”Gică era peste Ianis la 19 ani. Ianis n-are traseul lui taică-su. Hagi era mai bine clădit fizic. Avea forță, tehnică în regim de viteză și explozie extraordinare. Cu astea i-a nenorocit pe mulți. Ianis trebuie să mai pună pe el masă musculară, deși arată mult mai bine de când s-a întors din Italia. În schimb, Ianis lovește mingea cu ambele picioare, iar Gică șuta doar cu stângul, dar mingea se ducea bombă. Ianis are tehnică, dar n-are explozia lui Gică, care într-un metru, sărea de la viteza întâi la viteaza a patra”, a declarat Marcel Pigulea, pentru Libertatea.
Fostul antrenor al loturilor de juniori asistă neutru la disputa dintre foștii săi elevi, Gică Hagi și selecționerul Cosmin Contra, având ca subiect neselecționarea lui Ianis Hagi la prima reprezentativă.
”Adevărul este undeva la mijloc. Gică are și el dreptate, chiar dacă părinții nu pot fi întotdeauna obiectivi când e vorba de copiii lor. Cosmin ar trebui să-l convoace și pe Ianis în lotul lărgit, să-l vadă la acțiuni amicale. A confirmat la Viitorul, chiar dacă a mai avut și câteva jocuri nereușite. Jucătorilor de perspectivă trebuie să-i li se dea câte un brânci”, a precizat Marcel Pigulea, cel care i-a îndrumat primii pași în fotbal și lui Ianis Hagi, la ProLuceafărul București.
Venerabilul tehnician a dezvăluit cum i-a influențat cariera lui Gică Hagi. ”Când am preluat lotul Luceafărul, Hagi juca extremă stângă. Eu l-a mutat în banda dreaptă, să intre cu stângul în interior. Era atât de tehnic, încât l-am degrevat de sarcinile defensive. I-am interzis să mai coboare în jumătatea noastră de teren, ca să-și păstreze forțele pentru duelurile unu contra unu din atac. De mic i-a plăcut ”să cânte la pian”, alți erau cu ”căratul pianului”.
Gică Hagi, probleme în perioada junioratului
Gică Hagi s-a confruntat și el cu unele probleme destul de complicate în perioada junioratului. Dan Ionescu, fostul director al Centrului Național ”Luceafărul”, a povestit că cel mai bun fotbalist român din toate timpurile era să-și rateaze cariera din cauza unei probe medicale.
”Rezultatele testării capacității de efort aerob, realizată pe o bicicletă, nu au fost cele mai bune”, spune Dan Ionescu.
Dr. Eugen Cristea, medicul clubului Luceafărul, a explicat în cartea lui Mihai Ionescu ”Confidențe la marginea gazonului”:
”La 6 septembrie 1982, Hagi a fost supus unui control medical complex la Centrul de Medicină Sportivă în urma căruia s-au tras următoarele concluzii: economie respiratorie în efort – relativ bună, economie cardiovasculară în efort – slabă, putere maximă aerobă – slabă, se remarcă o adaptare defectuoasă la efort între frecvențele cardiace de 132 și 156 de bătăi pe minut, reprezentând un gol de adaptare”.
”Exista un referat prin care Hagi urma să fie exclus din centru. Dar am vorbit cu doamna doctor Elisabeta Pufulete și am reușit să îl salvăm”, își amintește Dan Ionescu.
Hagi a primit câteva indicații precise din partea medicilor, amintite de același Dr. Eugen Cristea: ”Angrenarea treptată în efort cu încălzire prelungită, în procesul de antrenament să se insiste pe exercițiile la care frecvența cardiacă se situează între 132 și 156 de bătăi pe minut, antrenament individualizat”.
Dan Ionescu completează: ”După acel moment, Gică a alergat separat de restul grupului la antrenamente”.
Gică Hagi a sărit de la juniori direct la prima reprezentativă a României, fiind debutat de Mircea Lucescu la vârsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, în meciul amical Norvegia – România 0-0.