UPDATE 15.00 Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime şi pagube importante. Cutremurul a provocat moartea a peste 750 de persoane şi pagube importante, a anunţat poliţia nepaleză, citată de Reuters în pagina electronică, citată de Mediafax.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbuşirea a numeroase clădiri şi a provocat de asemenea pagube în statele învecinate India şi Bangladesh.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraş ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a anunţat că bilanţul a ajuns la 449 de morţi în Nepal, potrivit estimărilor iniţiale, majoritatea victimelor fiind în valea Kathmandu. Deocamdată nu sunt disponibile multe informaţii din alte zone ale ţării, iar elicopterele survolau zonele afectate pentru a evalua situaţia.

„Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori”, a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

––––

Tabăra de bază de pe Muntele Everest a fost grav avariată de avalanşa provocată de cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sâmbătă în Nepal, mai mulţi alpinişti fiind blocaţi, în timp ce românul Alex Găvan a anunţat că a scăpat nevătămat, relatează Sky News, citat de mediafax.ro.

 

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 produs sâmbătă dimineaţă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a provocat o „avalanşă uriaşă” pe Muntele Everest, care a avariat tabăra de bază.

Alpinistul americano-britanic Daniel Mazur a anunţat că tabăra de bază a fost „grav avariată” şi echipa sa este blocată. „Vă rog, rugaţi-vă pentru toată lumea”, a scris el pe Twitter.

Anterior, alpinistul român Alex Găvan a scris pe Twitter că a fost un cutremur puternic, urmat de o avalanşă, dar el a scăpat nevătămat. „Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori”, a precizat el. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

Publicaţia Times of India a scris de asemenea pe Twitter că bazele 1 şi 2 de pe Everest au fost avariate de avalanşe, numeroşi alpinişti fiind daţi dispăruţi.

O avalanşă produsă în aprilie 2014 în apropierea taberei de bază de pe Muntele Everest a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi.

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7600m, ca urmare a unei infecţii pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan şi partenerul său Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza condiţiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8000 de metri.

Alex Găvan a urcat până acum şase vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi porteri de altitudine. Alpinistul român a escaladat trei dintre cele şase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8.047 m) – în 2014, Manaslu (8.156 m) – în 2011, Cho Oyu (8.201 m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

AFP a anunțat că sînt cel puțin o sută de victime în Bhopai (Nepal). Imaginile sunt înfricoșătoare.

Un turn din secolul al XIX-lea s-a prăbuşit la Kathmandu, presa locală relatând că cel puţin 50 de persoane au fost blocate sub dărâmături. Turnul Dharara, construit în 1832, era un obiectiv turistic deschis vizitatorilor de zece ani.

Televiziunile au prezentat imagini cu răniţi trataţi pe străzi, în afara spitalelor, şi mai multe cadavre acoperite cu pături.

sursă: Mediafax

 
 

Urmărește-ne pe Google News