Pe 3 octombrie, echipa feminină de gimnastică artistică termina pe locul 10 în calificările de la Campionatele Mondiale de gimnastică de la Anvers (Belgia). Rezultatul însemna obținerea calificării de la Olimpiada de la Paris, de anul viitor. Asta după o pauză de 12 ani.

  • Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă și Andreea Preda sunt gimnastele care au adus acest rezultat. Din lot mai face parte Maria Ceplinschi. Ele sunt pregătite de antrenorul-coordonator olandez Patrick Kiens.

Ecourile calificării s-au stins, iar până la Olimpiadă, reprezentanții federației încearcă să facă rost de bani pentru pregătire prin intermediul unei campanii de donații.

„Dacă nu avem obiective, nu putem să progresăm. Vrem să ajungem în finala de echipe, între primele 8. După aceea, sperăm la cât mai multe finale”, declară Ana Maria Bărbosu.

Până la finale, trebuie finanțe.

„Infrastructura nu mai e corespunzătoare. Aparatura nu e neomologată”, spune Carmencita Constantin, șefa FRG. Aparatele de la București, Constanța și Deva sunt din 2017, altă firmă le face pe cele similare precum cele pe care se va concura.

Mai exact, afirmă Constantin, „avem nevoie cam de 200.000 de euro pe lună, toată pregătirea, stagii, competiții intermediare, refacere medicală”, în total în jur de 2 milioane de euro până la JO.

Ce bani pentru decembrie?! Începând din septembrie, funcționăm doar pe bani din donații și sponsorizări.

Carmencita Constantin, șefa FRG:

Bugetul alocat de către fostul Minister al Sportului federației noastre în cadrul finanțării programelor sportive de utilitate publică pentru 2023 a fost de 4,5 milioane de lei, conform FRG.

Elisabeta Lipă spune că federația primește „finanțări mari”

Cu toate acestea, Elisabeta Lipă, șefa Agenției Naționale pentru Sport, declara, în septembrie, că „federației primește finanțări mari, din 3 surse diferite”.

O dramă e situația situația în care a ajuns gimnastica românească. Dramă este că finanțările sunt foarte mari, această federație primește bani din 3 surse diferite: ANS, COSR și Fundația Casa Campionilor. Iar rezultatele nu sunt pe măsura cheltuielilor.

Elisabeta Lipă, în septembrie, înainte de CM de la Anvers, citată de gsp.ro:

SUA, Marea Britanie, Canada, China, Brazilia, Italia, Țările de Jos, Franța, Japonia, Australia și Coreea de Sud vor mai concura în proba feminină pe echipe la Paris.

România nu a mai participat la o ediție a Jocurilor Olimpice în concursul pe echipe din 2012, când a obţinut medalia de bronz, în componenţa Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Diana Bulimar, Diana Chelaru.

Foto: Facebook / Federația Română de Gimnastică

 
 

Urmărește-ne pe Google News