Tudor spune că saudiţii au o strategie clară privind dezvoltarea fotbalului şi sigur vor primi organizarea unui Campionat Mondial, nu peste mult timp. ”Stadioanele sunt incredibile, baza de pregătire este fără cusur. Orice problemă ai, se rezolvă imediat. Este o adevărată competiţie, în materie de infrastructură, între cluburi, între oraşe. Toate deplasările se efectuează cu avionul, inclusiv la tineret, iar federaţia susţine masiv, din punct de vedere financiar, cluburile”, explică tehnicianul.
La tineret se joacă pe prime de 400 de euro
Românul spune că în fotbalul din Arabia Saudită sunt foarte mulţi bani, toate meciurile sunt televizate, inclusiv cele de tineret, iar spectatorii vin în număr mare la stadion. ”Chiar şi la tineret, se dau prime, unele la nivelul diviziei B de la noi. De exemplu, la ultimul meci pe teren propriu, am jucat pe 400 de dolari. La nivel de seniori, în prima ligă, sunt sume foarte mari care se vehiculează. Media contractelor este de 150.000 de dolari pe an. Repet, media. Şi pentru antrenorii români de aici, partea financiară este foarte importantă, pentru că se câştigă, cel puţin cât în eşalonul secund la noi şi sunt şi tehnicieni care au salariu anual de milioane de dolari, la echipele mari, precum Al Hilal, Al Nasr sau Al Ittihad”, spune fostul jucător al Oţelului, care a obţinut licenţa „PRO” UEFA la doar 35 de ani.
Saudiţii nu legitimează portari străini!
Eusebiu Tudor explică şi metoda prin care oficialii Federaţiei de Fotbal din Arabia Saudită, încearcă să protejeze fotbaliştii autohtoni: ”Numărul străinilor este limitat, pentru a creşte şi proprii jucători, iar postul de portar, considerat problematic aici, este protejat, astfel că nici un goalkeeper străin nu evoluează în Arabia Saudită”.
Şeful Poliţiei, manager la echipa de tineret
”Ion Marin este apreciat, pentru că are rezultate, pentru că a propulsat jucători spre echipa naţională şi pentru că este foarte serios. S-a adaptat la stilul de viaţă din Arabia şi la cerinţele fotbalistice”, spune Tudor, care a dezvăluit şi câteva dintre „dedesubturile” lumii arabe.
„În perioada Ramadanului, este greu să faci performanţă, aşa cum doreşti. În general, saudiţii au o mentalitate de luptători, le place să învingă, acceptă metodele de pregătire. Foarte important la echipă este managerul, care trebuie să fie liantul dintre antrenor şi echipă. La mine, este unul dintre şefii Poliţiei, care m-a ajutat de câteva ori, fotbalistic vorbind, prin plusul de mobilizare care-l dă echipei, prin discursul său”.
Lider în campionatul de tineret
După patru etape scurse din turul campionatului de tineret al Arabiei Saudite, echipa antrentă de Eusebiu Tudor, Al Ettifaq, este pe locul 1. Asta după ce, în ultima etapă, a învins fosta campioană, Al Hilal, cu 1-0. ”Trei dintre meciurile echipei mele au fost televizate în direct. Jucăm pe teren propriu, pe un stadion de 15.000 de locuri. Atmosfera este excelentă, mai ales că, echipa mare, antrenată de Ion Marin este, aproape de terminarea turului, pe locul 3, după ce anul trecut abia s-a salvat de la retrogradare”, povesteşte Tudor, care a avut parte de o vacanţă de 6 zile, în care a venit să-şi vadă familia, campionatul de tineret fiind întrerupt până pe 22 noiembrie.
Cei 18 antrenori, care lucrează, acum, în Arabia Saudită:
Al Ettifaq Darman (prima ligă, seniori, locul 3) – Ion Marin, Gheorghe Mihali, Ion Răuţă, Constantin Valentin
Al Ettifaq (tineret) – Eusebiu Tudor
Al Ettifaq (juniori) – Florin Cioroianu
Al Taawon Buraidah (prima ligă, seniori, locul 10) – Gheorghe Mulţescu, Florin Motroc, Valentin Covaciu, Ionel Colonel
Al Riyadh (liga a II-a, seniori, locul 6) – Marian Bondrea, Andrei Speriatu, Stelică Badea
Al Uhud (liga a II-a, seniori, locul 5) – Petre Gigiu, Florin Ispas, Marius Firulescu
Al Riyadh (tineret) – Vasile Dobrău
Al Shabab (tineret) – Gheorghe Ciurea
Antrenori celebri care au pregătit echipe din Arabia Saudită:
Luiz Felipe Scolari, Tele Santana, Aad De Mos, Leo Beenhakker, Carlos Alberto Pareira, Artur Jorje, Jose Peseiro, George Smith, Francisco Maturana, Zagallo, Mario Lobo Lazaroni, Osvaldo Ardiles, Henri Michel, Jean Fernandez
Gigiu văzut bine la Uhud!
Un alt antrenor cu „legături” în fotbalul prahovean, unde a antrenat FCM Câmpina şi Astra Ploieşti, Petre Gigiu a părăsit România pentru un contract în Arabia Saudită, unde antrenează un club de eşalon secund, Al Uhud!
Gigiu nu este la prima experienţă de acest gen, el pregătind şi juniorii, la Al Hilal, precum şi pe Al Hamrya, în Dubai. Uhud ocupă, după cinci runde, locul 5, alături de Gigiu fiind şi secunzii Florin Ispas şi Marius Firulescu.
„Este un moment foarte bun pentru români, în Arabia Saudită, suntem bine văzuţi aici. Am văzut bucuria lui Sebi Tudor, după meciul cu Al Hilal, la televizor şi m-am bucurat pentru el. Suntem apreciaţi, munca noastră este respectată, iar situaţia este total diferită faţă de ce e la noi. Fosta mea echipă, pe care am salvat-o de la retrogradare, Minerul Lupeni, s-a desfiinţat, aici, Uhud este ajutată de Federaţie, ca mai toate grupările. Am jucat contra lui Bondrea, un derbi al românilor, în exil, am văzut şi meciul dintre foştii dinamovişti, Mulţescu şi Ion Marin. Este un pic straniu, dar asta este viaţa antrenorilor” – spune Gigiu.
Citeşte un interviu amplu cu Gigi Mulţescu, antrenor în Arabia Saudită, în ediţia tipărită de sâmbătă, 19 februarie
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!