UPDATE ora 13.30. Novak Djokovic a părăsit teritoriul australian cu o aeronava care a decolat spre Dubai de pe aeroportul din Melbourne la ora locală 22.30 (ora României 13.30), la câteva ore după decizia definitivă a instanței privind revocarea vizei.
Acesta a fost fotografiat pe aeroportul din Melbourne în timp ce era escortat spre aeronava cu care a părăsit țara, urmare a deciziei de expulzare.
UPDATE ora 11.45. În scurt timp, Novak Djokovic va părăsi părăsi Australia. Sârbul e programat să plece cu zborul Emirates, la ora locală 22.30 (13.30, ora României), spre Dubai, anunță Hotnews, care citează The Age.
UPDATE ora 10.50. Și premierul australian a făcut o declarație în cazul Djokovic.
„Salut decizia de a ne menţine graniţele puternice şi de a păstra australienii în siguranţă. După cum am spus vineri, australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii şi se aşteaptă, pe bună dreptate, ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat”, a spus el.
Guvernul nostru a fost pregătit să ia deciziile şi acţiunile necesare pentru a proteja integritatea frontierelor noastre. Mulţumesc Curţii pentru atenţia promptă acordată acestor probleme şi mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru răbdare în rezolvarea acestei probleme.
Premierul Scott Morrison:
UPDATE ora 10.15. Alex Hawke, ministrul australian al imigrării, cel care i-a ridicat vineri viza, pentru a doua oară, lui Djokovic, a transmis că salută verdictul Tribunalului Federal de a menține decizia sa, luată „în interesul public”, notează The Guardian.
„Politicile stricte aplicate de Australia ne-au ținut în siguranță în timpul pandemiei, pentru că au dus la una din cele mai scăzute rate de deces din lume și au generat una dintre cele mai mari rate de vaccinare și o revenire rapidă a economiei. Regulile de protecție ale frontierelor sunt fundamentale pentru a proteja coeziunea socială, care, în Australia, continuă să se consolideze, în ciuda pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge în acest punct, iar guvernul se angajează ferm să protejeze această poziție”, a mai transmis Hawke.
UPDATE ora 9.45. Novak Djokovic a dat un scurt comunicat în care s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia Curții, notează News.ro. Iată prima sa reacție, după verdictul Tribunalului Federal din Australia.
Aş dori să fac o scurtă declaraţie pentru a aborda rezultatele şedinţei de astăzi de la tribunal. Am nevoie de timp să mă odihnesc şi să mă recuperez, înainte de a face alte comentarii în afară de acesta. Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curţii de a respinge cererea mea de revizuire judiciară a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia şi nu pot participa la Australian Open. Respect hotărârea Curţii şi voi coopera cu autorităţile în legătură cu plecarea mea din ţară.
Novak Djokovic:
„Nu îmi place că în ultimele săptămâni toată atenţia a fost îndreptată asupra mea şi sper că acum ne putem concentra cu toţii asupra jocului şi turneului pe care îl iubesc. Aş dori să le urez jucătorilor, oficialilor turneului, personalului, voluntarilor şi fanilor toate cele bune pentru turneu. În cele din urmă, aş dori să mulţumesc familiei mele, prietenilor, echipei, fanilor şi compatrioţilor mei sârbi pentru sprijinul continuu. Toţi aţi fost o mare sursă de putere pentru mine”, a mai spus tenismenul.
UPDATE ora 9.00. Judecătorii Tribunalului Federal din Australia au anunțat că decizia ministrului imigrării Alex Hawke de a-i ridica viza lui Novak Djokovic e perfect validă și nu o vor revoca. Liderul ATP va fi deportat, urmare a acestui verdict, anunță The Guardian.
Cazul a fost judecat de un complet de trei judecători, James Allsop – președintele completului -, Anthony Besanko și David OCallaghan, iar decizia a fost unanimă, notează CNN.
Curtea s-a retras pentru a redacta motivarea din spatele acestei decizii și urmează să revină pentru a oferi detalii.
