Triplă campioană olimpică la gimnastică, de 7 ori mondială și de 5 ori europeană, Daniela Silivaș-Harper (42 de ani) pregătește sportive la Jump Star Gym din Sandy Springs, în statul Georgia.
Ai fost invitată la Centenarul COSR de la Ateneul Român. Cum a fost revederea cu fostele tale colege?
Daniela Silivaș: Am venit în țară pentru o săptămână și câteva zile mi le-am petrecut la Deva, orașul natal. Mereu merg acolo. Mă văd cu Gina Gogean, cu prietenii. Mergem la o cafea, pe o terasă din centru. Când sunt în America vorbesc pe mail cu unele din fostele mele colege. Țin legătura cu Katy Szabo, de pildă. E întotdeauna plăcut să ne revedem.
Nu te-ai putut sta departe de gimnastică. Sala la care antrenezi ține de primărie?
N-am putut. Așa e. Antrenez câteva ore pe săptămână la Jump Star Gym din Sandy Springs. E o localitate din statul Georgia, nu departe de orașul Marietta unde locuiesc. Antrenez fiindcă și fetița mea de opt ani, Ava Luciana, face gimnastică. Îi place foarte mult. N-am forțat-o să facă. A venit în sală și mi-a spus că vrea să încerce și ea. Eu zic că are talent. Sala e privată. E a unei prietene.
Tu ești din Deva. Te-ai apucat de gimnastică pentru că le-ai văzut pe alte sportive, mai mari?
Când m-am apucat nu era centru la Deva, ci la Onești. Ca orice fetiță, făceam roata. M-a văzut educatoarea de la grădiniță și i-a spus mamei că am talent și că n-ar fi rău să fac gimnastică. Eu am făcut parte din prima generație de gimnaste de la Deva.
N-a avut timp să vadă Seulul
La Seul, în 1988, ai câștigat șase medalii olimpice dintre care trei de aur. Ce amintiri ai de la acea competiție?
Eram pregătite să luăm cât mai multe medalii. Așa cum s-a întâmplat mai mereu cu gimnastele noastre. Aveam normă la medalii! Am stat trei săptămâni la Seul, însă nu prea am avut timp să vizităm ceva, acolo. În prima ne-am antrenat, în a doua am avut concurs, iar în ultima am ieșit doar o dată la atletism. Ca de obicei, la Seul ne-am luptat pentru medalii cu gimnastele din Uniunea Sovietică. Antrenor coordonator era Adrian Goreac, iar Octavian Bellu se ocupa de sol. Bela Karolyi antrena echipa Americii care a luat o singură medalie atunci, bronz la bârnă (n.r. – Phoebe Mills).
Ești sportivul român cu cele mai multe medalii olimpice la o singură ediție. De ce n-ai participat la două?
Puține gimnaste au prins două ediții ale Jocurilor Olimpice. Eu m-am lăsat la începutul anilor 90. Nu avea rost să mai continui. În 1991, m-am mutat în America.
A egalat-o pe Nadia la ediția din 1988 a JO
Într-un clasament al sportivilor români care au urcat pe podium la Jocurile Olimpice, Daniela Silivaș figurează în Top 10. Ea este sportivul român cu cele mai multe medalii cucerite la o singură ediție: șase, dintre care trei de aur, în 1988. Atunci, ea a fost notată de șapte ori cu nota 10, egalând astfel performanța Nadiei Comăneci de la Montreal.
Viorica Daniela Silivaș-Harper
– s-a născut pe 9 mai 1972, la Deva (județul Hunedoara)
– a început gimnastica la 6 ani, la Centrul Național de Gimnastică de la Deva, sub îndrumarea lui Bela Karolyi
– la JO de la Seul, în 1988, a cucerit trei medalii de aur (paralele, bârnă, sol), două de argint (echipă și individual compus) și una de bronz (sărituri), fiind sportivul român cu cele mai multe clasări pe podium la o singură ediție a JO. Atunci a fost notată de șapte ori cu 10, egalând performanța Nadiei de la Montreal
– la CM a câștigat șapte medalii de aur, două de argint și una de bronz
– la CE a obținut cinci medalii de aur, trei de argint și două de bronz
– la Cupa Mondială are două clasări pe locul 2 și una pe 3
– a executat în premieră mai multe elemente din gimnastică, unele dintre ele purtându-i numele
– s-a retras din activitate în 1991, an în care s-a stabilit în Atlanta, statul Georgia
– în 2002, a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, fiind cea mai tânără sportivă care a avut această onoare
– este căsătorită cu Scott Harper, manager sportiv, cu care are doi băieți, Jadan Scott (10 ani) și Rylan Bryce (4 ani), și o fetiță, Ava Luciana (8 ani)