Are 40 de ani, 134 de selecţii în echipa naţională şi a fost numit antrenorul Stelei. Dorinel Munteanu, căci despre el este vorba, reprezintă exemplul clar al omului plecat din marginea ţării să cucerească lumea şi s-o ducă în spate. La Grădinari, de Caraş Severin, o localitate vecină mai degrabă cu Serbia, Dorinel şi-a păstrat însă, la loc sigur, amintirile şi începuturile. Grele ca nişte lespezi aruncate în calea uitării.
Din Bucureşti până la Grădinari ai timp nu numai să-ţi vezi viaţa, dar şi să o înţelegi pe-a altora. Se merge mult şi apăsat, se merge ca şi cum te-ai duce la capătul lumii şi acolo te-ar aştepta cineva cu chef de vorbă. Pe noi însă nu ne-a aşteptat nimeni în Grădinarii Caraşului, pentru că părinţii lui Dorinel au plecat de mult în lumea celor drepţi.
«Maică-sa a fost femeie de serviciu»
„Maică-sa, Marişca, de fapt Maria, era nemţoaică la origine, Berger era numele ei de fată. A fost o femeie cinstită şi vrednică, dar amărâtă”, ne spune primul sătean apărut în poartă, Gheorghe Creiniceanu, stâlp de nădejde al comunităţii, la cei 72 de ani strânşi într-o privire de două ori mai tânără. De la el aflăm că mama lui Munti a murit în 1991, după o aprindere la plămâni, când încă nu împlinise 61 de ani şi băiatul ei tocmai debutase la naţională. „A fost femeie de serviciu la şcoala din sat, uneori lucra şi la cantină. Săraca, n-a avut parte de fericire cu bărbaţii din viaţa ei, pe unul chiar i l-a furat o altă femeie de la noi, care a ajuns apoi de ocară. S-a măritat de trei ori, iar pe Dorinel l-a avut cu unul din soţi, Munteanu, de la care a păstrat şi numele. Am înţeles că şi tatăl lui Dorinel s-a dus de curând”, continuă afectat bătrânelul, care-l consideră pe antrenorul Stelei mândria Grădinariului.
„M-a deranjat că la prezentarea lui la Steaua, mai mult a apărut nesimţitul ăla de Gigi Becali la televizor, de parcă pe Gigi îl puneau antrenor! Măcar să-i ia banii Dorinel, dacă tot îi dă pe toţi afară domnul patron”, răbufneşte nea Gică, completat de nevastă, Maria, care ştie mai multe despre copilăria lui Dorinel. „Erau amărâţi nevoie mare. Maică-sa şi cu Dorinel au căpătat casă aici doar după ce au luat în grijă o bătrână, care le-a lăsat apoi casa moştenire. Parcă-l văd pe Dorinel mic şi sfrijit, cum stătea în uliţă cu o basma pe cap, să nu îngheţe! N-aveau animale prin curte, iar când era frig maică-sa îl lua şi mergeau la o vecină, care-i ţinea şi-i hrănea la ea. Dorinel n-a uitat-o nici acum pe femeie şi o ajută mereu”.
Naş în Grădinari
Acum câteva săptămâni, adică ultima dată când a trecut pe acasă, Dorinel a fost naş pentru familia Ciorman, cu care are legături foarte strânse. „Lor le-a dat în grijă şi pământul pe care-l avea pe aici, că doar sunt finii lui. Acasă la Dorinel a stat un timp un poliţist, după ce s-a prăpădit mama lui şi Dorinel a plecat cu fotbalul în lumea largă”, povesteşte Maria Crei niceanu.