Reuniune senzațională, duminică, la Ploiești. Aproape 3.000 de oameni au urmărit cursele de galop, de trap și cea a poneilor călăriți de copii.
Surpriză, însă: au lipsit complet pariurile, fie ele și ilegale! ”Mai creștea adrenalina, cu listele lui nea Milică Trandafir. Se punea între 5 și 10 lei pe eveniment. O reuniune fără pariuri e ca nunta fără lăutari! Din păcate, nea Milică a murit acum două săptămâni și nu a avut cine să-i mai țină locul. Din ce am înțeles, abia din aprilie anul viitor s-ar putea paria legal pe cursele de la Ploiești”, spun cei care îți fac viața pe hipodromul.
În afara curselor de galop, cu pur sânge englezesc și arab la start, s-au distins cursele de viteză.
Premiul Hera (2.250 de lei premii totale) a fost adjudecat de Borga Jackpot, cu Marian Costache driver. Costache a muncit o perioadă în Franța, la o herghelie de lângă Cabourg. El a caștigat și Derby-ul de Trap de la Mangalia, din 2014, pe armăsarul Vijelie (decedat azi).
Marin Nicolae, zis ”Stimatul”, pe Velmir, a dobândit premiul Hemeiuș (premii totale de 2.250 de lei). La proximul derby de trap, Velmir ar urma să concureze contra lui Calypso, cal care are o problemă la copită.
Și aici sunt probleme: ”A plecat dintre noi și nea Gheoca, potcovarul. L-au îngropat în aceeași zi cu nea Milică, omul cu pariurile”.
Proprietarii de cai au și necazuri, din cauza regulamentului confuz.
”Așa zis pentru a cointeresa crescătorii de cai români s-au votat niște reguli absurde. Un cal născut în România, de doi ani, necalificat, care n-a mai participat la curse, e pus să alerge la un timp de 1 minut și 38 de secunde. Un cal străin – la 1.30! Pâi unde e egalitatea? Și de unde să cumperi cai românești, că sunt numai gloabe pe piață? Înțelegem ca Derby-ul României să se dispute doar cu exemplare din România, dar alte curse?”.
Caii românești sunt considerați caii născuți în România, chiar din părinți ”străini” sau cei cumpărați din străinătate înainte să facă un an.
Cele cinci curse de galop, două de trap şi… delicioasa întrecere a poneilor din rasa Shetland i-au ţinut cu sufletul la gură pe suporterii care au umplut până la refuz cele două tribune ale Complexului Hipodrom. Din păcate, din cauza vremii din ultima vreme, o singură cursă de galop, main event-ul zilei, s-a putut desfăşura pe pista de iarbă, celelalte patru, precum şi cursa poneilor, fiind mutate pe cea de trap.
La eveniment a fost prezent şi Dr. Ahmed Abdulla Saeed Bin Saeed Almatrooshi, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, precum şi Lara Sawaya, director executiv al HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Horse Racing Festival.
Desfăşurată în jurul orei 13.00, cea mai importantă cursă a zilei, Premiul „Wathba Stallions Cup”, care a şi avut premii consistente, în valoare de 22.000 lei, i-a revenit clar armăsarului Ameer al Arab, condus de bulgarul Valentin Atanasov, pe lângă premiul dobândit, acesta primind şi invitaţia de a participa la o reuniune de anvergură ce va avea loc anul acesta la Dubai. Tot acolo va ajunge, dar ca spectator, la invitaţia Larei Sawaya, şi cel mai bine clasat jokeu român în cursă, Octavian Sandu, care a venit al 5-lea, cu iapa Demona.
Reuniunea s-a deschis cu trei curse consecutive de galop, Premiul Shagya fiind câştigat de Gheorghe Bogdan, cu armăsarul Odin, Premiul Herghelia Mangalia revenindu-i lui Hamil Nurhay, cu armăsarul Hariz, iar Premiul de încurajare Jockey Club Român fiind câştigat de Ivan Ivanov, cu iapa Scarta.
A urmat prima cursă de trap, Premiul Hera, cu opt cai valoroşi la start şi un câştigător la fotofinish, armăsarul Borga Jackpot impunându-se pe ultimii metri în faţa iepei Calligenia BMW.
Apoi, în uralele spectatorilor, cei mai mici dintre aceştia fiind de-a dreptul entuziasmaţi de cele văzute, şapte ponei din rasa Shetland s-au luat la întrecere pe distanţa de 250 de metri. Cursa a avut de toate, poneiul Calypso impunându-se pe final, după ce ”piticul” Andre şi-a aruncat conducătoarea din şa, ratând astfel un finish la fotografie cu… mai înaltul lui adversar. Totuşi, reprezentanţii Şeicului Mansoor Bin Zayed al Nahyan au decis să le invite la Dubai, la o reuniune dedicată poneilor, atât pe câştigătoarea Erica Georgescu, cu Calypso, cât şi pe ghinionista Teodora Maldea.
După ponei, s-a revenit la galop, cu Premiul Albatros, în care s-a impus din nou un bulgar, Grozdan Atanasov câştigând cu iapa Lilly Billy la fotofinish în faţa conaţionalului Hamil Nurhay, care a concurat cu iapa Cherry Hill. A urmat cea de a doua cursă de trap a zilei, Premiul Hemeiuş, care a avut nu mai puţin de 12 cai pe lista de start şi a oferit o mică surpriză, armăsarul Velmir reuşind să câştige destul de clar în faţa unor adversari cu performanţe mai bune în acest sezon.
Una peste alta, a fost un eveniment cum n-a mai avut loc de ani buni pe Hipodromul Ploieşti, spectacolul oferit de cele opt curse convingându-i, cu siguranţă, pe cei 3.000 de spectatori că merită ca, duminica, să ia în calcul, ca mod de recreere, reuniunile organizate de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti.
Următoarea reuniune oficială va avea loc duminică, 8 iulie, atunci când este programat să se ţină Premiul de vară, o alergare semiclasică rezervată cailor de 3 ani, pe distanţa de 1950 metri.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!