Damian Cucu, are 9 ani, dar nu are nicio problemă să le țină piept copiilor mai mari ca el atunci când are racheta de tenis în mână. Prima dată când îl vezi pe zgură înțelegi că acest copil respiră tenis, ușurința cu care lovește mingea, pasiunea cu care aleargă dintr-o parte în spatele liniei de fund, indică clar faptul că sportul alb i se potrivește ca o mănușă.
Eduard, tatăl său, stă pe margine și, deși nu se agită ca alți părinți și nu gesticulează strigând către Damian ce a făcut greșit, urmărește atent fiecare minge. Chiar dacă discută despre altceva, tresare la mingile dificile și în privirea care nu se desprinde de fiul său, se citește aprobarea atunci când acesta reușește.
Damian a făcut cunoștință cu tenisul în urmă cu cinci ani. Tatăl său, un jucător amator, și-a dat seama că fiul său are foarte multă energie și o înclinație spre sport, așa că s-a gândit să îl ducă pe terenul de tenis să vadă dacă îi place. ”Eu chiar mi-am dorit să fac un sport, dar nu am ales eu tenisul, tata a făcut-o. Într-o zi m-a întrebat dacă vreau să îmi facă o surpriză și mi-a zis că este într-un loc mai îndepărtat. Am urcat în mașină și am ajuns aici, la Dinamo, am vorbit cu un antrenor, apoi am început să lucrăm. De atunci nu am mai renunțat la tenis, îmi place foarte mult”, povestește Damian, cum a început totul.
După cinci ani de muncă, Damian a obținut rezultate foarte bune în circuitul Tenis 10, are mai multe turnee câștigate, săptămâna trecută a participat la Turneul Campionilor Tenis 10, acolo unde a terminat printre primii, iar de anul acesta a intrat și în clasamentul FRT.
Eduard Cucu (foto dreapta) este foarte mândru de fiul său, dar este conștient că acesta este doar începutul și pe viitor vor urma perioade mult mai dificile. ”Muncește foarte mult, tenisul, ca orice alt sport făcut la un nivel înalt presupune foarte mult efort din partea copiilor, dar și a părinților. Merge la antrenamente cam 4-5 zile pe săptămână. Din punct de vedere al condițiilor, suntem mulțumiți de ceea ce oferă clubul, dar financiar e un efort destul de mare. Mai mult, viitorul este destul de dificil, iar dacă doresc să facă performanță, părinții trebuie să fie conștienți că eforturile lor, atâta timp cât vorbim de oameni obișnuiți, cu venituri medii, nu sunt de-ajuns. Este evident că orice performanță se obține cu foarte multă muncă, iar în tenis, rezultatele se datorează, în mare parte și sprijinului material, al părinților și al cluburilor, în cel mai bun caz și al unor companii private care oferă sponsorizări”, explică tatăl micului tenismen.
Acesta spune că nu a făcut un calcul lunar, să vadă cât îl costă pregătirea fiului său, dar se ridică la câteva sute de euro. ”La vârsta asta încă un au nevoie de atât de multe rachete, dar costurile sunt totuși semnificative. Undeva la 2-3 luni trebuie o rachetă nouă, iar prețul uneia de calitate este între 170 și 200 de euro, apoi se adaugă pantofii și, nu în ultimul rând, cursurile de tenis care și ele costă destul de mult”, spune Eduard Cucu.
Străin de dificultățile financiare și mai ales de ceea ce îl va aștepta în viitor, Damian se bucură de tenis și încearcă că își îmbunătăţească jocul cât poate de mult, pentru că are un vis măreț de realizat. ”Mie cel mai mult îmi place Nadal, dar nu am șanse să ajung ca el, deoarece el este stângaci și eu sunt dreptaci. În plus, Federer este mai bun, chiar dacă Nadal îl bate mereu când joacă unul împotriva celuilalt. Federer are mai multe titluri de grand-slam. Când voi fi mare, vreau să fiu tenismen, și să fiu ca și Federer, așa… foarte bun”, concluzionează micul jucător de tenis în timp ce stă la poze, într-o poziție profesională cu racheta în mână și apoi o ia la fugă înapoi pe teren pentru a mai schimba câteva mingi cu prietenii și colegii lui.