Neamțul a susținut marți o prelegere pe tema „Orientări și tendințe în fotbalul actual”, în cadrul cursului pentru obținerea licențelor PRO, A şi B.

Drumul spre gol e o formulă

Printre antrenorii prezenţi la curs s-au aflat Daniel Opriţa, Marius Măldărăşanu, Cătălin Munteanu, Marius Bilaşo, Florin Bătrânu, Ionuţ Luţu, Cornel Cernea şi Florin Şoavă.

Acesta le-a prezentat celor din sală o formulă matematică, scrisă în germană, din care reiese drumul spre gol şi spre victorie.

Formula matematică expusă de Daum

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

”Trecerea de la jucător la antrenor nu e ușoară, nu au reușit Rudi Voller, Stefan Effenberg, Lothar Matthaus”.

”Un antrenament sau două pe zi? Englezii preferă doar unul. Eu făceam două, dar acum cred că doar unul este destul. Un antrenament unic este mai util, să ne pregătim o singură dată, timp de două ore pe zi, dintr-o bucată, e mai bine. Ai o singură încălzire, recuperare, nu îi schimbi bioritmul. Plus antrenament de cornere și lovituri libere”.

Este important să ții notițe, să ai informațiile scrise pe hârtie. Eu am scris de mână timp de 20 de an. Să fixezi în scris planificarea antrenamentelor”.

În misiunea sa de-a califica selecționata României la Campionatul Mondial din 2018, germanul de la cârma primei reprezentative spune că își rezervă câte o zi liberă pe săptămână și preferă să se decupleze și exersează discursuri pe care le filmează. ”Îmi rezerv o zi liberă pe săptămână, pentru că atunci trebuie să ne decuplăm. Exersez în fața oglinzii discursul introductiv. Și mă filmez”, a mai spus Daum, citat de Digi Sport.

Comunicarea, focalizarea, coordonarea, analiza, viziunea, excelenţa, precizia, notiţele, încrederea şi echilibrul sunt cele 10 principii ale lui Daum, care a insitat doar pe câteva dintre ele.

„Privirea peste umăr e vitală. Un metru la stânga sau la drepata poate însemna totul, să pierzi sau să câştigi. Fiţi pregătiţi să-i enervaţi pe jucătorii voştri, doar aşa veţi reuşi să obţineţi concentrare”;

Departamentele de scouting trebuie să găsească jucători tineri şi talentaţi. În Germania, sunt 55 de jucători sub 23 de ani titulari în prima ligă. În Anglia, 32. În Italia, 23. În Spania, 20. Cluburi ca Leipzig nu mai transferă jucători de peste 23 de ani”;

Răzvan Marin este unul dintre cei mai buni jucători și, pentru mine, criteriul vârstei e important”;

”În România, dacă vii cu ceva nou, eşti atacat. Se spune că era mai bine înainte. Apoi vin primii care spun că poate merge şi aşa, iar dacă ai succes, toţi spun că e previzibil”:

”Deveniţi fanatici ai detaliilor. Suntem prea comozi şi uităm de ele. Nu permiteţi să fie încălcate regulile”;

Echilibrul între minte şi corp, între individualităţi şi echipă este foarte important. Să ne controlăm sănătatea! Eu merg la medic cu regularitate. Am fost o săptămână în India şi am învăţat să meditez. Asta mi-a dat multă forţă şi mai multă linişte. Când cineva mă supără, intru într-o tehnică de respiraţie”;

”Pentru președinte, antrenorii sunt jucării. Vine președintele cu gâtul umflat după o înfrângere cu Galata sau cu Beșiktaș. Nu vreau să-i mai văd pe ăsta și ăsta în echipă.Ce pot să fac? El dă banii. Pot fi doar ca un boxer, să evit loviturile. Săptămâna viitoare câștig cu aceiași jucători, iar președintele vine și spune Am văzut ce ai făcut, eu doar ți-am atras atenția, așa că…”:

”Jucătorii și antrenorii sunt sclavii patronilor, așa văd ei lucrurile. Dar, trebuie să ai o limită când trebuie să pui stop. Le-am zis știți ceva? Poate aveți sute de milioane, dar eu am onoarea mea. Și ne despărțim. Nu trebuie să permiți orice ca antrenor”.

„Este foarte important să îi ajuţi pe jucători să îşi depăşească anumite limite, să îl depăşească pe «porcul de câine» (n.r. „schweinhund” – expresie considerată foarte ofensatoare în limba germană) din el. La un antrenament al echipei naţionale, la un antrenament intens, un jucător a spus că «pur şi simplu, nu mai pot. Nu aşa ne antrenăm la echipa de club. Risc să mă accidentez». Am avut o discuţie şi a făcut şi a patra şi a cincea repetare”, scrie gsp.ro.

Scrieţi câteva puncte de ghidaj pentru discursul de prezentare. Nu ezitaţi să repetaţi în faţa oglinzii înainte să vă prezentaţi în faţa clubului sau în faţa presei. Eu făceam asta în faţa soţiei, pentru a primi feedback, chiar dacă ea nu avea pregătire fotbalistică. Nu poţi schimba niciodată prima impresie pe care o laşi”.

„Nu fiţi niciodată sarcastici şi ironici cu jucătorii. Aveţi grijă, când îi criticaţi pe jucători, să nu îi lezaţi. Dacă un jucător nu se descurcă cu mingea, nu îl întrebaţi «Ai alergie la minge?». Eu nu aş face asta niciodată. Obiectivul meu este să atrag respectul jucătorilor. Cu astfel de lucruri, nu vei reuşi asta.
Evitaţi să faceţi criticile individuale în faţa întregii echipe. Jucătorii vor fi mereu mai deschişi dacă discutaţi între patru ochi. În Turcia, dacă critici un jucător în faţa echipei, i-ai lezat onoarea”.

Păstraţi distanţa şi pe toţi trebuie să îi trataţi în mod egal. Nu recunoaşteţi niciodată greşeala. Dacă faceţi asta, veţi fi apreciat în momentul în care declaraţi că aţi greşit şi lumea va spune că sunteţi oneşti, dar după 3-4 zile toţi vor sări pe tine. Dacă spui că ai greşit şi peste 3-4 săptămâni spui din nou asta, vor apărea discuţii şi lumea se va întreba de ce este păstrat un astfel de antrenor, care greşeşte în mod frecvent. Nu oferi niciodată informaţii confidenţiale unui jurnalist. Chiar dacă nu spune presei în momentul ală, va vorbi cu alţi colegi, iar informaţia va ajunge în presă. Eu 10 ani nu am dat declaraţii pentru Bild. După aceea am fumat din pipa păcii, dar nu am simţit că viaţa mea e mai bună”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News