Transferat de la Astra, anul trecut, în ianuarie, pentru 1.700.000 de euro, Denis Alibec traversează o formă oribilă, în ciuda pasei de gol din FCSB – CFR Cluj 1-1. În acest sezon, șeptarul a marcat un singur gol în Liga I (cu Gaz Metan) și două goluri în Europa (toate cu Viktoria Plzen, 4-1 în deplasare, din penalty/ preliminariile Champions League; 3-0 cu cehii, acasă, în primul meci din Liga Europa).
Alibec (3 goluri și șase pase decisive în acest sezon, în toate competițiile) a uitat să marcheze, dar nu a uitat să-și facă tatuaje!
Internaţionalul român de 27 de ani a ajuns la 25 de tatuaje. Ultimul? Și-a scris în zona gâtului cuvântul “ineffable”, care înseamnă în limba română “de nexplicat în cuvinte”.
Care este următorul tatuaj pe care ți l-ai face?
Mai stau puțin, pentru că nu prea am timp acum. Probabil, îmi voi mai face în iarnă câteva. Mă decid pe loc.La ce vârstă ți-ai făcut primul tatuaj?
La 16 ani. Cel de pe gât, o cruce cu aripi, ca a lui David Beckham.Cum au reacționat părinții când te-au văzut?
Mama a luat-o un pic razna, dar i-a trecut până la urmă. Se mai supără când mai apar cu câte un tatuaj, dar îi trece repede.
Pasaj dintr-un interviu acordat de Alibec pentru Libertatea.
Astă-iarnă, Alibec și-a desenat un câine pe piciorul stâng, având sub el şi un “X”, cu roşu. Fanii său au crezut imediat că desenul este unul anti-Dinamo, însă mama jucătorului, Emilia Stroe, a precizat că fiul ei şi-a tatuat, de fapt, animalul său de companie, un superb samoyed, pe nume Sony!
Libertatea a apelat la psihologi pentru a înțelege cumva criza fotbalistului pe care Gigi Becali, patronul FCSB, spera să obțină 10.000.000 de euro!
”Este greu să întelegem ce se întâmplă cu Denis Alibec, jucătorul FCSB, doar prin prisma declarațiilor și a articolelor apărute în mass-media românești si a performanțelor modeste pe care internaționalul român le-a avut în ultima vreme. Noi nu vrem să criticăm, scopul nostru este să promovăm și să evidențiem importanța pe care o are psihologia în sport.
Un lucru este clar: în ultimul an, Denis Alibec, unul dintre cei mai buni atacanți din campionatul României trece printr-o perioadă grea a carierei sale, nereușind să își revina la forma care l-a consacrat.
De ce nu-și revine Denis Alibec: despărțirea de Șumi. ”Reușise să scoată ce e mai bun din el”
La Astra, sub conducerea lui Marius Șumudică, Alibec a strălucit, marcând multe goluri. Mulți îl critică pe Șumudică, dar, în opinia mea, Marius este genul de antrenor pentru care jucătorii își dau viața pe teren. Actualul antrenor de la Kayserispor reușește să înțeleagă și să motiveze jucătorii și știe să creeze unitate în cadrul echipei. E foarte apropiat de jucători săi, chiar dacă acest aspect îl dezavantajează câteodată în relația cu oficialii cluburilor. Șumudică a reușit să scoată ce e mai bun din Alibec.
- 2013 – 2014 Astra Giurgiu 2A 9 meciuri/ 5 goluri/ antrenor Daniel Isăilă
- 2014 – 2015 Astra Giurgiu 4A 16/ 8/ antrenori Daniel Isăilă, Oleg Protasov, Dorinel Munteanu
- 2015 – 2016 Astra Giurgiu 1A 26/ 16/ antrenor Marius Șumudică
- 2016 – 2017 Astra Giurgiu 6A 13/ 3/ antrenor Marius Șumudică
- 2016 – 2017 Steaua București 2A 14/ 8/ antrenor Nicolae Dică
- 2017 – 2018 Steaua București 19/ 1/ antrenor Nicolae Dică
După transferul la FCSB, presiunea din partea oficialilor, a presei și a suporterilor s-a dublat, Denis fiind mediatizat excesiv, un lucru, totuși, normal pentru jucătorii care activează la cluburile mari.
Misiunea lui Denis a fost una foarte dificilă de la început, el trebuind, în teorie, să contribuie decisiv la calificarea echipei în grupele Champions League. Se pare că presiunea si mediatizarea excesivă nu a fost benefică, jucătorul având un sezon dezastruos.
De ce nu-și revine Denis Alibec: presiunea și mediatizarea excesivă cauzează stres!
Presiunea și mediatizarea excesivă cauzează stres. Stresul, presiunea sunt benefice pe perioade scurte de timp, ajută jucătorii să fie motivați, concentrați, pe periode lungi începe să le afecteze performanța fizică si mentală. Din cauza atitudinii sale și a conflictelor cu oficialii clubului, el a început să aibă și o mediatizare negativă care a contribuit la accentuarea stresului competițional.
