Sportivul african a refuzat să revină în țara natală de frica repercusiunilor autorităților de la Addis Abeba, după ce a făcut semnul cătușelor, înainte să treacă linia de sosire.
Feyisa Lilesa a dedicat gestul său ”poporului meu masacrat”. ”Guvernul distruge tribul meu, Oromo. Le ia pământurile și resursele. Guvernul etiopian îi omoară pe oameni, părinții mei sunt în închisoare. Dacă vorbesc despre drepturi democratice, vor fi uciși. CIO nu este de acord cu implicarea politicului în sport, dar acesta a fost modul meu de a protesta”, a spus atletul, care se teme pentru viața lui și se gândește să emigreze.
Lilesa a explicat de ce nu s-a întors în Etiopia: ”Poate voi fi omorât… dacă nu voi fi omorât, sigur mă vor încarcera. Aș vrea să emigrez în Statele Unite ale Americii sau în Kenya”.
Medaliații olimpici au avut parte de primiri fastuoase în mai toate colțuri ale lumii. Mai puțin în România!
Tricolorii au cucerit la Rio 2016 cinci medalii (aur – echipa feminină de spadă, argint – tenis, dublu masculin, bronz – haltere Gabriel Sîncrăian și lupte libere Albert Saritov).
Presedintele COSR, Alin Petrache, a decis, conform legislatiei in vigoare, dublarea premierilor pentru medaliatii olimpici. De asemenea, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman va oferi recompense financiare, conform legislatiei in vigoare, si pentru locurile IV, V si VI.
Astfel, conform HG 1447/2007, medaliatii cu aur vor primi contravaloarea a 70.000 euro, castigatorii medaliei de argint 56.000 euro, iar pentru medalia de bronz fiecare sportiv va incasa 42.000 euro.
Pentru locurile IV, V si VI se vor primi 14.000 euro, 10.500 euro, respectiv 7.000 euro.
Antrenorii, precum si colectivele tehnice, care au contribuit la realizarea acestor performante la JO vor fi de asemenea recompensati de catre COSR.