Libertatea: Cum aţi ajuns la concluzia că porţile de pe stadionul Giuleşti sunt mai mici?
Helmuth Duckadam: Nu a fost greu! Tătăruşanu a fost primul care şi-a dat seama. Înainte de fiecare meci există un obicei al portarilor de a pune mâna pe bara transversală, tocmai pentru a constata “ochiometric” cât de înaltă e! În Ghencea, înălţimea este cea corespunzătoare. «Tătă» depăşeşte cu doar un deget bara, pe când în Giuleşti a depăşit cu o palmă şi ceva! Cam 15 centimetri, am aproximat noi. Şi Nae, antrenorul de portari, mi-a spus acelaşi lucru. Probabil au porţi pitice pentru că au portarii mai scunzi.
De ce nu aţi sesizat atunci această problemă observatorului jocului?
S-ar fi creat un haos mult prea mare şi o stare de tensiune care cu greu ar fi putut fi controlată.
Dacă înălţimea barei ar fi fost cea corespunzătoare, mingea expediată de Surdu în transversală ar fi fost în plasă?
Probabil că da. Dar ăsta e fotbalul!
Crede că rezultatul este echitabil
Vă gândiţi să faceţi o sesizare în acest sens?
Nu ştiu dacă vom face o sesizare sau nu, dar cine este interesat să constate cu adevărat înălţimea corectă a barelor transversale din Giuleşti poate merge la faţa locului pentru a face măsurători.
Spre comparaţie, Tătăruşanu, goalkeeperul Stelei (aici chiar la poarta cu probleme) are 1,98 metri
Per ansamblu, acest rezultat de egalitate, 0-0, cum vi se pare?
Echitabil. Eu cred că prima repriză le-a aparţinut rapidiştilor, a doua fiind a noastră.
Cât de mult a contat lipsa suporterilor echipei de la această partidă?
Cei din Giuleşti au creat o atmosferă frumoasă pentru echipa lor, dar noi am simţit foarte mult lipsa suporterilor roş-albaştri. Altceva ar fi fost dacă am fi avut şi noi galeria Stelei.
Credeţi că lucrurile se vor regla pentru meciul de Cupă?
Eu sper că da. Mizăm atunci pe prezenţa a 600 de suporteri stelişti.
Dimensiunile porţii: 7,32 m cu 2,44 m
Conform regulamentului, dacă se descoperă înainte de meci că una dintre porţi nu este la înălţimea standard, gazdele au obligaţia să rezolve problema în maximum 60 de minute. În caz contrar, se dă meci câştigat de oaspeţi cu 3-0 la “masa verde”. Dimensiunile standard ale unei porţi de fotbal sunt: 7,32 m – lăţimea şi 2,44 m – înălţimea (nu se ia în considerare grosimea barelor).
«Sunt omologate»
Giuleştenii au replicat prin Cristian Costache, director sportiv la Rapid: “Porţile din Giuleşti au dimensiunile regulamentare, au fost omologate, nu e nici o problemă cu ele. Dacă oamenii de la Steaua erau siguri pe cele declarate, aveau toate mijloacele legale să depună o contestaţie, nu-i oprea nimeni. Aşa, orice discuţie e de prisos”.
Preşedintele Rapidului, Dinu Gheorghe, a comentat la GSP TV acuzele aduse de oficialii din Ghencea: “Înaintea jocului am văzut că domnul Duckadam şi Tătăruşanu tot măsurau poarta, nu i-a oprit nimeni să nu ceară să se măsoare oficial. Bara e la 2,44 m, vă asigur! La meciul de Cupă, de joi, o să măsurăm porţile, cu lumea de faţă, să nu mai fie discuţii. Nu cred că d-asta a lovit Surdu bara!”.
Au demontat porţile imediat după meci
Preşedintele CS Rapid, Mihai Zaharia, ne-a declarat că angajaţii de la stadion au demontat porţile după meci, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, şi că reacţiile venite din Ghencea sunt total false. “După meci, porţile au fost demontate de angajaţi. Nu ştiu de ce a declarat Duckadam aşa ceva, pentru că porţile au dimensiunile normale. Altfel n-aveau cum să fie omologate”, a spus oficialul rapidist.
Transversala minima
Craioveanul Crişan, cea mai cunoscută «bară» din fotbalul românesc.
După 0-0 la Lisabona, în returul semifinalei de Cupă UEFA din 1983 dintre Universitatea Craiova şi Benfica, scor 1-1, Crişan a îngropat speranţele oltenilor, trimiţând balonul în bară (78). A doua zi după meci, doctorul echipei, Vasile Frânculescu, a constatat că poarta la care ratase atacantul “Ştiinţei” avea cu 8 centimetri mai puţin. Astfel, aventura Craiovei Maxima în Europa a fost oprită de transversala minima!
Au săpat degeaba
Anul trecut, din cauza dimensiunilor reduse ale celor două porţi, meciul CSM Rm. Sărat – FC Snagov nu s-a mai disputat, oaspeţii câştigând cu 3-0 la “masa verde”. Gazdele au venit cu o lopată şi cu o cazma şi au început să sape un şanţ în poartă (foto). “Arbitrul nu a fost de acord, pentru că se punea în pericol integritatea fotbaliştilor”, a spus preşedintele de atunci al clubului ilfovean, Ana Maria Prodan.