Rezistența și adaptarea și managementul stresului diferă de la persoană la persoană. Știu că mulți vor spune că jucătorii profesioniști ar trebui să fie obișnuiți cu astfel de schimbări și trebuie să facă față stresului și trebuie să se adapteze, însă fiecare jucător este diferit, nu putem să aplicăm o regulă generală tuturor.
Totodată schimbarea locației, a sistemului de joc, a antrenorilor, colegilor de echipă, a metodelor de antrenament, standarele diferite își pun amprenta pe performanța jucătorilor.
Acest lucru se întâmpla foarte frecvent la echipe de top din Europa care transferă jucători de top, cu performanțe de excepție și sume de transfer exorbitante care nu reușesc să se acomodeze la noile cluburi .Unii dintre ei nu sunt nici măcar rezerve după prima parte a sezonului.
Potrivit performanțelor avute de Alibec la Astra Giurgiu, cu siguranța că acela a fost un mediu potrivit pentru el.
De ce nu-și revine Denis Alibec: ”Accidentările pot duce la depresie. Poate nu și-a dat seama că suferă de depresie. Frustarea diminuează capacitatea de concentrare și creativitate”
Un alt aspect care ar putea afecta performanța jucătorului sunt accidentările repetate care pot avea un impact negativ. Accidentările pot duce la depresie. Oricine poate suferi de depresie. Mulți jucători nu observă instalarea depresiei, aceasta fiind descoperită târziu, iar acest lucru influențează performanța și reabilitarea după accidentări, jucătorul nereușind să își revină la forma de dinaintea accidentării.
Nervozitatea excesivă pe care Denis o prezintă pe teren în timpul jocului este probabil creată de incapabilitatea de a-și reveni la forma care l-a consacrat. Acest lucru crează frustare care diminuează capacitatea de concentrare și creativitate, vitale în cazul atacanților. Se vede că Alibec încearcă din răsputeri să își revină, dar nu reușește. Cu siguranță, starea de nervozitate excesivă nu îi este de folos jucătorului și nici echipei, el perzându-și total susținerea din partea oficialilor și echipei.
De ce nu-și revine Denis Alibec: ”Comunicarea dcu Dică nu funcționează”
Cu venirea lui Dică în postură de antrenor la FCSB, starea de spirit a lui Denis Alibec s-a schimbat drastic, între cei doi având loc un interminabil conflict. Comunicarea dintre Alibec și Dică nu funcționează.
Ca și antrenor cel mai dificil lucru este să înveți cum să te comporți și să antrenezi jucători cu un comportament diferit de cel obișnuit. Această calitate se dobândește în timp, deci nu trebuie să îl criticăm pe Nicolae, este un antrenor tânăr la început de carieră. În conflictul cu Alibec, Dică a dat dovadă de înțelegere și compasiune. Probabil și diferența mică de vârstă dintre cei doi și lipsa de experiență sunt impedimente în calea unei comunicări pozitive dintre cei doi. Oricum, din aceste conflicte nimeni nu are de câștigat. Misiunea lui Dică în cazul lui Alibec a fost și este una grea, acesta dând dovadă de calm și de profesionalism.
Prezența psihologului în staff-ul tehnic al FCSB poate fi de ajutor în managementul conflictului dintre cei doi.
De ce nu-și revine Denis Alibec: ”E victima stresului competitiv, e prea impulsiv. Reacționează înainte de a gândi”
”Uneori, jucătorii devin victimele stresului competitiv, deoarece sunt prea impulsivi. Acest lucru se datorează faptului că sunt foarte afectați de ce se întamplă în jurul lor și influențați de starea lor de spirit în acele momente. Din aceste motive, ei au un comportament impulsiv, reacționând înainte de a gândi”, a explicat Giani Boldeanu, mental coach la Gb Sport Performance, acolo unde lucrează alături de Pr. Dr. Alberto Cei, psiholog sportiv,
De ce nu-și revine Denis Alibec: ”Crede că acest tip de comportament nu este provocat de el, ci de cei din jur!”
”Când se întâmplă acest lucru, ei nu se pot concentra asupra sarcinilor de joc și a meciului, în general. Acest tip de comportament reprezintă o mare problemă, dacă jucătorul nu face nimic pentru a-și schimba metalitatea și crede că acest tip de comportament nu este provocat de el, ci de cei din jur. Exemplu: antrenori, colegi și oficiali. Ar fi important ca jucătorii să conștientizeze efectele negative ale acestor reacții și să decidă să se implice într-un program psihologic pentru a învăța și înțelege cum se pot autocontrola în situații dificile generate de stresul competițional” – Dr. Pr Alberto Cei, psiholog sportiv Pr. Dr. Alberto Cei, psiholog sportiv la Gb Sport Performance (www.gbsportperformance.com).
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!