Elisabeta Polihroniade, maestră internațională a șahului, a murit, sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, în urma unei lungi suferințe.
„Din păcate, s-a prăpădit acum câteva ore, nu ştiu motivul decesului, dar ştiu că se deplasa foarte greu în ultima vreme. Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, a declarat Tocală, pentru Mediafax.
„Ne-a părăsit sâmbăta, la ora 17,45, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade a fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. (…) Este o mare pierdere, nu numai pentru șahul românesc, ci și pentru cel internațional. A fost un mare maestru, cu multe premii. L-a învățat chiar și pe Nicolae Ceaușescu să joace șah. Pe noi ne legau iubirea pentru animale și șah”, a spus fostul senator Marius Marinescu, pentru agerpres.ro, adăugând că marea sportivă era membră a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului.
Fostul senator a caracterizat-o pe Elisabeta Polihroniade drept ”un mare ambasador al României”, adăugând că una dintre dorințele sale a fost introducerea șahului în școli.
”Își dorea să fie introdus șahul în școli, s-a luptat pentru acest lucru. Teoretic s-a întâmplat. Practic, nu. Organiza Turneul Regilor, unde participau cei mai mari șahiști. (…) Mi-aș dori ca Guvernul să continue proiectele sale, să organizeze turneul național de șah pentru elevi și turnee internaționale. Prin promovarea acestui sport al minții România se poate afirma la nivel internațional”, a mai spus Marius Marinescu.
Totodată, el a susținut că va propune ca Turneul Regilor să poarte numele Elisabetei Polihroniade.
Născută la 23 aprilie 1935, Elisabeta Polihroniade a câştigat nouă medalii olimpice ca jucătoare şi a participat la zece ediţii ale JO, dintre care la opt a fost arbitru internaţional.
A câştigat şapte titluri de campioană a României şi a participat la peste 150 de turnee internaţionale. În 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar în anul 2000 a obţinut Medalia Naţională Serviciul Credincios, fiind înscrisă și în Cartea de Aur a Federației Internaționale de șah (FIDE).
A deținut funcțiile de director al revistei române de șah ”Gambit” și de vicepreședinte al ”Uniunii Internaționale a Șahului Școlar”.
A fost arbitru internațional la peste 60 de Campionate Mondiale și Campionate Europene.
Este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb și negru”, ”Primii pași în șah”, ”Șahul pentru toți”, ”64 premii de frumusețe în șah”.
Potrivit acestuia, marea maestră va fi depusă la biserica Domnița Bălașa, iar înmormântarea va avea loc la cimitirul Cernica, marți.