Sârbul nu va putea participa, urmare a acestui verdict, la Australian Open, primul turneu de Grand Slam din 2022, unde era programat să joace primul meci luni, cu conaționalul Miomir Kecmanovic.
Audierile finale au început la ora locală 9.30 (0.30, ora României).
În timpul procesului, avocatul acuzării Stephen Lloyd a spus că Novak Djokovic e văzut ca antivaccinist, iar prezența lui în Australia ar putea influența oamenii să îmbrățișeze aceleași convingeri ca el. „E normal să ne gândim la acest risc, știm că celebritățile au o mare influență asupra oamenilor de rând”.
Judecătorul Lloyd a mai punctat că ministrul imigrării Alex Hawke a procedat corect și în totală concordanță cu legile australiene ridicând, vineri, pentru a doua oară viza liderului ATP, pentru că sârbul prezintă un risc real pentru sănătatea publică.
El a amintit și de „lipsa de respect pentru reguli” a tenismenului, vorbind despre faptul că acesta nu s-a izolat imediat, la mijlocul decembrie, după ce a fost confirmat cu COVID, alegând să meargă în locuri publice și să dea interviuri, „iar asta ar putea încuraja oamenii să procedeze la fel, să ignore regulile anti-COVID și să renunțe la orice formă de protecție sanitară”.
Miercuri, 12 ianuarie, în urma dezvăluirilor din presă, Djokovic a recunoscut că a mers la un interviu, pe 18 decembrie, deși știa că are COVID: „A fost o eroare de judecată”.
Cronologia scandalului
Djokovic, care se opune vaccinării împotriva COVID-19, a ajuns în Australia pe 5 ianuarie. După 9 ore de audieri pe aeroportul din Melbourne i s-a refuzat intrarea, pe motiv că a aplicat cu o viză greșită și a fost transferat într-un hotel folosit de autorități drept centru de carantină, el refuzând să revină acasă.
Pe 10 ianuarie, după audieri care au durat în jur de șase ore, o instanţă din Melbourne a revocat anularea vizei lui Novak Djokovic de către autorităţile australiene. Astfel, liderul ATP a câștigat apelul și a rămas în Australia pentru a participa la Australian Open, iar pe 11 ianuarie s-a și antrenat.
Între timp au apărut mai multe controverse privind documentele pe care avocații sportivului le-au prezentat în instanță. Publicația germană Der Spiegel a scris că testele efectuate de sportivul sârb, prin care susține că a trecut prin boală la finalul lui 2021, prezintă mai multe probleme. Potrivit jurnaliștilor germani, testul efectuat pe 16 decembrie, când avocații afirmă că Djokovic a primit un rezultat pozitiv, ar fi fost efectuat, de fapt, pe 26 decembrie.
În plus, pe 17 decembrie, a doua zi după testul pozitiv, sportivul a participat la un eveniment alături de numeroși copii. El afirmase că avea un test rapid negativ și nu primise încă rezultatul testului PCR, care a fost pozitiv. Cu toate acestea, Djokovic a recunoscut că a participat la un interviu pe 18 decembrie, deși știa că este infectat cu COVID.
Miercuri, 12 ianuarie, sportivul a recunoscut că există o greșeală în formularul cu care a intrat în Australia, pentru că nu a menționat că a călătorit în afara Serbiei în ultimele 14 zile, dar a dat vina pe agentul său. El a fost în Spania la Marbella până pe 2 ianuarie, dar nu a trecut în acte că a călătorit în afara Serbiei în ultimele două săptămâni.
Vineri, 14 ianuarie, ministrul australian al imigrării anulat pentru a doua oară viza lui Djokovic, la o zi după tragerile pentru panoul principal de la Australian Open, primul turneu de Grand Slam din 2022, trageri în care a fost inclus și Djokovic.
Avocații lui au cerut rejudecarea cazului.
Australian Open începe luni, 17 ianuarie.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!