Locul unde sute de mii de suporteri au creat și au dărâmat idoli.

Un stadion mare cât o poveste despre mărire și decădere. Despre performanță și emoție. Despre început și sfârșit.

Un stadion care, în mai puțin de trei luni, va fi una cu pământul. Dar va dăinui în inimile jucătorilor și ale suporterilor, care îi vor spune povestea și viitoarelor generații.

În iarba din Ghencea s-a scris prima calificare a unui club din România în finala Cupei Campionilor Europeni, în 1986, acel celebru Steaua – Anderlecht 3-0. Performanța s-a repetat, tot acolo, în 1989, când scorul a fost și mai drastic: Steaua – Galatasaray 4-0. 

Acolo au fost umilite Anderlecht Bruxelles, Glasgow Rangers, Spartak Moscova, IFK Goteborg, Galatasaray Istanbul, FC Bruges, FC Valencia și alte echipe mai mici sau mai mari de pe tot continentul.

În Ghencea au jucat șapte câștigătoare ale Cupei Campionilor / Liga Campionilor: Real Madrid, FC Barcelona, FC Liverpool, Bayern Munchen, Juventus Torino, Benfica, Aston Villa și PSV Eindhoven.

În „Templu” a obținut România calificările la Mondialele din 1990, 1994 și 1998 și la Europenele din 1996 și 2000. Acolo s-au consemnat primele fapte de vitejie ale Generației de Aur, meciurile cu Danemarca, Țara Galilor.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

Tot în „Templu” s-a consemnat și primul succes contra rivalilor din Ungaria, în 1999. Fanii și-au luat deja brazde cu tot cu certificat de autenticitate. Sâmbătă, fanii vor putea să viziteze ultima oară „Templul”.

Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO

1 steaua1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Marcel Răducanu a jucat în meciul în care s-a inaugurat „Templul”.”E bine că se face alt stadion, dar care Steaua va juca acolo?”

Domnule Răducanu, ați jucat pe 9 aprilie 1974, în meciul Steaua – OFK Belgrad (2-2), când s-a inaugurat stadionul Steaua. Ce amintiri aveți de atunci?
Am atâtea amintiri, și de la acel meci, și de la toate celelalte cât timp am mai jucat acolo, vreo șapte ani. Tribunele erau mereu pline, chiar dacă la peluze erau numai soldați. În vestiar, nu erau scaune separate, erau băncuțe, stăteam câte trei. Eu stăteam cu Constantin Dumitriu IV și cu Ion Ion. Ce atmosferă era, ce caterincă. Eram prieteni și făceam numai șotii. Râdeam singur, în drum spre stadion, numai când mă gândeam la ce urmează la vestiar.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Acolo v-ați oprit pe linia porții, la meciul cu Young Boys, din 1979.
Da, le-am dat 6-0 și eu m-am oprit pe linia porții la o fază. Culmea e că, după ani, prin 1984, antrenorul lui Young Boys, Friedhelm Konietzka, a venit la Borussia Dortmund, unde jucam eu. Ne-am amintit de acel meci Steaua – Young Boys.

Ce sentiment vă încearcă acum, când a început demolarea acelui stadion?
Stadionul dispare, dar rămân amintiri multe și foarte plăcute. Bine că se face alt stadion, nu blocuri. Dar care Steaua va juca pe el? FCSB, CSA? Habar n-am care e adevărul.

1 steaua1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Mi-am luat și eu două caserole cu gazon. Până la urmă, toți ne transformăm în gazon (n.r. – râde). O să-l păstrez cu sfințenie, o să-l țin acasă și când o să mă uit la el, să-mi amintesc că poate, pe undeva, am călcat și eu pe acest pământ.”
Gabi Balint

„N-am putut să mă obișnuiesc cu gândul demolării și am emoții. Pentru că aici este Templul fotbalului românesc, pentru că aici s-a scris o parte din istoria fotbalului nostru, aici au avut loc cele mai mari performanțe, atât ale Stelei, cât și ale echipei naționale.”
Anghel Iordănescu

„Sigur că acest stadion îmi va rămâne veșnic în amintire. Sper din tot sufletul ca, odată terminat noul stadion, să am bucuria și plăcerea să fiu din nou pe acest stadion, alături de echipa care, cred eu, că în cel mai scurt timp va ajunge acolo unde-i este locul, adică în Liga 1.”
Marius Lăcătuș

„Nu exagerează niciun suporter care spune că aici se află Casa Fotbalului Românesc, Templul Fotbalului Românesc. Când am ajuns aici prima dată, m-am descălţat şi am păşit pe acest gazon. Era un vis împlinit pentru mine. Îl văzusem doar la televizor.”
Mirel Rădoi

Top 5 meciuri Steaua
1.  Steaua – Anderlecht 3-0
, pe 16 aprilie 1986, în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. „Roș-albaștrii” s-au calificat în finala competiției.

2. Steaua – Galatasaray Istanbul 4-0, pe 5 aprilie 1989. „Militarii” au acces pentru a doua oară în ultimul act al celei mai importante competiții europene.
3. Steaua – FC Valencia 2-0 (4-3 la loviturile de departajare), pe 24 februarie 2005. Elevii lui Zenga au eliminat cea mai bună echipă a Europei din 2004!
4. Steaua – Glasgow Rangers 2-0, pe 2 martie 1988. „Roș-albaștrii” și-au deschis drumul către semifinala cu Benfica Lisabona.
5. Steaua – IFK Goteborg 5-1, pe 15 martie 1989. Suedezii, care erau câștigătorii Cupei UEFA, ediția 1986-1987, au fost „pulverizați” în Ghencea.

Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara
Recomandări
Victor Atanasie Stănculescu, generalul care a predat Armata Română lui Ion Iliescu. A fost implicat activ în reprimarea Revoluției de la Timișoara

Top 5 meciuri România
1. România – Danemarca 3-1
, pe 15 noiembrie 1989. Tricolorii s-au calificat la turneul final al Campionatului Mondial, după o pauză de 20 de ani!

2. România – Țara Galilor 5-1, pe 20 mai 1992. A fost una dintre cele mai bune partide ale „Generației de Aur”. În minutul 35, scorul era 5-0!
3. România – Ungaria 2-0, pe 5 iunie 1999. A fost primul succes al naționalei în duelurile directe cu rivalii maghiari. A fost și meciul revenirii lui Hagi.
4. România – Spania 3-1, pe 29 aprilie 1987. Ibericii au fost călcați în picioare de tricolori: au luat trei goluri în 7 minute!
5. România – Austria 4-0, pe 10 septembrie 1986. Tricolorii i-au avut pe banca tehnică pe Mircea Lucescu, la ultimul joc, și pe Emeric Ienei, aflat la debut.

Regele” Hagi, ultimul adversar pe Ghencea
22 martie 2015 a fost data ultimului meci oficial jucat pe Ghencea. A fost Steaua – Viitorul 4-1. Între CSA Steaua și FCSB, clubul lui Gigi Becali, se duce un război juridic de amploare din 2014 încoace. CSA Steaua și-a recuperat marca și numele, iar din septembrie va demara și procesul pentru palmares.

Stadioanele pentru Euro 2020

Stadioanele Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf trebuie reconstruite din temelii pentru Euro 2020. „Foarte siguri suntem de stadionul Steaua şi de Arcul de Triumf, unde nu sunt probleme. Eu am convingerea că şi Rapid va fi gata până în 2020. Problema este la Dinamo, unde au fost lucruri de lămurit din punct de vedere juridic şi ne-au întârziat foarte, foarte mult”, a spus vicepremierul Paul Stănescu, zilele trecute. S-au luat în calcul și variante de rezervă, stadioanele din Ploiești și Giurgiu.

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Petrea, a declarat că demolarea efectivă a început la 20 august, prin excavarea pământului de sub una dintre peluze.

„Investiţia în noul stadion va fi de 60 de milioane de euro şi va fi gata în martie 2020. Atunci va fi inspectat şi omologat de UEFA. Demolarea a început, jumătate din peluză este deja excavată, pentru că e făcută pe val de pământ. De mâine se începe cu scoaterea scaunelor. Data oficială a începerii demolării este 20 august, atunci a fost dat ordinul de către Compania Naţională de Investiţii. Iar demolarea trebuie să dureze trei luni, deci totul va fi jos pe 20 noiembrie. Sâmbătă, stadionul va fi deschis între orele 10.00 şi 16.00, pentru ca suporterii să îşi ia rămas bun de la acest stadion încărcat de istorie”, a spus Petrea.

„Sunt, într-un fel, trist, pentru că tot ce a însemnat acest stadion pentru Steaua şi echipa naţională, azi se face primul pas spre reconstrucţie. Dar sunt şi sentimente de fericire, pentru că suporterii şi echipa vor beneficia de un stadion modern. Amintirile nu mor niciodată în sufletele noastre. După ce vom lua în primire stadionul, aşteptăm ca şi echipa naţională să îşi programeze meciuri pe stadionul Ghencea”, a adăugat Petrea.

Valoarea contractului pentru demolarea stadionului Steaua, semnat de Compania Naţională de Investiţii cu firmele Construcţii Erbaşu SA şi BS Recycling SRL, se ridică la 6.504.233,28 de lei, cu TVA.

Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), lucrările de demolare vor fi finanţate de Ministerul Apărării Naţionale, în baza unei convenţii de cofinanţare încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Noul Stadion Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spaţiu de expunere (muzeu), 980 mp de spații comerciale, restaurant pitch-view/bar sky view.

Durata de realizare a obiectivului este de 25 de luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 301,77 milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Apărării Naţionale.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020, pe Arena Naţională din Capitală. UEFA obligă ţările organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane, la standarde internaţionale, pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo.

Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo vor întârzia, noua arenă din Şoseaua Ştefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, în locul velodromului. Variante de rezervă sunt arenele din Ploieşti, Giurgiu, Voluntari şi Mogoşoaia.

În afară de Dinamo, probleme există şi la stadionul Rapid, acolo unde a fost făcută o estimare prea mică a costurilor, doar 26 de milioane de euro pentru capacitatea de 14.000 de locuri a arenei.

Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO Adio, pică Templul! A început demolarea stadionului Steaua: vise, iluzii, drame și bucurii, de-a valma sub șenilele buldozerelor/FOTO


Citește și: Gest incredibil! Ce a făcut Simona Halep cu racheta ruptă la US Open

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Vestea momentului în televiziune! Cel mai tare show tv se întoarce pe micile ecrane! Ce vedete vei vedea în emisiune și ce vor face acestea
Viva.ro
Vestea momentului în televiziune! Cel mai tare show tv se întoarce pe micile ecrane! Ce vedete vei vedea în emisiune și ce vor face acestea
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
FANATIK.RO
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Observatornews.ro
Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI