din 14 țări.
La start se vor alinia 50 de participante. Vom avea în total competitoare din 14 țări, inclusiv România.
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov. Avem două fete săritoare!
Dana Haralambie, fată extrem de săritoare (!), va avea ca obiectiv clasarea în în primele 20 de locuri, iar Diana Trâmbițaș speră să se califice în manșa a doua, în primele 30 de concurente.
Pe 11 decembrie anul trecut, Dana Haralambie a realizat cea mai bună performanță în Cupa Mondială: locul 18 la Nizhîi Tagil (Rusia)! Românca, de loc din Săcele (Brașov) a încheiat a patra etapă a sezonului pe locul 18 (202 puncte), grație unor sărituri care au măsurat 91, respectiv 84 de metri. Prin această clasare, sportiva din România, antrenată de Magdo Csaba.
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend – program și televizări. Intarea e liberă
Recomandări
Putin amenință cu armele nucleare, dar va apăsa el butonul roșu?
În data de 27 ianuarie vor avea loc calificările (de la 13.300), iar pe 28 și 29 sunt programate cele două concursuri. Sâmbătă, programul începe la 11.30, duminică – la 12.30. Intrarea la toate evenimentele este liberă. TVR HD/ TVR 2 vor transmite în direct finalele, în care vor fi calificate 30 de sportive.
Programul de la Râșnov
- Vineri, 27 ianuarie: calificări, ora 13:30
- Sâmbătă, 28 ianuarie: etapă individuală, ora 12:30
- Duminică, 29 ianuarie: calificări de la ora 12:30, etapă individuală de la ora 13:30
Printre cei 5 arbitri de competiției se va afla și românul Ștefan Chindriș.
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend – program și televizări. Date despre trambulină
- Dimensiune: 100 metri
- Punct de construcție: 90 metri
- Record: 100,5 metri, săriți de japoneza Sara Takanashi pe 1 martie 2014
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7
Organizarea competiției costă 1,1 milioane de lei, 430.000 de la Ministerul Tineretului și Sportului, 200.000 – contribuția Primăriei Râșnov și 500.000 de lei, bani din venituri ale Federației Române de Schi Biatlon.
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend – program și televizări. Sara Takanashi, spre a 50-a victorie?
Sara Takanashi, 20 de ani, care are o fobie pe care a dezvăluit-o pentru www.libertatea.ro, favorita de la Râșnov, ar putea bifa victoriile cu nr. 49 și 50 din carieră în România!
”Aceste succese ar însemna mult pentru mine, enorm. Nu îmi doresc doar să câștig, ci îmi pasă foarte mult și de maniera în care sar. De frumusețea zborului. Așadar, numărul este important, dar nu este cel mai important. Mi-ar fi plăcut să câștig pentru a 50-a oară la Sapporo sau la Zao. A fost un fel de presiune. Nu îmi pasă cu adevărat de vârsta mea fragedă. Este doar un număr. Simt că nu sunt singură, pentru că am atât de mulți susținători, care îmi dau multă putere, iar acest lucru este ceea ce contează. Vreau să fiu lider în Cupa Mondială feminină. Și nu cred că sunt suficient de bună încă. Încerc să învăț de la săritoare mai în vârstă, precum Daniela Iraschko-Stolz. Vreau să devin campioană olimpică. Asta îmi lipsește, deci trebuie să progresez pentru a dobândi calitățile de care am nevoie”, a declarat nipona, pentru www.eurosport.ro.
În mare formă e conaționala sa Yuki Ito, care a bifat primele 3 victorii individuale ale carierei, astfel aflându-se acum la numai 83 de puncte în spatele Sarei Takanashi în clasamentul general al Cupei Mondiale.
Dana Haralambie ocupă poziția 33.
Norvegianca Maren Lundby și nemțoaicele Carina Vogt și Katharina Althaus sunt și ele candidate la victorii.
