Pe 15 aprilie 1989 a avut loc cel mai mare dezastru petrecut vreodată pe stadioanele din Marea Britanie, la semifinala Cupei Angliei dintre FC Liverpool şi Nottingham Forest, meci disputat pe arena Hillsborough din Sheffield. Nu mai puţin de 96 de suporteri ai cormoranilor şi-au pierdut atunci viaţa.
Arena Hillsborough a “trăit”, în 1989, cea mai mare tragedie petrecută pe un stadion din Marea Britanie
Interesul enorm generat de semifinala Cupei Angliei dintre Liverpool şi Nottingham Forest a făcut ca în Sheffield să sosească foarte mulţi suporteri, dornici să vadă înfruntarea pe viu. Apelurile la radio prin care oficialităţile îndemnau ca suporterii fără bilet să rămână acasă nu au avut nici un efect. La porţile stadionului dinspre Leppings Lane End, unde erau cantonaţi fanii lui Liverpool, s-a creat o îmbulzeală de nedescris. Chiar dacă peluza era deja arhiplină, aproximativ 5.000 de suporteri încercau să intre pe stadion. În minutul şase al partidei, poliţia a deschis porţile şi, din cauza busculadei create, 94 de persoane au murit strivite. Bilanţul a crescut la 95 de morţi a doua zi, când puştiul de numai 14 ani Lee Nicol a murit la spital, pentru ca numărul total să ajungă la 96 în martie 1993, când s-a stins, după patru ani de stat în comă, şi Tony Bland.
S-au înregistrat 766 de răniţi
În afara celor decedaţi, nu mai puţin de 766 de persoane au fost rănite, 300 dintre ele fiind spitalizate. În urma acestui dezastru a fost întocmit raportul Taylor, care stipula măsuri draconice pentru îmbunătăţirea securităţii pe stadioanele din Anglia. Cu sprijin financiar din partea statului, cluburile au fost obligate să îşi renoveze arenele. Raportul Taylor prevedea ca acestea să aibă doar locuri pe scaune, să fie desfiinţate gardurile de protecţie şi să fie montate camere de luat vederi. De asemenea, era obligatoriu ca, pentru îndrumarea spectatorilor, în tribune să se afle un anumit număr de stuarzi.
Tabloidul The Sun, boicotat
La numai câteva zile după incidentele petrecute în peluza stadionului Hillsborough, The Sun a scris că fanii lui Liverpool au furat portofelele victimelor, au urinat pe poliţişti şi i-au atacat pe cei care încercau să-i ajute pe accidentaţi. Ca urmare a enormităţilor scrise de tabloidul britanic, locuitorii din Liverpool au boicotat ziarul. Fanii cormoranilor nu numai că nu l-au mai cumpărat, dar au refuzat chiar să intre în magazinele care comercializau The Sun.
22 de morţi în Coasta de Fildeş
Ultimul mare dezastru petrecut pe un teren de fotbal a avut loc luna trecută în Coasta de Fildeş, la meciul dintre naţionala ivoriană şi cea a statului Malawi, adjudecat de gazde cu 5-0. 100.000 de oameni au încercat să pătrundă pe un stadion cu o capacitate de numai 45.000 de locuri. Din cauza aglomeraţiei, un gard de protecţie proaspăt renovat s-a prăbuşit, incidentul soldându-se cu 22 de morţi şi aproximativ 140 de răniţi.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!