Mariana Bitang împlinește pe 3 august 56 de ani.Nu e un moment prea fericit pentru această disciplină care ne-a adus atâta fală. Campionatul European de gimnastică 2018. Rușine națională: România nu a prins finala pe echipe! Denisa Golgotă, în două finale pe aparate.

Pentru echipa feminină de senioare, concursul pe echipe de la Campionatul European s-a terminat prin ratarea calificării în marea finală de sâmbătă. Fetele noastre au terminat competiția abia pe poziția a 12-a, după un concurs cu foarte multe greșeli și ratări. Singura speranță vine din partea Denisei Golgotă. Medaliată acum 2 ani la întrecerea continentală a junioarelor, la sol și sărituri, Denisa debutează la seniori cu o confirmare a propriei valori la aceste două aparate. Calificată de pe locul 5, atât la sărituri cât și la sol, Denisa va intra în lupta pentru medalii duminică.

Echipa națională feminină de gimnastică a terminat pe locul 12, cu doar 147.663 puncte, calificările la Europenele de la Glasgow și nu a prins finala pe echipe! Am terminat sub Olanda, Ucraina, Finlanda și Slovacia. Acum trei ani, tot în Scoția, am ratat calificarea la JO 2016 (am absentat prima oară după 1968).

După accidentarea lui Ocolișan, România a concurat în patru. Ar fi putut fi adusă Maria Holbură!

Denisa Golgotă este singura gimnastă din România care s-a calificat în finalele pe aparate de duminică, la sărituri și la sol.

România la Campionatele Europene în concursul pe echipe
1994 locul 1
1996 locul 1
1998 locul 1
2000 locul 3
2002 nu a trimis echipă în concurs
2004 locul 1
2006 locul 2
2008 locul 1
2010 locul 3
2012 locul 1
2014 locul 1
2016 locul 6

COSR a decis ca antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang sa fie propunerile COSR pentru premiul Comitetului International Olimpic (CIO) dedicat antrenorilor. Cei doi mari antrenori au participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, zece ediții ale Campionatelor Mondiale şi la şapte ediții ale Campionatelor Europene. În palmaresul lor se găsesc 19 medalii olimpice (7 de aur, 5 de argint, 7 de bronz), 44 de medalii mondiale (18 de aur, 15 de argint, 11 de bronz) şi 36 medalii europene (seniori) (16 de aur, 10 de argint, 10 de bronz). 

Alți, mai critici, spun că nu au făcut nimic când au revenit, la un moment dat la lot. ”Bitang & Bellu, fără muncă, merită premiați și de CIO, nu au furat și mințit destul România, gimnastele României și romanii 2012-2018? Voluntariat plătit din ban public prin OM MTS 1638/23.12.2013 și azi propuși pentru bursa CIO de COSR, fără merite, muncă sau performanțe înalte sportive între 2012 și 2018?”, acuză Silvana Peng, mama uneia dintre sportivele care nu au mai ajuns la maturitate.

Voluntari și nu prea! Deși erau retrași, antrenorii Bellu și Bitang apar pe statul de plată FRG, încasând peste un miliard de lei vechi!

Indiferent ce se spune, ne e dor de Bellu și de Bitang și de toate marile noastre gimnaste.

România a atins pragul cel mai de jos în acest sport. Zilele trecute, s-au împlinit 26 de ani de la ultimul zece din acest sport. Pe 1 august 1992, Milo primea nota 10 pentru exercițiul la sol, la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Acel 10 a fost ultimul din istoria olimpică a gimnasticii. Ce moment!

Acum deja au început să curgă critice. Spicuim de pe pagina de Facebook a FRG.

Mihai Ionescu: ”La Mondiale nu prindem nici o finală la aparate cu aceste evoluții! Greu de văzut cum Tokyo 2020 va fi un succes. După cum decurg lucrurile Tokyo 2020 va fi altă Olimpiadă fără medalii. Poate că trebuie să ne pregătim pentru Paris 2024. Este Forminte antrenorul potrivit să aduca succes în 2024? FRG trebuie să ia o decizie cât mai curând”.

Robert Dima:Mi se pare incredibil cum noi nu am luat o rezervă și am mers în 4 după accidentarea lui Ocolișan. Toate țările civilizate și-au luat rezerva. În schimb, noi ne-am luat fotografi! Sau Maria Holbură nu avea loc pentru că s-a preferat un oficial din federație?!”.

Angela Filipaș: ”Sportul care altadată ne-a adus atâtea satisfacții se duce din ce în ce mai jos…. Note de 10 la un European înseamnă că ești departe de marea performanță”.

Cristina Stancu:Note la paralel de 10? De ce nu se încearcă promovarea la lot a soților Moldovan? Trebuie să se facă ceva. Stăm și așteptam să se întample ceva, dar de doi ani – cam nimic”.

