La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează. În respectivele poze apăreau cei 3 fotbaliști de la Astra Giurgiu, Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alex Ioniță, cu perfuziile-n venă!
Se putea observa chiar și flaconul cu vitamine și minerale, substanțe care nu sunt interzise de regulamentul WADA, chiar dacă sunt administrate intravenos. Totuși, un punct din articolele Agenției Mondiale Anti-Doping specifică în mod foarte clar că, indiferent de substanță, e interzisă introducerea în venă a unei cantități mai mari de 100 ml în decurs de 12 ore.
Se consideră o terapie acceptată, chiar dacă se depășește 100 de ml la 12 ore doar dacă există o scutire de uz terapeutic sau în situațiile când tratamentele de acest tip sunt efectuate în mod legitim în cadrul unui tratament spitalicesc. Ceea ce nu a fost cazul pentru cei 3 de la Astra!
ANAD a mers să vorbească cu fotbaliștii
ANAD nu putea ști însă dacă fotbaliștii au folosit mai mult de un flacon, așa că au început o investigație preliminară și au trimis câțiva angajați să discute cu cei 3 jucători. Aceștia au fost așteptați la un antrenament al Astrei și ulterior au povestit colegilor și celor din club cum a decurs dialogul.
Conform celor povestite de ei, toți cei 3 le-ar fi explicat reprezentanților ANAD că li s-au administrat câte două flacoane de vitamine și minerale, fără să realizeze că răspunsurile lor practic înseamnă o probă clară că au încălcat regulamentul WADA. Fiindcă două flacoane înseamnă în jur de 200 de ml. Și e considerat doping!
Clinica la care au mers fotbaliștii Astrei se numește Cronos Med, are sediul în Nordul Bucureștiului, lângă Herăstrău și proprietarul ei este Constantin Stan, soțul Andreei Berecleanu, unul dintre cei mai cunoscuți medici esteticieni din România.
În același timp cu investigațiile făcute în privința jucătorilor, cei de la ANAD au mers și la clinica respectivă. Care însă a fost reticentă în a colabora. Ar fi refuzat să prezinte fișele pentru tratamentul oferit jucătorilor și le-au transmis angajaților Agenției Naționale Anti-Doping să facă solicitări în scris, oficiale, la care vor răspunde în termen legal.
Pozele au fost șterse de clinică
În momentul de față, legislația din România nu obligă clinicile, într-un astfel de caz, să dea curs unei investigații ANAD. Doar Ministerul Sănătății și DSP-urile pot avea o astfel de autoritate.
Mai mult, clinica, după ce a fost vizitată de ANAD, a luat o decizie surprinzătoare: a șters toate pozele cu Fatai, Takayuki și Ioniță pe care le postase pe pagina de Instagram!
Sportivii de la Astra Giurgiu au fost primiți ca toți ceilalți pacienți ai clinicii noastre. Ei au fost cei care au solicitat tratamentele efectuate, s-au programat, au completat fișele cu toate detaliile medicale, inclusiv consimțămintele de administrare a tratamentului dar și de folosire a imaginii. Terapiile intravenoase cu vitamine sunt, de altfel, afișate amănunțit pe site-ul clinicii.
Punctul de vedere al clincii pentru gsp.ro:
ANAD a refuzat să facă orice comentariu pe acest subiect, însă din informațiile Gazetei, Agenția urmează să îi notifice pe cei 3 fotbaliști în cel mai scurt timp. Din acel moment, conform statutelor WADA, Fatai, Takayuki și Ioniță vor fi suspendați. Nu vor mai avea drept de joc până când va fi finalizată ancheta demarată de ANAD și va exista un verdict.