Supranumit „Naşu’” şi considerat de mulţi mâ­na forte în fotbalul românesc, Mircea Sandu şi ru­dele sale au avut nevoie de aproape 16 ani pe­trecuţi prin tribunale pentru a recupera un te­ren din Pucioasa, moştenit de la bunica bosului federaţiei. Fratele lui, Constantin, cel care a dus greul proceselor, spune că situaţia se datorează faptului că nu au apelat la relaţii, pentru a combate îndeletnicirile suspecte din justiţie.

Pe lângă casa deţinută de Maria Santo, bunica oficialului FRF, în Pucioasa, proprie­tatea mai cuprindea şi un lot de 1.600 mp, acesta intrând în po­sesia statului, conform Legii nr. 58/1974, care preciza că un cetăţean este deţinător al tere­nului pe care este amplasată locuinţa, nu şi pe cel înconjurător.

În decembrie 1980, bătrâna le vinde soţilor Gheorghe şi Cornelia Cismaru locuinţa, iar 784 de metri pătraţi, din cei 1.600 mp, sunt daţi în folosinţă, restul de 816 mp ră­mânând în ad­mi­nistrarea statului. Folo­sindu-se de faptul că nepoata sa, Oana Cis­maru, era consilier ju­ridic în cadrul pri­mă­riei şi că mai cum­pă­rase un te­ren în apropiere, aceasta intră în posesia lotului, de 1.600 mp, şi a cărţii funciare pentru parcela de te­ren, pe care o alipeşte proprie­tăţii sale.

Numai că, până a­tunci, familia San­du încercase să-şi re­­cu­pe­­reze drep­turile. Du­pă cereri re­­petate, i­me­diat du­pă Re­vo­lu­ţie, Pri­măria Pu­­cioasa răs­­pun­de în oc­tom­brie 2003 uneia de­puse în­că din 1998, şi astfel, cu cinci ani în­târ­zie­re, îşi va­lidează drep­tul de pro­prietate al lui Mir­cea San­du şi al rudelor sale asupra celor 816 mp. După alţi doi ani petrecuţi prin tribu­nale, în martie, 2007, fraţii Sandu obţin titlul de proprietate asupra lotului, dar nu şi anularea cărţii funciare deja emise pe numele Corneliei Cis­maru, faţă de care te­renul nu poate fi în­străinat şi nu se poate construi nimic.
Următoarea înfă­ţi­şa­re a procesului, care se desfăşoară acum cu au­torităţile din Pu­cioa­sa, va avea loc pe 10 no­iembrie.

„Deşi puteam, nu am încercat niciodată să apelăm la cunoştinţele şi relaţiile pe care le avem. Nu
am făcut lucruri ne­curate, am mers pe mâ­na jus­tiţiei, am vrut să se rezolve to­tul legal, pentru că a­devărul iese întotdeauna la iveală. Mulţi oameni au fost de­posedaţi în mod ilicit de proprietăţi, s-a în­cercat şi cu noi, dar nu s-a putut acest lu­cru. Am cheltuit foarte mult pe drumuri şi pe avocaţi în aceşti 16 ani, probabil mult mai mult decât valorează terenul. Destui oameni au aceleaşi pro­bleme, ci­neva trebuie să pună piciorul în prag, dar cred că va mai dura ceva timp. Fratele meu s-a implicat mai puţin, pentru că este foarte ocupat, dar s-a in­teresat me­reu de situaţie, pentru că este locul unde am co­pi­lărit, unde ne ju­cam când eram mici”, spu­ne Constantin San­du, cel care va conti­nua lupta.

Mircea Sandu rupea prunii şi alţi pomi fructiferi din zonă

Contactat telefonic de Liber­tatea, preşedintele FRF, Mircea Sandu (foto), şi-a amintit cu plăcere de cli­pe­le din copilă­rie petre­cu­te în va­can­­ţele de la Pu­cioa­sa. „Stadio­nul era undeva în deal. A­colo băteam tot timpul min­gea, mai ales că unchiul meu era fot­balist. Ca orice copil, făceam şi năz­bâtii. Rupeam prunii şi merii din zonă”, şi-a amintit Mircea Sandu. Referindu-se la terenul revendicat de fratele său, „Naşu’” a specificat că l-a lăsat pe el să se ocupe de re­zol­varea acestei probleme.

Cine e Constantin Sandu?

Fratele lui Mircea Sandu s-a născut în Bucureşti şi are 58 de ani. A învăţat la Li­ceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Capi­tală, după care a urmat trei ani cursu­rile Aca­demiei de Studii Economice. Are mai mul­te calificări, printre care şi cea de şef de unitate de alimentaţie publică. Momentan, lucrează în cadrul Centrului de Fotbal Mogoşoaia, unde se ocupă de bufetul din incinta acestuia, acolo unde se află sediul FRF. Are doi copii, un băiat – Robert, student la Turism Intern şi Internaţional, şi o fată – An­dreea, care a terminat aceeaşi facultate şi este directoare într-o agenţie de turism.

 
 

Urmărește-ne pe Google News