Fost fotbalist și jucător de futsal, Vladimir Jăpălău, acum antrenor de minifotbal la Ecolux Chișinău, secretar executiv al Școlii Federale de Antrenori din cadrul Federației Moldovenești de Fotbal, a confirmat faptul că antrenorul Stelei, Mirel Rădoi, s-a înscris la cursurile de la Chișinău!
”Deocamdată, la noi e înregistrată doar cererea lui Mirel Rădoi. Suntem onorați că o astfel de personalitate va veni la Chișinău. Între Federația de la București și noi a existat o corespondență în cazul oficialului de la Steaua. Nu pot să vă spun exact, însă, când se va prezenta Rădoi aici și când vor începe lecțiile”, a exclamat Jăpălău.
Jăpălău spune că ”orice persoană care vrea să învețe să devină antrenor poate veni la lecțiile noastre. Îi trebuie doar o recomandare și o adeverință de studii medii incomplete, adică 9 clase. Bacalaureatul nu e obligatoriu!”. Conform regulamentelor din România, Rădoi nu poate face școala până nu ia BAC-ul și Republica Moldova e portița pe care a găsit-o pentru a nu mai fi pus în situații umilitoare. În acest moment, el e doar director sportiv al Stelei. În Europa a fost deja pedepsit, iar în Liga I nici măcar nu mai are voie să dea indicații, deși stă pe banca tehnică. Țiți Dumitriu e principalul în acte, fiindcă are mult-dorita licență PRO.
DETALII, AICI.
Ce tarife are Federația Moldovenească
Licența C – 300 de euro
Licența B UEFA (după licența C a FMF) – 700 de euro
Licența B UEFA – 1.000 de euro
Licența A UEFA – 1.500 de euro
Taxe de reexaminare: între 300 și 2.000 de lei moldovenești
”La noi tot se folosesc “paravane”. Mai mult avem acum un antrenor în DN, în vârstă de 23 de ani. Nu are licența A și nici Pro, dar e principal. E vorba de Cristian Efros, alias Efrosinho. Antrenor principal Speranța Nisporeni. Tatăl său e director tehnic acolo”.
Lui Mirel Rădoi i s-a interzis să mai ofere indicaţii jucătorilor Stelei în timpul partidelor, deoarece nu deţine licenţa PRO care i-ar permite să profeseze. Pentru că această licenţă PRO este obligatorie pentru antrenorii din Liga 1, Dan Apolzan, directorul Şcolii de Antrenori, caută să îi ajute pe tinerii tehnicieni ai României să lucreze în legalitate. Unii foşti fotbalişti apelează însă la metoda folosită şi de Rădoi – frecventarea cursurilor din Republica Moldova.
Într-o amplă conferinţă de presă, Dan Apolzan a abordat, miercuri, discuţia despre Rădoi, dezvăluind că surse de peste Prut i-au spus că tehnicianul Stelei va deţine licenţă abia peste 5 sau 6 ani! Totodată, Apolzan a mai dezvăluit ce alţi foşti fotbalişti se şcolesc în aceste zile în Moldova.
„De la UEFA am primit o singură întrebare. Mi s-a spus să-mi exprim poziţia faţă de Mirel Rădoi, dacă e antrenor sau nu. Şi m-am pronunţat, că nu îl percep ca şi antrenor. Am avut o corespondenţă cu Şcoala Federală de Antrenori din Moldova. Au spus că el este eligibil, pentru că nu au ajuns la un acord cu Ministerul Sportului cu privire la Bacalaureat.
Cu certificatul de absolvire al liceului este ok. La ei sunt trei categorii, C, B, A, prima are examenul pe 5 octombrie 2015, a doua în mai 2016, iar a treia în 2019. Acesta a fost răspunsul lor. Foşti jucători precum Senin, Surdu şi Huţan sunt cursanţi în Republica Moldova. Ei te pot primi fără bacalaureat şi fără carnet de antrenor. Sunt mulţi care au apelat să-şi facă licenţele în alte ţări. E absolut legal! E un crossboarder oficial, libera circulaţie a persoanelor şi a antrenorilor în fotbalul european”.
Apolzan consideră că antrenorii cu vechime nu au nevoie de examene de echivalare pentru diploma lor, pentru că nivelul competenţelor lor nu poate fi pus la îndoială, aşa cum este cazul lui Anghel Iordănescu, selecţionerul echipei naţionale a României, poreclit de tricolori ”Father Chicken”.
„Subiectul mi se pare un pic exagerat. E foarte greu să ne gândim că persoane ca Iordănescu sau Ţiţi Dumitriu mai au nevoie de reciclare şi perfecţionare. Eu l-am adus la mine la cursuri să vorbească despre filosofia lui de antrenor! Ei vin permanent la aceste cursuri, fie că au fost practice sau teoretice. Domnul Iordănescu a participat cu mine la schimbul de studenţi pe care l-am avut anul trecut la Nyon.
Se face de doi ani de zile în Europa, au fost patru ţări participante, printre care şi noi. Domnul Iordănescu m-a însoţit acolo şi a participat la aceste cursuri, numai acestea au durat 40 de ore. Este normal să nu-l mai chem să dea examen! Dacă în luna decembrie eu am curs de perfecţionare pentru restanţierii de la licenţa PRO, domnul Iordănescu mă va însoţi, în calitate de director tehnic”, a declarat Dan Apolzan.
”Începând din sezonul următor, licența PRO va fi obligatorie și la cluburile de liga a doua, dorind să creștem astfel nivelul de pregătire al antrenorilor, așa cum se întâmplă în țările cu un fotbal dezvoltat. Spania, de exemplu, are deja licența PRO la liga secundă”, a subliniat Apolzan.