George Nicola:Doresc să cred că FRG și antrenorii de la Deva cunosc nivelul gimnasticii mondiale ulterioare. De vreo 10 ani, după Beijing 2008, s-a văzut care este nivelul, ce elemente sunt mai potrivite pentru un punctaj ridicat, accent pe artistic, dar cu menținerea sau chiar creșterea dificultății elementelor de acrobatică și asa mai departe. Or, era perioada când actualele senioare și junioare începeau să învețe ce înseamnă gimnastica…de aici multe semne de întrebare despre competența antrenorilor, despre modul în care statul a sprijinit performanța”.
Elisabeta Hudac:Pâi Andreea Răducan, șefa Federației, se aștepta la locurile 4-6. Am ajuns de râsul lumii noi care eram veșnicii campioni la gimnastica feminină”.
Irina Gurdis:Eu nu înțeleg de ce nu angajați un psiholog pentru sportive. Ce fel de pregătire se face la lot de sunt așa rezultate dezastruoase!? Vine și Olimpiada din 2020 și văd că tot e jale lotul! Accidentări și ratări!”.
Andreea Băzăvan: ”Îmi vine să plâng… mi o amintesc pe Cătă, pe Sandra și pe Larisa… doamne ce exerciții avea Larisa.. ce paralek… Larisa a luat 14.600 la paralel… era în primele 3…de ce oare ea putea și restul nu? Am văzut evolutia micuței Voinea… pare a fi o revelație… să mai așteptăm iar 5 ani ptr o medalie…? Denisa are atât talent și energie… dar schimbati-i antrenorul! Acești copii talentați merită mai mult”.

Daniela Ziegler: ”Nu vedeți că oricine se ridică și protestează (Maria Olaru, Alexandra Marinescu, Oana Petrvschi, Emilia Eberle sau Kati Szabo) este anihilat? Ca sa nu mai vorbim de batjocorirea Asianei Peng. Și acum Andreea Răducan e la judecată cu mama acestei fetite. Răducan vrea 100.000 $ de la familia fetiței și pumnul în gură”.

Andra Nicolau: ”Era de așteptat, dar nu e vina lor, s-au luptat. Denisa sincer e uimitoare, are un potențial imens. Carmen e incredibil de grațioasă în tot ceea ce face și Laura a intrat ăe ultima suta de metri. Din păcate, paralele au fost groaznice. Se vede clar că e o problemă. Faptul că l-am adus pe antrenorul britanic Nick Ruddock pentru câteva ședințe nu schimbă cu nimic situația. Asta e, până când modul de antrenament nu se schimbă, astea sunt rezultatele. Eu mă bucur ca le-am văzut live și le-am putut încuraja”.
”Suntem alături de toate, inclusiv Deni. A fost extraordinară, s-au văzut emoțiile, dar a fost foarte puternica și a stat pe bârna și și-a dus integratul la capăt la sol. Cel mai mult mi-a plăcut atitudinea ei la paralele, a picat, iar apoi a refăcut elementul la care eșuase – atitudine de învingător. Am aprecia, ca fani, mai multă transparență – la antrenamente, la lot și, sperăm că lucrurile se vor schimba. E clar că ceva nu merge – de ce continuăm în același fel de câțiva ani? De nu se discută posibilitatea unei alte echipe de antrenori și echipe de paralele?”.
Elena Callihan:Dumnezeule, ce se întâmplă cu gimnastica românească”.

”Un sportiv primește 25 de lei pentru mâncare pe zi și noi vrem performanțe?! Poftiți performanțe!!”
Echipa feminină de gimnastică a României, compusă din Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Laura Iacob şi Nica Ivănuş, s-a clasat pe locul 12 în concursul de calificare al Campionatelor Europene 2018 de la Glasgow şi a ratat calificarea în finala competiţiei pe echipe. România a obţinut un total de 147,663 puncte, în timp ce echipa clasată pe locul 8 (Ucraina), ultima care a prins finala, a avut un total de 153,163 puncte. Anamaria Ocolişan s-a accidentat la antrenamentul oficial şi nu a putut să ajute echipa. Denisa Golgotă a reuşit calificarea în finalele pe aparate de la sol (13.166) şi sărituri (13,999), unde a obţinut a cincea notă la ambele. La paralele, Denisa Golgotă s-a clasat a 14-a cu 12,833. În finala pe echipe s-au calificat Franţa (164,063), Rusia (161,462), Belgia (159,331), Marea Britanie (158,795), Olanda (158,529), Ungaria (154,130), Spania (153,430) şi Ucraina (153,163).
Sărituri: Laura Iacob (13.666), Nica Ivănuș (13.533) și Denisa Golgotă (14.333). Denisa a mai executat și o a doua săritură pentru finala la acest aparat – 13.666. Media celor două evoluții este 13.999, Denisa fiind pe prima poziție în clasamentul intermediar.
Paralele: Laura Iacob (10.700), Carmen Ghiciuc (10.533) și Denisa Golgotă (11.633). Carmen și Denisa au căzut, iar Laura a ratat!
Bârnă: Laura Iacob (12.233), Carmeb Ghiciuc (11.500) și Denisa Golgotă (12.833)
Sol: Laura Iacob (11.033), Carmen Ghiciuc (12.500) și Denisa Golgotă (13.166)

 
 

Urmărește-ne pe Google News