Libertatea: Victor, toată lumea te știe de ”băiatul lui Iohannis”. Dacă nu te-ai săturat s-o spui, care e povestea acelei fotografii, în care apari alături de Klaus Iohannis?
Victor Vlad Cornea: Fotografia a fost făcută a doua zi după alegeri. Am schimbat câteva mingi cu dânsul și o fac atunci când ne intersectăm. Nimic mai mult. Eu sunt prins cu turneele. Toți vor să știe cum lovește mingea, dacă e bun la tenis. Are o ”dreaptă corectă”. Mai multe, ce să zic? Joacă tenis de plăcere. Noi nu jucăm pe puncte, când ne vedem.
FOTOGRAFII: Gabriel Pătruț (Libertatea)
Era cel mai bun la ping-pong!
Cum te-ai apucat de tenis?
Aveam 9 ani și jucam ping-pong. Eram cel mai tare din județ și al treilea pe țară, la vârsta mea! M-a văzut antrenorul Ilie Giurgiu și m-a luat la tenis de câmp. Am făcut și atletism, și fotbal, toți trăgeau de mine, să merg la sportul lor. Am ales tenisul!
Provii dintr-o familie de sportivi?
Ambii părinți sunt bugetari! Mama este profesoară de Chimie. Doar tata, Victor Cornea, a făcut sport. A jucat handbal de peformanță. A fost coleg de generație cu Stângă, cu Birtalan… Acum, este directorul ”Sălii Transilvania” din Sibiu.
Cum ai intrat pe mâna lui Marius Vecerdea, care este și profesorul de tenis al lui Klaus Iohannis?
S-a întâmplat la 12 ani, când dânsul a decis să vândă tot în SUA și revină în România. Tot de atunci am început să merg în SUA. Închiriam o locație, alături de mai mulți sportivi, și jucam tenis. Am acasă 80-90 de medalii! Antrenorul Vecerdea, care a lucrat cu Farrukh Dustov și cu Elena Dementieva, m-a ajutat mult, el susține tot ceea ce fac. Altfel, n-aș putea rezista. Mă antrenez gratis cu dânsul, fac recuperare gratis în Sibiu.
Școală faci?
Nu, am renunțat, în ianuarie 2015. Am terminat liceul, iar facultatea am abandonat-o în SUA, după un an și jumătate.
Și crezi că îți va fi bine pe viitor? Dacă nu vei reuși în tenis, riști să nu știi să faci nimic…
A fost o decizie greu de luat, împreună cu familia. Sora mea are 26 de ani și a făcut ea școală și pentru mine, a terminat facultatea, a trecut și de Masterat. A urmat o facultate de business. Oricum, școală pot face și după, nu vedeți că nu te ajută la nimic o diplomă? Eu visez doar tenis. Și fac orice, ca să reușesc! Dacă nu pun tenisul pe primul plan acum, când s-o fac, la 40 de ani? Diploma o pot lua și după ce mă las de tenis!
Clujeanul Patrick Ciorcilă ce mai face? Era prezentat ca un mare talent în tenis, acum doi-trei ani…
S-a lăsat de tenis, momentan. Din câte știu, s-a axat pe școală, în ultimul an, și acesta a fost motivul principal. Ne știm de mici, fiind amândoi din Transilvania, și suntem prieteni foarte buni și acum, chiar dacă s-a oprit din a juca tenis, pentru moment. Este dificil de îmbinat școala la un nivel înalt cu tenisul de performanță, în același timp. Eu nu renunț! Merg și la simplu, și la dublu cu tenisul! M-a ajutat faptul că luna asta m-am pregătit, în București, cu Victor Hănescu. Am avut ce învăța de la el.
Cum e viața în circuit?
Merg singur în turnee, fiindcă nu-mi permit cheltuieli suplimentare. Am o Skoda Octavia, luată în noiembrie anul trecut, cu care am făcut deja 40.000 de kilometri. Eu o conduc prin toată Europa!
La 22 de ani, conduci deja prin toată Europa?
Da. Îmi și place să conduc. Am mers în Italia, în Spania, în Croația. Am mers la niște turnee la risc, în Italia și în Spania. În Italia, m-am dus să joc două turnee legate, în Milano. Am pierdut în ultimul tur al calificărilor și n-am mai avut bani să merg și la celălalt turneu, nu mai aveam bani pentru benzină și pentru cazare. A trebuit să mă întorc acasă! Antrenorul îmi zicea la telefon: ”De ce n-ai dormi în mașină?”. Aș fi dormit în mașină, am fost în situația asta, dar cum m-aș fi prezentat a doua zi la turneu?
Pasionat de mașini
Iar în Spania cum a fost?
Erau trei turnee legate. După al doilea, nu mai aveam bani de avion. Toate astea mi s-au întâmplat în lunile februarie-martie 2016! Dar nu mă las! Și cu bani, și fără bani, tot tenis voi face! O s-o scot la capăt, indiferent de situație! Acum, lucrez mult la pregătirea mentală. Este deosebit de importantă în tenis.
Cum se face că este o distanță atât de mare în clasament între fete și băieți?
Fetele s-au tras una pe cealaltă. O au pe Halep… S-au motivat, a existat concurență. În plus, la feminin ajungi mai ușor în top, mai repede. La masculin, media de vârstă în Top 100 este 26-27 de ani. La fete, media este de 22-23 de ani, parcă. La masculin, nu mai avem un Hănescu, care să fie acolo, sus.
Cine te-ai inspirat în carieră?
Djokovici!
Ce pasiuni ai?
Îmi plac mașinile! Sunt obsedat, așa zice! Îmi plac mărcile Lamborghini, Ferrari… Conduc de la 12 ani, mergeam cu scuterul, conduceam mașina prin parcare. După ce o să termin cu tenisului și dacă voi avea destui bani, aș vrea să particip cu o echipă de-a mea în circuitul WTC! Îmi pare rău că anul acesta am ratat Raliul Sibiului!
Pe Internet apari cu suma de 17,541 de dolari în dreptul câștigurilor din tenis. Ce-ai făcut cu banii?
Sunt pe minus, ca să zic așa. Toată suma a fost reinvestită în tenis. O rachetă de tenis costă 900 de lei. O iau redus cu 40%, dar tot mă costă 500 de lei.
Despre jucătorii din circuit care pariază ce spui?
Eu mă țin departe de așa ceva! Îți strică imaginea, îți ruinează cariera!
Așadar, ești decis să mergi cu tenisul mai departe.
Da!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!