Amânată cu două săptămâni din cauza pandemiei de coronavirus, premiera serialului despre sezonul 1997-1998 al echipei Chicago Bulls și, implicit, despre prezența fascinantă a lui Michael Jordan a fost așteptată de milioane de fani din întreaga lume.

Din punct de vedere sportiv, anii 90 se pot identifica, fără doar și poate, cu imaginea marelui baschetbalist, care era cel mai cunoscut om al planetei. Era sclipitor, era charismatic, era substanța din care erau făcute visurile americanilor, dar și a celor din lumea largă. Era un simbol așa cum puține sunt chiar în lumea sportului, care oferă eroi și îi înfrumusețează cu povești și secrete.

Tensiunile unui sezon și așteptările unei lumi
întregi

Bulls câștigaseră deja cinci titluri – 1991, 1992 și 1993, 1996 și 1997 – dar în sezonul 97-98 fanii simțeau că e sfârșit de dominație pentru echipă și final de carieră pentru Jordan, care se mai retrăsese o dată din baschet și revenise, din fericire pentru club și pentru baschet. Dincolo de tensiunile care constituie intriga acestui sezon agitat din istoria NBA, documentarul, emoționant realizat și difuzat pe ESPN și Netflix, este o lecție de sport la cel mai înalt nivel pentru fanii lui Jordan de acum trei decenii, dar și pentru cei care întreabă cu inocență: ”Cine a fost Jordan?”

Nu puteți face binge-watching cu serialul despre Jordan, pentru că episoadele apar săptămânal, premiera fiind în seara de 19 aprilie și fiind deja disponibile primele două episoade.

Cea mai valoroasă parte a serialului – și cea mai emoționantă – e mulțimea de filmări din vremea respectivă alternate cu prezența actuală a lui Michael Jordan, care în februarie a ajuns la vârsta de 57 de ani, dar și cu intervențiile altor jucători sau antrenori care făceau furori la finalul secolului trecut în baschetul profesionist american.

Jordan, gazda zâmbitoare a serialului

De fapt, Jordan este prezentatorul serialului,
în care mai apar staruri incontestabile ale NBA din vremea respectivă, cum ar
fi Scottie Pippen și Dennis Rodman, foștii colegi de echipă ai lui ”Air”.

În documentar, Jordan este comparat direct cu Babe Ruth și Muhammad Ali, sportivi care nu doar au excelat pe teren sau în ring, ci au devenit simboluri populare ale culturii vremurilor lor. Filmul explorează motivațiile posibile ale fostului mare baschetbalist de a mai petrece un an pe teren și de da tot ce poate pentru un alt titlu național, dar începe de la debut, cu venirea tânărului Jordan în liga profesionistă.

Magia înfăptuită de Jordan pe teren este completată de eforturile antrenorului Phil Jackson și ale unei întregi echipe de vedete pentru a livra publicului ultimul dans perfect – ultimul sezon înaintea dezmembrării unui lot-fenomen. Deja din primele două episoade se întrevăd foarte bine relațiile dintre jucători – dincolo de relațiile de joc, cele personale care au clădit, în mare parte, echipa de aur a Taurilor. Deși focusul este, evident, asupra lui Jordan, se ivesc detalii emoționante și despre alți baschetbaliști – Pippen care dezvăluie că a crescut alături de doi oameni dragi aflați în scaunul cu rotile.

Episodul al doilea spune, printre altele, povestea crucială a accidentării lui Jordan de la începutul carierei sale. Un picior rupt care era să pună capăt unei aventuri miraculoase în sport chiar înainte ca aceasta să înceapă cu adevărat. ”Eram agitat, nu puteam face nimic. Cu siguranță, eram foarte enervant pentru foarte multă lume”, rememorează Jordan senzațiile trăite în tinerețe. Acea fractură l-a făcut să rateze 64 de meciuri, după ce nu ratase nici un meci niciodată.

Urmărește-ne pe Google News