12 octombrie 1966. O zi de referinţă pentru fotbalul românesc. Petrolul învingea atunci, cu 3-1, la Ploieşti, în meci retur din Cupa Campionilor Europeni, pe legendara FC Liverpool.

Au învins campioana campioanei mondiale

A fost un succes fantastic, cu atât mai mult cu cât “cormoranii” erau, în acel moment, campioni ai campioanei lumii, Anglia cucerind în acel an Cupa Mondială. Cum în tur englezii au învins cu 2-0, iar pe atunci nu se luau în calcul golurile din deplasare, a mai fost nevoie de un meci de baraj, care s-a jucat la Bruxelles. Au învins tot britanicii, cu 2-0, dar performanţa Petrolului rămâne.

La 43 de ani de la acest eveniment, unii dintre jucătorii de atunci ai formaţiei ploieştene au fost premiaţi de oficialităţile locale pe bătrâna arenă “Ilie Oană”. Printre puţinii supravieţuitori ai echipei de legendă a Ploieştiului s-a numărat şi antrenorul Constantin Cernăianu.

“A fost un rezultat fantastic, obţinut pe fondul unui joc excelent prestat de Petrolul. De fapt, noi ar fi trebuit să ne calificăm, dar arbitrul rus al întâlnirii a făcut tot posibilul să ne pună beţe-n roate”, a rememorat tehnicianul partida cu FC Liverpool. Cu toate că, de-a lungul timpului, FC Liverpool a mai jucat în cupele europene cu Dinamo, Steaua şi Rapid, Petrolul a rămas singura formaţie de la noi care a reuşit să răpună gruparea de pe “Anfield Road”.

Antrenorul şi cinci „mohicani”

La festivitatea organizată de Primăria Ploieşti, au participat doar cinci dintre jucătorii care activau în 1966 la Petrolul. Alături de Mircea Dridea, Virgil Dridea, Octavian Dincuţă, Mihai Ionescu şi Dumitru Munteanu a fost prezent însuşi antrenorul de atunci al “găzarilor”, Constantin Cernăianu.

Dacă Pahonţu, Badea, Mocanu, A. Munteanu, Dragomir şi Florea nu mai sunt printre noi, au lipsit “motivat” Alexandru Boc, Eduard Iuhasz, Constantin Moldoveanu şi Alexandru Pall.

Urmărește-ne pe Google News