Ultimul caz suspect este cel al lui Adrian Falub (44 de ani, născut în Dej). Un antrenor șters, fără rezultate, dar și fără pic de charismă, Falub a eșuat anul acesta în fotbalul arab, la necunoscuta Al-Urooba. Arabii l-au dat repede afară, dar ardeleanul și-a găsit repede un post călduț în prima divizie din România, în timp ce alți antrenori stau la rând și nu prind echipe de primul eșalon, unde salariu lunar nu este sub 5.000 de euro pe lună.
Unul dintre aceștia este, spre exemplu, Claudiu Niculescu, care făcuse miracole cu CS Mioveni, la un moment dat. Lui ”Clau-Gol” îi trebuie însă ”intrare”. Ce altă soluție are? Să frecventeze studiourile televiziunilor de sport (a putut fi văzut, ultima oară, la Digi Sport, comentând Petrolul – Dinamo). Poate îl vede cineva și îl remarcă, știut fiind că, de multe ori, patronii se lasă vrăjiți de vorbe frumoase și iau antrenori de la TV (a fost cazul lui Gigi Becali cu Ilie Dumitrescu, dar și cu Mihai Stoichiță: ”Mi-a plăcut cum vorbea, de-aia l-am luat!”).
Așadar, cum a ajuns Falub din inima Ardealului tocmai la Chiajna? La această formație, jocurile le face primarul Mircea Minea, despre care se spune că nu pricepe prea tare la fotbal, dar ascultă ce îi șoptesc la ureche cei din jur. Așa l-a pus antrenor, în trecut, pe Ionuț Chirilă, influențat de un important director de gazetă. Fiului fostului mare jurnalist n-a rupt gura târgului și a plecat cu coada-ntre picioare.
Acum, Minea l-a înscăunat pe Falub. ”Ce schimbare e asta? Măcar dacă l-ar fi adus pe Gâlcă, care a luat titlul cu Steaua, ăla e un antrenor modern! Adică îl dai afară pe Țălnar, ca să vină Falub? Tare ciudată mutarea!”, s-au mirat jucătorii Concordiei. Ultimul rezultat, Concordia – ACS Poli 2-2, de vineri seară, confirmă nedumeririle fotbaliștilor. Ilfovenii au egalat norocos, în ultimul minut, și ocupă locul 12 în clasament. Cu Falub, șanse mici de redresare.
Răspunsul s-a aflat repede. Adrian Falub are ”spate” puternic: este nepot, chiar dacă mai îndepărtat, de-al lui Ioan Rus, ultima oară ministru al Transporturilor și influent om politic din zona Ardealului. Informația a fost confirmată de către mai multe surse independente din Cluj. Cine este Ioan Rus? Este politicianul care a spus despre românii din Diaspora: ”Au, poate, 1.500 de euro salariu. De banii ăștia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa curvă!”, fiind apoi nevoit să demisioneze din guvernul Ponta.
Chiajna, o localitate înstărită de lângă București, are un statut aparte. Acolo au vile și pământuri mulți mahări din serviciile secrete, printre care și un fost șef al SRI, Teodor Meleșcanu. Așa se face că primăria locală pare un sac fără fund, iar fotbaliștii nu duc lipsă de minic. SportNews a dezvăluit deunăzi că din meniul jucătorilor nu lipsește somonul, ca detaliu al bunăstării!
„România are 3 milioane de oameni, să zicem, din forţa activă, în acest moment în occident. Dintre care, vreun milion sunt fierari-betonişti, fierari şi aşa mai departe. Lucrează în construcţii, autostrăzi prin Europa. Au, poate, 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii ăştia, copiii se fac golani acasă şi nevastă-sa curvă. De 700 de euro vin acasă jumătate”, a declarat Ioan Rus, la Digi, scandalizând o României întreagă și fiind nevoit să plece din guvern.
”Am demonstrat ce am avut de demonstrat!”
SportNews: Bună ziua. Aș vrea să discutăm despre ascensiunea dumneavoastră. Vă întreb direct, ca să n-o lungim prea mult: este adevărat că sunteți nepot de-al lui Ioan Rus?
Adrian Falub: Despre familie nu vorbesc, despre neveste, despre copii, nici atât. Astea sunt chestiuni care nu au legătură. Dacă vreți, vorbim despre fotbal.
Despre fotbal vorbim, care sunt performanțele care v-au recomandat să ajungeți la o formație cu bani din Liga 1?
Ce performanțe am? Falub are patru promovări la activ. Am demonstrat ce am avut de demonstrat. Dumneavoastră ați promovat vreodată, ca să știți cât de greu îi?!
Astea le numiți dumneavoastră performanțe? Revenind, sunteți nepot cu Ioan Rus sau nu?
Nu sunt nepot, dar sunt rudă cu el! Dar ce legătură are?
Alte imixtiuni în fotbal
Nu este singura imixtiune a politicului și a serviciilor în fotbal. Sociologul Vasile Dâncu, ajuns vicepremier în guvernul Cioloș, este prieten apropiat al conducerii FRF și derulează contracte cu federația, prin firma IRES, pe care o coordonează direct, fie prin interpuși.
Și Vasile Dâncu, parte a duetului Rus-Dâncu, este conectat puternic la lumea serviciilor secrete.
De asemenea, despre Anghel Iordănescu s-a spus că a ajuns selecționer, fiindcă n-a putut să-l refuze pe Gabi Oprea, un alt personaj respins de stradă, după tragedia din clubul Colectiv.
De asemenea, ”secundul” naționalei, Viorel Moldovan, are o proptea puternică, fiind ajutat de către George Maior, fost director al serviciilor secrete românești (SRI).