Situație explozivă în sportul românesc, unde naționala de rugby, una dintre cele două reprezentative tricolore calificate la toate turneele finale supreme (cealaltă este selecționata feminină de handbal), a pierdut la comisii (folosirea împotriva regulamentelor a jucătorului Sione Fakaosilea) dreptul de a juca la Cupa Mondială Japonia 2019. O situația tratată cu lamentări de către forul de la București, condus de Alin Petrache, șeful de coșmar al COSR-ului la JO de la Rio de Janeiro 2016, fără asumarea vreunei culpe.
Fostul antrenor și arbitru Cristian Rădulescu (69 ani), care provine dintr-o familie cu trecut important în rugby (este fratele antrenorului federal Theodor Rădulescu și unchiul fostului internațional Alexandru Rădulescu), a luat atitudine împotriva situației scandaloase din rugby-ul românesc, unde naționala a fost exclusă, din culpe organizatorice, de la Cupa Mondială, după ce obținuse calificarea pe teren.
Și a început cu startul: ”N-au existat comisii permanente care să verifice aceste eligibilități ale jucătorilor. A fost un singur caz, înaintea noastră, în care a fost implicată Tahiti. România ce a făcut, când l-a legitimat pe Sione Fakaosilea? Cei care sunt îndrituiți au întrebat jucătorul și pe cei din țara respectivă din care provine acesta, dacă acesta a mai evoluat pentru o altă națională a țării lui. Tonga nu a răspuns solicitării românești, într-o primă fază. România a făcut apel, iar World Rugby a obligat Tonga să răspundă. Iar răspunsul la întrebarea dacă jucătorul a evoluat rugby în XV a fost unul negativ. Dar, întrebarea nu s-a referit și dacă respectivul a evoluat pentru naționala de rugby în VII. Regula este să nu fi jucat pentru nicio selecționată. Ori, jucătorul apare evolând la rugby în VII, la un meci Tonga – Kenya, când intră în repriza a doua. În plus, când a fost adus în România, la prezentarea lui, despre Sione Fakaosilea s-a spus că a evoluat pentru Tonga, la rugby în VII. Cei de la federație au fost superficiali, au nesocotit această informație”, acuză Cristian Rădulescu (foto).
”Au căzut în propria lor capcană”
Imediat după ce World Rugby a decis să excludă România de la CM Japonia 2019, penalizând și Spania, dar și Belgia, ”stejarii” au replicat palid, cu un apel care are șanse minime să fie luat în calcul. ”Am văzut epxlicațiile federației, că noi avem un singur caz, iar ceilalți, spaniolii și belgienii, au mai multe cazuri de acest gen. Praf în ochi! De parcă ar conta numărul, și nu fapta! Și de unde a pornit totul? De la arbitrajul lui Vlad Iordăchescu, de la meciul Spania – Belgia. Am avut situația în mână, rușii au reclamat prezența arbitrului român la un meci în care țara noastră era direct interesată, adică Spania – Belgia, dar Rugby Europe, condusă de Octavian Moraru, nu Morariu, cum îi spun toți, n-a dat curs sesizării. A respins cererea, iar ceea ce a urmat se știe. Dacă ar fi pierdut șansa de a merge direct la CM, România ar fi avut șansa să se califice prin ruta ocolitoare la Cupa Mondială, cu Portugalia-Samoa, apoi turneu în trei cu Kenya, Canada, pentru a prinde ultimul loc. A preferat să meargă direct, ajutată de arbitrajul lui Iordăchescu. Au căzut în propria lor capcană! Asta după ce au manageriat execrabil calificările. Au mers în turneu în Portugalia, pentru o șușă de meci, apoi a urmat meciul cu Germania, pierdut rușinos. Jucătorii au stat 6 zile în Portugalia și au făcut prăpăd pe acolo, prezentându-se lamentabil la partida cu Germania”, dezvăluie Rădulescu.
”Ei pleacă numai cu picioarele înainte”
Fostul oficial este una printre puținele voci critice din rugby-ul românesc. ”Cer demisia în bloc a președintelui Alin Petrache, a secretarului general al federației, al directorului de competiții, căci mai avem două echipe de 18-19 ani. Au descalificat echipa, dar au dus la pământ rugby-ul românesc. Cu această infuzie de străini de mâna a doua, caută să acopere lipsa creșterii juniorilor. Există o academie neacreditată, unde activează antrenori fără valoare, care stau pe salarii babane. Este jalnic! Un audit ar descoperi mari probleme. Dar, cei din federație nu vor pleca. Ei pleacă numai cu picioarele înainte! Așadar, culpă mare și la Moraru. Iar dacă vreți să știți cine este Moraru, citiți cartea «Bucurii și tristeți în rugby-ul românesc», scrisă de Vasile Constantin – Mao, iar la paginile 248-256 aveți tot adevărul. Hari Dumitraș a fost un pion adus și manevrat de ei, să le acopere matrapazlâcurile, că, vezi Doamne, fost mare internațional. În astfel de situații iese la suprafață toată mizeria ascunsă sub preș”, acuză același Rădulescu.
”Dacă nu ai pagini albe în abecedar, nu umbla la bijuterii!”
În calitate de fost arbitru, Rădulescu îl face praf pe Iordăchescu, arbitru alergat de spanioli, la meciul pierdut cu Belgia, care a adus calificarea directă a ”stejarilor”, la turneul final. ”Este un arbitru umflat. Am urmărit meciul fază cu fază și are «n» situații de vădită superioritate în care i-a oprit pe spanioli. Domnule, dacă nu ai pagini albe în abecedar, nu umbla la bijuterii! Adică dacă nu simți jocul, că omul n-a jucat rugby la nivel important, să vezi care-i bun în grămadă, care e bun în margine, nu te băga la finețuri. Dacă vrei să tragi cu cineva și s-o faci bine, la final, antrenorul echipei învinse trebuie să spună: «M-ai furat, dar nu știu unde»! N-a fost cazul, la maniera lui Iordăchescu”.
Președintele Alin Petrache și secretarul general Florinel Matei nu au răspuns apelurilor noastre. Nici fostul mare internațional Hari Dumitraș, care apare pe site-ul oficial al federației de specialitate ca făcând parte din Biroul Federal, deși a demisionat acum câteva luni și s-a întors în Franța, n-a putut fi găsit.