La sfârşitul partidei dintre Steaua şi Barcelona, pe terenul stadionului din Sevilla şi-au făcut apariţia oficialii clubului român. Alături de ei s-a aflat şi un personaj discret, care a susţinut însă material echipa din Ghencea: miliardarul grec Yiorgos Vardinogiannis, unul dintre cei mai bogaţi armatoriai lumii. Patron al echipei Panathinaikos Atena, Vardinogiannis era bun prieten cu Valentin, fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Comuniştii i-au pus să-şi plătească avionul
Helmuth Duckadam (52 de ani), portarul de legendă al Stelei, ne-a povestit că Vardinogiannis i-a anunţat pe cei 25 de membri ai delegaţiei roş-albastre că-i invită într-un sejur de zece zile în Grecia. “Vacanţa a fost minunată. Am petrecut zece zile de vis în Grecia. Într-o seară am fost invitaţi la un cocktail pe iahtul lui, care valora atunci 6 milioane de dolari. Vardinogiannis ne-a dat fiecăruia câte 1.000 de dolari, să avem de cheltuială. În total, 25.000 de dolari! I-am «spart» pe toţi”, ne-a declarat Duckadam, care a mai spus că autorităţile comuniste din România i-au obligat să-şi plătească transportul în Grecia şi retur: “Biletele de avion le-am plătit noi. Statul român a refuzat să suporte cheltuiala”.
Premiaţi cu maşini foarte vechi
Duckadam şi-a mai amintit că, la revenirea de la Sevilla, fiecare jucător a primit din partea statului, drept recompensă pentru câştigarea CCE, câte o maşină de teren ARO. “Nu erau nici măcar la mâna a doua, dar până la urmă le-am luat. Vorba aceea: calul de dar nu se caută la dinţi”.
Emoţii mari cu Ceauşescu
Un alt moment pe care Helmuth nu-l va uita e legat de primirea Stelei de către şeful statului, Nicolae Ceauşescu. “Formula de adresare era «Să trăiţi, Tovarăşe Comandant Suprem! Servesc Patria!». Din cauza emoţiilor, când m-am apropiat de el, am ciocnit cupa cu şampanie şi i-am spus doar «Sănătate!». Puteam fi sancţionat pe linie de partid pentru asta, dar am fost lăsat în pace”, ne-a mai dezvăluit Helmi.
«Viteziștii» au fost decoraţi ieri
Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Euro- peni, Ministerul Apărării a organizat, ieri, la Cercul Militar Naţional din București, o festivitate de premiere. Emerich Ienei, Duckdam, Piţurcă, Stoica, Iovan, Majearu, Iordănescu, Bumbescu şi Marin Radu au fost singurii componenţi ai generaţiei de aur a clubului din Ghencea care au fost prezenți. Aceștia au primit emblema “Onoarea Armatei”, cea mai mare distincţie a MApN, şi au fost avansaţi în grad. Antrenorul Ienei a fost promovat la rangul de general- maior, iar Iordănescu, la cel de general-locotenent.


Citiţi în Libertatea de mâine despre un blat pus la cale de Steaua, la doar o săptămână de la obţinerea CCE!

Ce este un ciclon și cum se formează – tipuri de cicloni

Urmărește-ne pe Google News