Cupa Mondială de sărituri cu schiurile se desfășoară la Râșnov în weekend – program și televizări. Istoricul trambulinei
16 iulie 2009. Primii muncitori sosesc în Valea Cărbunării, Râșnov, pentru a începe lucrările la construirea primei baze olimpice de sărituri cu schiurile din România. Primul centru de sărituri cu schiurile modern, adaptat la cerințele internaționale și dătător de speranță își face, ușor-ușor, apariția, conturându-se de la zi la zi. În urma unor înțelegeri între OMV România, Federația Română de Schi și Biatlon și Primăria Râșnov, țara noastră avea să beneficieze de o temelie pe care își poate consolida viitorul în acest sport. Cheltuind 15.000.000 de euro, statul român și sponsorii atrași au făcut, probabil, cel mai frumos cadou tuturor care iubesc ski jumping-ul. Însă, întâi de toate, au oferit o șansă juniorilor români. O oportunitate de a se dezvolta pe plan profesional aici, în țară, nefiind nevoiți să cheltuie enorm pentru antrenamente în străinătate. În afară de cele trei trambuline construite în prima fază a proiectului, care au punctele de construcție situate la 15, 35 și 64 de metri, mai există în prezent și o trambulină de dimensiuni normale – cu punctul K la 100 de metri. Construcțiile pentru această trambulină au debutat în anul 2011, dar finanțarea a venit de această dată exclusiv din partea statului român.Inaugurarea oficială a centrului de ski jumping din Râșnov s-a petrecut pe 14 noiembrie 2012 – un an mai târziu decât momentul în care trambulinele au fost date în folosință – vara anului 2011.
Complexul de trambuline de la Râșnov este singurul din România și din sud-estul Europei care întrunește standardele impuse de FIS (Federația Internațională de Schi). Acesta dispune de o instalație de producere a zăpezii artificiale, o instalație de irigație, suprafață artificială și gazon natural – aspecte cărora se datorează disponibilitatea de a utiliza trambulinele pe întreaga durată a anului.
Centrul posedă și instalație de telescaun, o clădire pentru birouri și vestiare, o stație de apă și o parcare. Întregul complex se întinde pe 10.849 de metri pătrați, iar toate trambulinele sunt omologate de către FIS. Pentru a ne oferi o idee privitor la înălțimea geografică la care este situat centrul din Munții Postăvarul, altitudinea punctului de start al unei evoluții este de 793,59 m. Lungimea zonei de elan este de 94,5 m în cazul aceleiași trambuline, iar altitudinea zonei de aterizare este de 681 m, cu peste 100 de metri mai mică decât cea de la care sportivii/sportivele își încep evoluția.
Această bază este singura din România destinată sporturilor nordice – sărituri cu schiurile, biatlon, schi fond și combinată nordică – deci poate fi numită capitala sporturilor de iarnă din România.
În ziua de 9 iunie 2012, Cupa de Vară FIS a făcut legătura dintre Râșnov și celebrități ale ski jumping-ului, ca Thomas Morgenstern – campion mondial și olimpic – și Robert Kranjec – campion mondial la disciplina zbor cu schiurile. Aceștia au probat cu drag trambulina K64 a complexului, cu doar jumătate de an înainte să se desfășoare Cupa FIS la Râșnov, care a consemnat o altă premieră națională: întâia competiție oficială internațională pe trambulina K90 de la Râșnov.
În 2013, Râșnovul a fost gazda competiției de ski jumping inclusă în programul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), iar în 2014 și 2015 complexului i-a fost atribuită organizarea a câte două etape de Cupă Mondială feminină la sărituri cu schiurile.
Râșnovul a organizat Campionatele Mondiale de Juniori în 2016, competiție în cadrul căreia s-a stabilit noul record al trambulinei K90 – 105,5 metri, zburați de David Siegel.
sursă istoric: www.telemarcu.ro
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News