-
Inainte sa iti supui organismul unui efort fizic, mergi la un control medical. Pentru a evita o accidentare, inainte de a incepe antrenamentul, fa cel putin 5 minute de stretching usor.
-
Protejeaza-ti musculatura si articulatiile prin a alerga cat mai mult posibil pe o suprafata de teren moale, acest lucru te va ajuta in acelasi timp si la o recuperare mai rapida.
-
Nu incerca sa „dobori” recorduri zilnic, nu uita sa iti asculti organismul. Unul din cele mai importante principii ale sportului este adaptarea progresiva a organismului si sistemelor functionale la efort.
-
Daca iti doresti o viata lunga de alergator si cu cat mai putine accidentari, nu incerca sa faci un maraton decat dupa cel putin 1 an de antrenament constant.
-
Pentru a te pastra motivat, seteaza-ti mereu un obiectiv.
-
Nu lasa rutina sa intre in programul tau, fiecare antrenament trebuie sa contina „ceva nou”. Aici putem „introduce” chiar si un partener de antrenament.
RecomandăriDe vorbă cu ChatGPT despre candidații la președinție. Eu cu cine votez?, ediția digitală -
Esti un individ unic, asta inseamna ca un lucru care se potriveste altuia nu ti se potriveste automat si tie. Aici putem da exemple: mancarea, suplimentele, echipamentul, etc.
-
Este important sa nu alergi prea tare la inceputul unei curse si sa iti „conservi” energia pentru finalul ei. Daca vrei sa folosesti anumite suplimente in timpul alergarii este de dorit sa le incerci intai in pregatire in mod constant.
-
Incearca sa iti lasi telefonul acasa sau in cel mai rau caz „agata-l” de brat. In acest fel iti poti folosi ambele brate corect si cat mai eficient.
-
Ultima pe lista, dar una din cele mai importante, este bucuria/placerea de a alerga, de miscare. Nu depasi linia care te va face sa detesti alergarea/miscarea.