Fostul international dinamovist Vasile Oprea (50 de ani, antrenor in Germania) radiografiaza situatia handbalului romanesc in acest moment.

Libertatea: Domnule Oprea, ati vazut turul barajului pentru Euro 2008?
Vasile Oprea:
In Suedia a fost dezastru! Eu n-am inteles nimic, nu se poate juca in halul asta! De trei ani incoace, incercam o aparare ofensiva, dar asta nu ajuta deloc. A fost o aparare imobila, un haos total… Noroc cu portarii… N-am vazut o combinatie… si eu, la liga a 5-a, am vreo 15 scheme. De circulatia mingii, ce sa mai zic?!

Ce solutii ar fi?
Generatia este foarte talentata, dar nu ‘moare pe teren. Jucatorii nu au rautate, pivotii nu dau cu pumnul, in Suedia unii isi cereau scuze ca au lovit…

Antrenorul?
Poate o solutie ar fi Ghita Licu. Poate veni cu o idee, cu un sistem de joc, cu handbal modern, cu o aparare agresiva… Si Buligan s-ar putea intoarce din Spania. Si mai e Aihan Omer…

„Sa furam de la francezi”

Avem vreo sansa sa revenim in elita mondiala?
Eu, cu juniorii mei pirpirii de la Goppingen, am batut la un turneu echipa centrului olimpic de la Sighisoara. Romanii mei erau mari, bine facuti, dar fara pic de siretenie si de inteligenta… Trebuie stagii, grija de juniori… Sa furam organizarea francezilor, ca si nemtii tot de acolo au luat-o… Chiar naturalizarea sarbilor e o solutie.

Oprea a luat bronzul la JO din 1984

Selectionata Romaniei a repurtat 4 victorii la JO din 1984 de la Los Angeles, 25-16 cu Algeria, 26-17 cu Islanda, 23-17 cu Elvetia, 28-22 cu Japonia, a pierdut semifinala cu Iugoslavia, 18-19, si a castigat finala mica, 23-19 cu Danemarca. Meciul cu plavii a fost dramatic: 16-16, 17-17 si 18-18 (minutul 57) si 18-19. Cu 55 de secunde inainte de final, aveam atacul, insa nu am reusit sa egalam.

Antrenorii Nicolae Nedef, Radu Voina si Cornel Penu, consiliati de Ioan Kunst Ghermanescu, au avut la dispozitie urmatorul lot: Munteanu, Buligan, Simion – portari, Stanga, Voinea, M. Dumitru, Durau, Folker, Oprea, Covaciu, Vasilca, Berbece, Bedivan, Boros, Dogarescu. Au mai participat in lotul largit: Cl. Ionescu, Jianu, Vasilache, Mocanu, Rosca, C. Petre.

Urmărește-ne pe Google News