Fostul boxer Mircea Dobrescu, câștigător al medaliei de argint la categoria muscă (51 de kilograme) la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956) s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 84 de ani.

Mircea Dobrescu a participat la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice de vară (1952, 1956, 1960), obțințând cea mai bună perfomanță a carierei cu 59 de ani în urmă. Mircea Dobrescu a fost campion al României la categoria muscă în 1953, 1955, 1957, 1959, 1960 și 1961.

Poreclit ”Hercule de buzunar”, Mircea Dobrescu s-a născut pe 5 septembrie 1930 în satul Cotorca, din judeţul Bu­­zău. A început boxul în 1948 la Brăila, la vârsta de 18 ani, după care a ajuns la Bu­­cureşti la fostul club CCA, actualmen­te CSA Steaua, unde l-a avut antrenor pe Marcu Spakov. Acesta a spus despre Mircea Dobrescu că a fost ”cea mai precisă ma­şinărie de box pe care am avut ocazia să o văd şi să o antrenez. A înfruntat pu­gi­lişti care au ajuns pe cele mai înalte culmi ale boxului profesionist. Rămân cu regretul în suflet că, în câteva meciuri-cheie, ghi­­­ni­oanele şi arbitrii judecători l-au pri­vat de titlul olimpic la Melbourne în 1956“, nota www.sportrevolution.ro.
Mircea Dobrescu ar fi trebuit să câştige titlul de campion olimpic în 1956, însă arbitrii finalei disputate împotriva britanicului Spinks au schimbat deliberat rezultatul. Australia era colonie britanică la acea vreme, astfel încât Jocuri­le Olimpice au fost organizate de englezi.. ”A avut ­cinci meciuri până în finală. Arbitrii l-au avantajat pe Spinks, care a câştigat aurul, iar Mirceluşul meu a luat argintul. Maes­trul Popa, antrenorul lotului naţio­nal de box de atunci, mi-a spus că publicul a fost foarte dezamăgit de decizia arbitri­lor. Din acest motiv, Nicolae Linca a câş­tigat cu foar­te mare uşurinţă titlul de cam­pion olim­pic la altă categorie, ca să com­pen­se­ze“, dezvăluia soția, Mioara Dobrescu, acum doi ani pentru sportrevolution.ro.
S-a lăsat de box în 1982, la 52 de ani, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. Din cei 52 de ani, 20 i-a petrecut ca sportiv al Stelei. A mai activat la cluburi din Buzău şi Brăila. Antrenorul se­cund al lotului naţional din anii 50, Con­stantin Nour, a rezumat succint impresionanta carieră a lui Mircea Dobrescu: ”A fost cel mai complet boxer român, dar şi cel mai ghinionist. Din palmaresul său amintim participarea la trei ediţii ale Jocuirilor Olimpice, Helsniki 1952, Melbourne 1956 şi Roma 1960, la cinci Campionate Europene. În 1954 a devenit cam­pion mondial universitar, iar în 1960 campion balcanic“.
În ultimii ani de viață, Mircea Dobrescu, care era orb de patru ani din cauza glaucomului, boală pe care a moştenit-o genetic de la mama sa, a trăit în Coțofenești, Prahova.

Corpul neînsuflețit va fi depus la Capela Bisericii Bălăneanu din șos. Mihai Bravu, situată între Șos. Iancului și Vatra Luminoasă. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 8 august, în jurul orei 11,00, la Biserica Bălăneanu. Cei care l-au cunoscut și vor să-i aducă un ultim omagiu, o pot face de vineri la capela bisericii, anunță familia.

Urmărește-ne pe Google News