Popovici a dezvăluit și că a știut că e campion olimpic chiar în momentul în care a atins peretele bazinului, la finalul întrecerii.
„Ieri (duminică, după semifinale, n.red.) am spus că habar nu am dacă voi câştiga sau nu, pentru că pur şi simplu nu mi-a păsat de medalie, aşa am câştigat. Nu ăsta este obiectivul, obiectivul este să te simţi bine, să vii la Jocurile Olimpice, să concurezi împotriva celor mai buni din lume. Este un privilegiu doar să fii aici, aşa că pentru că nu am luptat pentru medalie, am reuşit să câştig. A fost o luptă de câini, fix aşa aş descrie-o. Pe ultimii 50 de metri l-am văzut pe american că e în faţa mea. Chiar dacă nu te uiţi la ei, îi simţi acolo în ceafă. Chiar dacă nu m-am uitat la ei, nu mi-am permis nici pentru o secundă să o las moale. Nu trebuia să plec nici prea tare, nici prea încet, am făcut exact cursa pe care trebuia să o fac. Bineînţeles că mă bucur pentru medalie şi mă bucur că am făcut istorie pentru înot”, a declarat Popovici la zona mixtă.
Momentul când a știut că a câștigat
„Mi-am dat seama că am câştigat când am atins plăcuţa, pentru că ele au nişte lumini pe ele, dacă atingi primul e o singură lumină, al doilea două lumini, al treilea trei lumini, şi am văzut instant că sunt primul. Euforie, lacrimi şi la mine, nu sunt eu cel mai deschis, dar am plâns şi eu, când am dat primul interviu celor de la TVR. Îmi dădeau lacrimile, inclusiv pe podium, m-am abţinut cu greu. Când eram mic, mă uitam la Jocurile Olimpice, la Michael Phelps, la cum este ridicat steagul tuturor celorlalţi campioni olimpici, cum i se ridică steagul şi am visat la acest moment”.
Îndemnul lui David Popovici: Dacă eu am reușit, oricine poate
„La 11 ani aveam tortul meu, a fost cu Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Adică eu de la 10-11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri şi dacă eu am reuşit, un băiat născut și crescut în Pantelimon şi Titan, adică nimic special, dar, de fapt, este special, dacă eu am reuşit, un băiat complet obişnuit, absolut oricine poate, prin determinare, perseverenţă, muncă”.
Campionul olimpic a dat acelaşi răspuns precum cel de duminică atunci când a fost întrebat dacă va câştiga medalia de aur şi la 100 m: „Habar nu am”.
„Da, sunt primul campion olimpic din istoria înotului masculin şi la sută vedem mâine. Exact cum v-am răspuns şi pentru 200, habar nu am ce se va întâmpla. Sunt un pic mai relaxat, bineînţeles, am trecut de jumătate din cea mai importantă competiţie a anului pentru mine. Când o să fiu în vacanţă, o să am un pic de timp să mă bucur cu adevărat. Sunt curse diferite, efort diferit”, a afirmat Popovici.
Cui mulțumește David
El a ţinut să mulţumească tuturor apropiaţilor săi pentru ajutorul acordat în câştigarea medaliei: „Dacă tot sunteţi toţi aici, sunt toate multe microfoane, aş vrea să profit de ocazie, să le mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în mine, care m-au susţinut de la A la Z, de la prieteni, la profesori, la absolut oricine, familie, apropiaţi. Dar le mulţumesc şi tuturor celor care nu au avut încredere în mine, pentru că fără ei nu puteam să ajung aici. Repet, dacă eu am putut, absolut oricine, oameni obişnuiţi, poate să facă lucruri extraordinare”, a mai spus Popovici.
David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, după o cursă cu un final dramatic. Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri din bazin.
Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc, cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).
Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100.
Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi (12:15), când vor avea loc şi semifinalele (21:30).
Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.