Sunt puțini antrenori, în istoria fotbalului, la cel mai înalt nivel, care au fost capabili din punct de vedere psihic să traverseze problemele medicale pentru a reveni pe bancă.
Oscar Washington Tabarez, 72 de ani, supranumit “El Maestro”, suferă de o boală neurologică degenerativă, sindromul Guillain-Barre, care îi restricționează libertatea de mișcare, provocând slăbiciunea mușchilor. Într-un final, sindromul poate duce la paralizie. Chiar și așa, tehnicianul continuă, deși imaginile suferinței sunt brutale: merge cu ajutorul cârjelor și folosește, la antrenamente, scaunul cu rotile. “Fac cât pot de multă fizioterapie și lucrez cât pot alături de doctori, pentru că nu vreau să plec. Am zile când e mai bine, zile când e mai rău, dar nu sunt dureri mari”, a explicat antrenorul, care i-a dus pe celești pe locul 4 Mondial în 2010. Tabarez conduce echipa din 2006, dar a mai avut un mandat între 1988 și 1990. E selecționerul cu cele mai multe meciuri din istorie pe banca unei naționale, peste 200.
Spaniolul Joaquin Caparros, 63 de ani, a anunțat, în aprilie, că suferă de leucemie, boală care i se depistase de multă vreme. Chiar și așa, tehnicianul iberic a rămas pe banca celor de la FC Sevilla până la finalul sezonului trecut, încheind pe 6, în La Liga. În acest sezon se odihnește, fiind doar director tehnic. În urmă cu doi ani, antrenorul Eduardo Berizzo o pregătea pe Sevilla și a fost dat afară, deși tocmai se operase de cancer la prostată. Tehnicianul a devenit celebru pentru momentul petrecut la pauza meciului cu Liverpool, când le-a zis jucătorilor că e grav bolnav, iar aceștia au întors scorul de la 0-3 la 3-3.
Suedezul Klas Ingesson, fost mijlocaş, adversarul tricolorilor la World Cup 1994, decedat pe 29 octombrie 2014 , suferea de osteoporoză cauzată de mielomul multiplu, riscând să-şi rupă picioarele dacă voia să meargă. Chiar și așa, până în ultimele clipe, în scaun cu rotile, cu dureri atroce, după 6 ani de suferințe de la declanșarea bolii, antrenorul a stat pe banca lui Elfsborg și şi-a fracturat o mână în vestiar.
Ibericul Tito Vilanova, 14 titluri importante cu FC Barcelona, ca secund al lui Guardiola și principal, inclusiv La Liga 2013, a decedat pe 25 aprilie 2014, la doar 45 de ani, după o luptă dură cu cancerul la glanda parotidă. Tito lupta de trei ani cu cancerul. La un control, în noiembrie 2011, i se descoperise o tumoare la glanda parotidă. În decembrie 2012, boala a recidivat. Vilanova era antrenor principal la Barcelona. S-a mutat la New York pentru a se trata şi a revenit pe banca formaţiei blau-grana pe 2 aprilie 2013. La câteva luni însă,pe 19 iulie, a renunţat la munca de antrenor, după o nouă recidivă.
De departe cazul cel mai șocant este cel al legendarului antrenor italian Tommaso Maestrelli (1922-1976), omul care a adus primul titlu pentru Lazio Roma (1974). Diagnosticat cu un cancer la ficat, Maestrelli a continuat să pregătească echipa capitolină. A trebuit să renunțe după ce doctorii i-au transmis că mai are doar câteva săptămâni de trăit. Chiar dacă boala era agresivă, s-a așezat pe bancă ultima dată pe 16 mai 1976. N-a renunțat, a devenit managerul clubului roman, dar a pierdut lupta pe 2 decembrie 1976 (2-2 cu Como).
În 2002, Valeri Lobanovski, cel mai mare antrenor din URSS, 9 titluri cu Dinamo Kiev, unul în URSS, două Cupa Cupelor și Supercupa Europei, creatorul Zbornaiei, argint la Euro 1988, împlinise deja 63 de ani, însă anii de frig, nervii, bolile și patima pentru alcool își spuneau cuvantul. Dinamo Kiev mergea la Zaporoje pentru o deplasare grea, pe 7 mai. Românul Cernat deschidea scorul pentru Dinamo, în timp ce până la pauza se facea deja 1-1. În vestiar, Lobanovski era agitat, ca întotdeauna, și le cerea jucătorilor sai să dea mai mult. Reveniți pe teren, cei de la Kiev înscriu de alte două ori, iar spre final de joc toată lumea era mulțumită: 3-1 pentru Dinamo și Lobanovski fericit. În minutul 90, insa, când jucătorii căutau din priviri banca tehnică, pentru a vedea minutele de prelungire, l-au văzut pe Lobanovski epuizat, căruia îi cade capul pe spate, inconștient. Medicii vin in graba și îl duc la spital, dar era prea târziu: suferise un atac cerebral. Șase zile mai târziu, medicii ucraineni anunțau că Lobanovski nu a supreviețuit complicatiilor apărute.
Cristi Dulca, ultima oară antrenor la ”U” Cluj, în Liga 2, 46 de ani, e unui dintre învingători. Ex-internațional s-a retras la doar 30 de ani, din cauza unei malformații cardiace. Diagnosticat cu cancer testicular în 2008 și 2011, a trecut prin suferințe grele, operație de extirpare și citostatice, dar s-a salvat. ”Viaţa e frumoasă. O văd altfel acum. Nu-i deloc uşor să treci prin aşa ceva. M-am născut a doua și a treia oară, pentru că apreciez alte şi alte valori decât înainte”, spunea fostul fundaș.
Eugen Neagoe, 51 de ani, a acuzat pe 21 iulie, probleme cardiace, prăbușindu-se pe banca tehnică în timpul meciului lui Dinamo cu Universitatea Craiova. Ulterior, ”Geană” a fost supus unei intervenții pentru implantarea unui defibrilator, pe care îl va purta pentru tot restul vieții. Deocamdată, tehnicianul încă se odihnește, dar a anunțat că se întoarce pe bancă cât de curând.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9